MS v cyklokrosu Valkenburg: Favoritky nezklamaly, tituly v ženských kategoriích putují do Belgie a Británie

Sanne Cant mezi elitou a Evie Richards v kategorii žen do 23let získaly v nizozemském Valkenburgu tituly mistryň světa. Z českých závodnice je nejvýše hodnocená Adéla Šafářová, která skončila devátá, Kateřině Nash vinou technického problému utekla TOP ten…

MS v cyklokrosu ženy Elite

Až závěrečný okruh rozhodl o vítězce ženského závodu, kterou se stala Sanne Cant a završila tak naprosto výjimečnou sezónu. V té získala titul mistryně Evropy, ovládla celkové hodnocení SP 2017/18 a obhájila loňský titul světové šampionky. Jedinou vážnou soupeřku měla v  Američance Katie Compton, s kterou sváděla dramatický souboj, v kterém nakonec rozhodl technický sjezd a náročný výběh, kde si každá ze závodnic zvolila rozdílnou stopu. Na devětatřicetiletou americkou mistryni tak zbylo již počtvrté v kariéře z mistrovství světa jen stříbro. Napínavý boj byl také o bronz, ten sváděly dvě úspěšné silničářky, Lucinda Brand a Christine Majerus.  Radovala se  Nizozemka Brand, nepopulární brambora symbolicky „putuje“ do Lucemburska.

V ženách jsme měli jen dvojí zastoupení, Katka Nash se po pomalejším začátku probojovala až na parádní 5. místo, bohužel v posledním ze čtyř okruhů ulomila přehazovačku a klesla na celkovou 12. příčku. Pavle Havlíkové závod vůbec nesednul, po slibném startu se propadala až na konečné 27. místo.

MS Sane Cant
Sane Cant v bahně na cestě za dalším titulem...

MS v cyklokrosu ženy do 23 let

Britka Evie Richards potvrdila roli největší favoritky a vybojovala pro sebe už druhá titul světové šampionky. Sympatická Britka měla jen jedno malé zaváhání na začátku prvního okruhu, pak už předvedla spanilou jízdu a svým soupeřkám odjela  až o téměř  tři čtvrtě minuty. Stříbro získala domácí závodnice  Ceylin Del Carmen Alvarado a historicky první medaili v podobě bronzu vybojovala pro Rakousko  Nadja Heigl. 

Velmi dobře si vedla při své premiéře Adéla Šafářová,  v jednu chvíli pohybovala na vynikajícím 4. místě, nakonec skončila těsně na deváté příčce. Spokojená bude i teprve sedmnáctiletá Magdalena Mišoňová, která dojela při své premiéře sedmnáctá.

Reportáž s ohlasy českých závodnic připravujeme…

Katka MS
Katka Nash mířila bojovala dlouho o páté místo....po technickém problému v závěru závodu se propadla na 12.

 

Ženy Elite

1. Sanne Cant (BEL) 49:34 min
2. Katie Compton (USA) +0:12
3. Lucinda Brand (NED) +0:26
4. Christine Majerus (LUX) +0:55
5. Elisabeth Brandau (GER) +1:26

12. Kateřina Nash +2:55
27. Pavla Havlíková +6:11

Ženy U 23

1. Evie Richards (GBR) 37:52 min
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED) +0:38
3. Nadja Heigl (AUT) +1:04
4. Harriet Harndent (GBR) +1:24
5. Fleur Nagengast (NED) +1:40

9. Adéla Šafářová +2:03
17. Magdalena Mišoňová +4:29
33. Elisabeth Urgemanová +7:07
35. Tereza Vaníčková +7:29


Foto: Jan Pithart, mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková