Tapiokový pudink s kokosovým mlékem mangem a malinami

Už jste vyzkoušely v kuchyni připravit něco z tapioky? Začněte třeba pudingem. Jednoduchý postup, lahodný výsledek a také správná volba, když chcete mlsat bez starostí z kil navíc.

Další z receptů, který je správnou volbou, pokud se chcete stravovat  zdravě a chutně. Tapioka je škrob získaný z kořene esculenta rostlinných druhů Manihot. Můžete ho koupit v prodejnách zdravé výživy ve formě tapiokové mouky nebo slisovaných kuliček. Pro přípravu pudingu využijeme tapiokové perly.

tapioca_100g

Tapioca je prastará surovina, kterou údajně používali už Mayové, Neobsahuje lepek, a proto může být proto součástí bezlepkové diety.  Je to vlastně jenom škrob, který se získává z kořene manioku.  Ten pochází z Jižní Ameriky a je to po bramborách nejpěstovanější plodina bohatá na škrob, neobsahuje téměř žádný tuk a je také přirozeně bezlepkový.

Obsahuje vitamíny, hlavně ty skupiny B. Dále pak třeba vitamín K. Ten je důležitý pro zdravé kosti a zuby a je používán i při Alzheimerově chorobě, kdy limituje poškození neuronů v mozku.  Z minerálních látek má maniok hlavně měď, zinek, železo, ale také draslík.  Maniok také pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Budete potřebovat:

  • 100 g tapiokových perel (nutno namočit přes noc )
  • 400 ml vody
  • 500 ml kokosového mléka
  • trocha sušené vanilky, nebo dřeň z vanilkového lusku
  • 1,5 lžíce sirupu agáve (nebo trošku víc medu podle chuti)
  • ovoce (nejvíc se hodí kyselé): maracuja, mango, kiwi, broskve, můžou být ale i jahody, maliny, borůvky
maliny

Postup:

Tapioku zalijeme vodou a necháme přes ji přes noc nabobtnat. Pak přelijeme do kastrůlku přidáme kokosové mléko, sirup agáve a přivedeme k varu. Vaříme asi deset minut, dokud pudink krásně nezhoustne. Podle chuti můžeme při vaření přidat vanilku, nebo skořici. Ovoce rozmixujeme na pyré a část necháme na zdobení.

Vrstvíme do skleniček ovocné pyré potom puding. Na vrch dáme trochu pokrájeného ovoce.

 

domácí final web


Autor: Dagmar Janďourková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková