6 tipů, jak udržet motivaci na podzimní ježdění

Přichází na vás s podzimem lenost? Tyhle jednoduché tipy vás pořádně nastartují…

Dny se zkracují, ochlazuje se a přesto cyklistická sezóna ještě neskončila. Jen hledání motivace vyrážet na vyjížďky pravidelně může být mnohem obtížnější, než tomu bylo v letních dnech. Pokud se ve vás často pere stav lenosti s vědomím, že uložit kolo k „zimnímu“ spánku je opravdu předčasné, poradíme, co s tím.

Stačí totiž dodržovat několik dobrých triků a ježdění ve studených měsících nemusí být jen nutná dřina, ale nabídne  další zážitky. A samozřejmě že poslouží jako perfektní základ k dobývání cílů v nadcházející sezóně.

6 tipů jak se motivovat

1. Příprava je základ

S deštěm a ochlazením přijde ruku v ruce potřeba se vybavit kvalitním, teplým a nepromokavým oblečením. I když budete mít sebevětší odhodlání k dlouhé vyjížďce, pokud na ni promrznete až na kost, těžko se budete těšit na další. Zkazit podzimní švih mohou třeba jen špatně zvolené tretry. Nezapomínejte že tam, kde se spojuje kufr s nášlapným pedálem, je nejslabší místo co se tepelného komfortu týče. Opravdu se vyplatí investovat do zateplených treter se speciální vložkou, která od chladu v tomto místě dobře izoluje. Nelitujte počáteční investice, takové boty vám budou sloužit řadu let.

Také se nenechte oklamat modrou oblohou, která vás provází na začátku vyjížďky. I na podzim se může počasí rychle změnit a i tady platí zákon schválnosti, že se to stane v moment, kdy jste nejdál od domova. Nepromokavá bunda je nutnost!

To stejné platí i o problému s defektem, pumpičku i náhradní duši (pozor, ať to není ta s nezalepenou dírou z léta) mějte vždy po ruce.

2. Buďte flexibilní při plánování

Když je dobrá předpověď, využijte situace a naplánujte si delší vyjížďku a třeba i nějakou novou trasu. Ovšem pokud je předpověď počasí nejistá, je lepší se držet osvědčených tras poblíž domova. Pokud přijde opravdový slejvák, to nad čím jste v létě mávla rukou má v podzimních teplotách úplně jiný rozměr i následky.

Flexibilitu je třeba mít i v rozhodování, zda vůbec vyjet. Pokud patříte mezi ty, co mají rády pevný plán na řadu dní dopředu nebo poctivě trénujete dle stanoveného plánu, připravte se na změnu, kdy outdoorovou aktivitu musíte vyměnit za trenažer nebo válce. V tom případě si dovolte luxus trochu pozměnit i svůj trénink, nemučte se mnohahodinovou vytrvalostí, pokud je na další den příslib pěkného počasí. Pro tělo je určitě přínosnější s chutí zvládnutá kratší aktivita, a nemusí to být jen cyklistika, než protrápené či unuděné hodiny na rotopedu.

Důležité je mít z tréninku radost, bez toho se motivace udržuje těžko!

3. Doplňujte pravidelně energii

Striktně vzato, tenhle tip se nevztahuje jen k podzimu, ale je platný celoročně. Zásady pro pitný i stravovací režim v chladnějším počasí jsou jednoduché. Pijte pravidelně, i když nemáte vůbec žízeň, jako v horkých dnech. Samozřejmě, že se tu oproti letním pařákům mění poměr četnosti a vypité tekutiny, ale zkuste dodržet pravidlo jedné 0,7 l lahve zhruba z 60–90 minut. Podle intenzity jízdy doplňujte také energii. Tu totiž ztrácíte zimou ve větším množství, protože tělo ji spaluje, aby udrželo potřebnou tělesnou teplotu.

6 tipů jak se motivovat

4. Najděte si parťáky

Najděte si alespoň na jednu jízdu v týdnu nějakou skupinu nebo stálou parťačku, s podobnou výkonností. Nejen, že vás to donutí jezdit pravidelně a chodit na předem domluvený sraz v pevnou hodinu. Ale pokud vás přepadne lenošení, už samotná povinnost vyjížďku zrušit vás může motivovat a nakonec se z počáteční nechuti vyklube parádní společný trénink. O výhodách skupiny, například ve větrném počasí, je asi zbytečné psát.

5. Užijte si krajinu v jiném světle

Není nic jako barvy podzimu, když se listí zbarví ze zelené do oranžova, ruda a zlatova. Nehoňte se za kilometry, ale najděte si čas se potěšit krásnou krajinou kolem tebe. Teď je správný okamžik, abyste objevovaly staré známe stezky v úplně novém světle. A pokud máte větší odvahu, využijte brzké tmy a vyzkoušejte si noční biking. To teprve bude jízda!

6. Odměňte se

Překonala jste počáteční nechuť vyrazit v nepříliš vlídném počasí na sraz s partou? Stála vás vyjížďka hodě sil a vy jste jí přesto dobře zvládla? Odměňte se. Jedním z dobrých nápadů je ponoření se do horké lázně nebo večerní návštěva saunového světa. Stejně tak dobře vám udělá sportovní nebo relaxační masáž. A pokud se to nestane pravidelným rituálem, nebojte se dát si čas od času jako odměnu dobrou kávu a nějakou sladkost. Ať už si zvolíte cokoliv, s pocitem a vědomím dobře odvedené práce si to pořádně vychutnejte.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková