Víkend patří mistrovství světa v cyklokrosu! “Na závod se těším”, říká česká vicemistryně Adéla Šafářová

MS v cyklokrosu slibuje dramatické zápolení, do kterého se zapojí i šestice českých žen. Rozšíří Katka Nash svou sbírku světových medailí? Naplní své přání nadějná Adéla Šafářová? Rozuzlení přinese sobotní zápolení…

První únorový víkend patří vrcholu cyklokrosové sezóny, po oba dny se bude bojovat o tituly a medaile na světovém šampionátu. Ten letos hostí nizozemský Valkenburg, což je zárukou nejen obtížné tratě, ale neskutečně bouřlivé atmosféry. Startovní listina v tuto chvíli čítá rekordních 307 jezdců, z 23 zemí, naši zemi reprezentuje rovná dvacítka.

V ženských kategoriích (elitní i pod 23 let) bude hájit naše barvy celkem 6 závodnic. Mezi elitou jsou ve startovce pouze dvě jména, šestá žena celkového hodnocení SP 2017/18 Kateřina Nash a úřadující mistryně republiky, Pavla Havlíková. 

V kategorii U23 je nominace početnější, přestože ze zdravotních důvodů nenastoupí Nikola Nosková. Reprezentační trenér Petr Dlask vybral čtyři jména, pozici jedničky mezi mladými závodnicemi přebrala dvacetiletá Adela Šafářová, vicemistryně republiky, s ní se na start postaví teprve šestnáctiletá Magdalena Mišoňová, bezesporu největší překvapení letošní cyklokrosové sezóny. Tuto dvojici doplní Tereza Vaníčková, která startovala na MS už vloni a Elizabeth Ungermanová, pro kterou to bude premiéra.

katerina nash-ms 2017
Česká jednička Katka Nash. Dokáže přidat k světovým bronzům z r. 2011 a 2017 další cenný kov?

Krátce před odjezdem do dějiště šampionátu jsme se některých závodnic zeptaly, jak se jim povedla finální příprava, co vědí o mistrovské trati a jak ji za sebe vnímají a samozřejmě, na jaký výsledek se cítí.

Pavla Havlíková, 34 let, kategorie Elite
Tým: KC Kooperativa Jabl. N. Nisou
Cíl: do 10. místa

Trať ve Valkenburgu znám velice dobře z let minulých, i když letos doznala pár změn. Co mám info od jiných závodnic, tak je více náročná než dříve. Jestli mi trať vyhovuje, to posoudím asi až po závodě, ale těším se. Příprava klapala dle plánu. Dokonce i počasí na trénink jsme měli letos naprosto ideální – to je základ. Strašně ráda bych byla v top 10, udělala jsem pro to maximum. Tak teď se na to jen dobře vyspat.

Adéla Šafářová, 20 let, kategorie U23
Tým: Nutrend Specialized Racing
Cíl: do 10. místa

Na trati jsem už jednou závodila, ale od té doby se hodně změnila, ale byli jsme na ní letos po Vánocích trénovat, takže vím, jak vypadá. Je hodně náročná, fyzicky i technicky. Líbí se mi a myslím, že by mě mohla vyhovovat.

Příprava na MS proběhla tak, jak jsem si představovala, hned po MČR jsem odcestovala na Mallorcu, kde bylo krásně počasí a odtrénovala jsem to, co jsem chtěla. Vynechala jsem tím sice jeden světák, ale zase jsem pořádně odtrénovala. Teď už jenom odpočívám a věřím, že to vyjde. Strašně se na závod těším!

Moje očekávání? Mohla být kolem 10.místa, to by bylo úplně úžasný. Ale uvidím, bude to úplně jiný závod. Je srovnatelný jen s ME v Táboře, ale některé holky tam ještě přibudou. Možná bych mohla mít i navíc než jen tu desítku. Za každé lepší místo budu strašně ráda. Kdybych byla třeba do 5., tak to by bylo úplně skvělý. Závod si chci hlavně užít a vydat tam ze sebe všechno, co jsem teď za poslední dobu natrénovala a budu spokojená. Jsem přeci jen pořád hlavně bikerka, takže účast na   MS v cyklokrosu je pro mě celkem překvapení, původně jsem totiž chtěla cyklokrosovou sezónu vynechat. Ale aspoň si to vynahradím, když jsem nakonec kvůli zranění nestartovala v září na MS na bajkách. Těším se, nervózní nejsem. Možná až na startovní čáře, ale myslím si, že ani to ne. Vždycky si říkám, že přece o nic nejde. 😀

