TREK Procaliber 6. Konečně IsoSpeed i na hliníku!

Jedna z velmi zajímavých novinek amerického Treku, kdy se špičková technologie objevuje nejen na karbonovém, ale teď už i na hliníkovém modelu.

Tento nepřehlédnutelný bike je dámskou verzí novinky v nabídce amerického výrobce. Kola s názvem Procaliber jsou v nabídce TREKu už od roku 2016. Nejprve se ale jednalo pouze o karbonový model ve špičkovém provedení SL. O rok později se v nabídce objevil i model z levnějšího karbonu a na rok 2018 konstruktéři TREKu připravili i model z hliníkové slitiny.  Pointa výjimečnosti je u všech současných Procaliberů stejná. Jedná se o patentovaný systém ISO Speed, díky kterému jsou Procalibery pohodlnější než běžné hardtaily při zachování potřebné tuhosti. K principu fungování se dostaneme později.

Barva hliníkového rámu zvaná Vice Pink je hodně výrazná a je jasné, že si najde jak tábor nadšených příznivců, tak i těch, kterým do oka nepadne. Co ale nelze přehlédnout, je velmi pečlivě provedené lakování i začištění svárů, to si zaslouží pochvalu.

TREK používá u svých horských kol Smart Wheel concept což znamená, že velikosti rámů od 17,5“ výš jsou vybaveny koly o průměru 29“ a rámy 15,5“ ev. 13,5“ jsou na kolech 27,5“.

Vidlice Rock Shock Recon Gold RL je vzduchová, zamykatelná z řidítek, má zdvih 100 mm a je vybavená všemi moderními vymoženostmi skrývajícími se pod zkratkami G2, E2 a Boost.

Jak už jsme zmiňovaly, všechny hardtaily Procaliber se pyšní unikátní technologií „pružení“. Pokud se říká, že v jednoduchosti je síla, tady to platí zaručeně. Princip systému ISO speed je totiž velmi jednoduchý. Jedná se v principu vlastně o dlouhou sedlovku, která využívá pružnosti materiálu. Je to možné díky tomu, že sedlová trubka není pevně spojena s horní rámovou trubkou a pruží tedy celá délka od středové spojky až k sedlu. Hrubým odhadem je to u velikosti kola 17,5“ (na výšku postavy 164 cm) cca 65 cm, zatím co u klasického HTéčka pruží jen část nad zámkem, tedy cca 25 cm.

TREK Procaliber 6 stojí 39 990 Kč, a tak je jasné, že za tyhle peníze nemůžete čekat to nejlepší co je na trhu. Hodně příznivá cenovka se tak promítá do volby některých komponentů.

O pohon a řazení se starají komponenty Shimano SLX a XT ve spojení s klikami Race Face. Kombinace jejich dvojpřevodníku 36/26 a 11 pastorků s rozsahem 11/42 sice přidá nějaké gramy navíc, ale na druhou stranu zaručí dostatečné rozmezí jemně odstupňovaných převodů.

Aby výrobce docílil ceny pod 40 tisíc, musel logicky také někde ušetřit, to se neprojevilo ani tak na funkci jako spíš na váze. Na druhou stranu tyto věci se dají, v případě, že Vaše ambice půjdou nahoru, postupně snadno vyměnit za lepší a hlavně lehčí. To platí zejména o zapletených kolech Bontrager Duster Elite, která vám budou sloužit do nekonečna, ale jejich váha výrazně ovlivňuje celkový dojem z kola. Na druhou stranu jsou na nich nasazeny pláště Bontrager s universálním vzorkem XR2, a to překvapivě v nejvyšší specifikaci Team Issue.

Jedná se o dámský bike, takže jsou samozřejmostí tenčí gripy a dámské sedlo Anja, obojí také od značky Bontrager. Brzdy jsou hydraulické diskové a to Shimano 425, což je model posazený v hierarchii značky dost nízko, takže nečekejte výkon XTéček, ale není to tak hrozné, jak by se dalo čekat.

 

Jízda Pro cliber

Tolik náš první pohled na šestkového Procalibra, prohlédněte si fotogalerii a už brzy se můžete těšit na jízdní test a krátké video.

Více info o dostupných modelech najdete na stránkách dovozce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková