Reklama

Přichází jejich čas. Datle a fíky-energetická bomba, plná zdraví.

Víte, kolik datlí vám vystačí na vaší dlouhou vyjížďku? Proč se vyplatí v zimě zabalit raději fíky, než energetickou tyčku?

Reklama

Ani chladné podzimní dny a brzká tma nejsou překážkou, abychom si alespoň o víkendu užívaly delší bikové vyjížďky. Má to svoje kouzlo, lesy jsou o poznání prázdnější než v sezóně, jede se ve volnějším tempu, nehoní se kilometry. Prostě na pohodu.  Tomu přizpůsobujeme oblečení, ale i svačinu kterou si bereme do batůžku. Vždyť je fajn na chvíli vyměnit gely a tyčky za něco jiného, třeba housku se sýrem. Přesto by vám neměl chybět přísun rychlé energie, sacharidů, které se rychle vstřebají a dodají sílu na další kilometry. V chladu je výdej větší, i když máte pocit, že vaše tempo je hodně výletní. Co si tedy vzít? Vyzkoušejte datle a fíky! Ty patří ze sušeného ovoce mezi hodně užitečné a přínosné druhy…a nejen jako vánoční pochutina.

Datle a fíky patří k typickým zimním pochutinám, na pultech se objeví ve velkém množství v předvánočním čase. Pro někoho jen pouhá sváteční dekorace, pro jiné chutná a zdravá mlska. A také hodně energetická.  To je ale přesně to, co při sportu potřebujeme. Navíc, díky své konzistenci jsou datle a fíky skvělou volbou i pro zimní sporty, v mrazu neztuhnou a oproti mnoha energetickým tyčkám při jejich konzumaci nehrozí zlomení zubu.

Energie, vitamíny, a ještě něco navíc!

Datle a fíky mají jedno společné, obsahují jednoduché i složité sacharidy (glukóza, fruktóza), potřebné pro váš dlouhý sportovní výkon, vitaminy, minerály, a také vlákninu. Ta, kromě své čistící funkce ve střevech, zároveň prodlužuje pocit sytosti, snižuje glykemický index potravin a zpomaluje vstřebávání sacharidů.

Datle

  • zdroj rychlé energie, obsahují 60 % jednoduchých cukrů (10 datlí nám pokryje   přibližně 10 % denní kalorické spotřeby)
  • obsahují vitamíny řady B (B1, B2, B6) a betakaroten
  • obsahují minerály: hořčík, také železo, draslík, vápník, mangan a měď
  • velmi účinné při léčbě dráždivého kašle (mléčný odvar z datlí)
  • datlový sirup se využívá jako alternativní sladidlo

 

Fíky

  •  rychlá energie v podobě jednoduchých cukrů
  •  obsahují vitaminy, E, řadu B, provitamin
  • obsahují minerály: draslík, vápník, hořčík, železo
  • jsou silně zásadité, brání překyselení organismu, pomáhají udržet správné PH
  • obsažená vláknina pomáhá při trávících problémech
  • lze je využít jako podpůrný prostředek při bronchitidách

 

A ještě pár zajímavostí na závěr. Fíkovník patří mezi nejstarší domestikované rostliny. Lidé jej dokonce s největší pravděpodobností pěstovali dříve než obilniny a luštěniny. Fíky se nejen suší, ale vyrábí se z nich marmelády, sirupy, džusy, upražené plody poslouží k výrobě tzv. fíkové kávy.

Naopak datlovník a potraviny  z něj připravné, například lisovaný datlový chléb, byly po staletí hlavním zdrojem energie, především pro karavany, které cestovaly dlouhé týdny pouští. 

Trpíte na křeče? Zkuste kromě pilulek hořčíku přidat i pár datlí, které jsou na právě na hořčík a draslík hodně bohaté.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková
Reklama