Magda Misonova

Magdalena Mišoňová, 16 let, kategorie U 23
Tým: ADASTRA Sokol Veltěž
Cíl: do 20. místa

Na této trati jsem ještě nikdy závod nejela, ale naskytla se mi příležitost si ji vyzkoušet v prosinci, a ještě minulý týden, za což jsem velmi ráda. Je tam hodně kopcovitých a technických pasáží, připomíná mi Holé Vrchy, na které ráda vzpomínám. Moje příprava probíhala bez problémů, zdraví vydrželo i pár chladnějších období a podařilo se mi odtrénovat vše, co bylo v plánu. Druhý den po MČR jsem odletěla za teplem na Mallorcu. Víc už asi udělat nešlo, a pak je to poprvé, co závodím přes leden a únor. Výsledek nerada tipuji, protože se vždy snažím na trati nechat vše. Když už mám říct konkrétní číslo, tak budu spokojená s obhájením startovní pozice, což je číslo 20. Cokoliv lepší je pro mě TOP, vím, že zde bude o poznání víc lepších závodnic než na ME.

Jak vnímám svou účast? Je pro mě vždy pocta a čest jet v národním dresu, bez ohledu na to, zda reprezentuji na bikách či cyklokrosu. Podat co nejlepší výkon je samozřejmostí. Žádný větší stres si nepřipouštím, a jak říká Jaromír Jágr: “Je to jenom sport. Vyhrát chce každý. Když nedáš góla, nemůžeš vyhrát.”

Elisabeth Urgenmanová, 18 let, Kategorie U 23
Tým: KC Kooperativa Jabl. n. Nisou
Cíl: nedokáže tipovat

Já jsem ve Valkenburgu startovala už před dvěma lety, takže úplná novinka to pro mě nebude, i když je trať trochu pozměněná. Jestli mi bude vyhovovat uvidím, až si to projedu.  Příprava proběhla, jak měla, pro mě bylo důležitý, že jsem vše odtrénovala bez větších zdravotních problémů, kterými v sezóně často trpím. Je to moje první MS, takže vůbec netuším, co od sebe čekat. Pojedu, co bude v mých silách a budu se rvát o co nejlepší umístění.

Tereza Vaníčková, 17 let, kategorie U 23
Tým: Ivar CS Author team
Cíl: do 25. místa

Měli jsme možnost být na trati o Vánocích, tak jsme trať trochu poznali. Dnes po tréninku je však téměř celá trať blátivá. Nikdy jsem tu nezávodila, bude to premiéra, ale těším se. Bohužel, před 2 týdny jsem onemocněla, a dlouho mi trvalo, než jsem se z toho dostala. Narušilo mi to přípravu, do Hoogerheide jsem odcestovala ještě ne úplně zdravá, a to se projevilo i na výsledku. Plánovala jsem přípravu jinak, ale nedá se nic dělat. Teď nevím jak na tom 100% jsem, ale do 25. bych být chtěla.

Závodní okruh není pro většinu cyklokrosařů neznámým, Světový pohár se tu jezdí pravidelně řadu let, přesto organizátoři udělali na trati několik změn, tak aby byla hodna opravdu nejprestižnějšímu podniku celé sezóny. Zpráva z místa hovoří jasně, bude mokro a hodně bláta. A že to klouže i mistrům, ukazuje video z tréninku belgického nároďáku.

MS 2018 v přímém přenosu na ČT sport

Zápolení na trati můžete sledovat v přímých přenosech České televize. Jako první se postaví na start v sobotu junioři, a to deset minut po 11 h. Ženám do 23 let pak patří čas od 13 hod, boj elitních žen a také naší největší medailové naděje, Kateřiny Nash začne v 15 hod. Neděle má pak na programu dvě klání, v 11 hod startují muži do 23 let, v 15hod vrcholí program závody elitních mužů.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková