Jitka Škarnitzlová vybojovala vítězství v Kamptal-Klassic-Trophy

Parádní výkon v podání Jitky Škarnitzlové, ovládla tradiční jarní klasiku v Langenlois…

Dolnorakouské vinařské městečko Langenlois hostilo již po sedmadvacáté tradiční „otvírák“ sezóny olympijského cross-country- Kamptal-Klassik-Trophy. Pravda, letos díky časnému úvodnímu svěťáku už jsou bikeři v závodním módu nějaký ten týden navíc, ale z pohledu středoevropského jde o tradiční ouverturu. O body do olympijského žebříčku UCI, kterých závod kategorie C1 nabízí, přijeli bojovat bikeři i bikerky z 15 zemí.

Závod v Langenlois se jezdí už od roku 1991, jeho současná podoba má charakter dvoudenní akce, kdy si během víkendu postaví na start okolo pětistovky účastníků od malých dětí, přes dorost až po kategorie masters a samozřejmě elitní závodníky.

Jitka Skarnitzlova Langenlois_2018

Zdejší trať patří mezi ty „oldschoolové“, trendy moderního cross country, skoky či umělé úseky „rockgarden“ tu nenajdete, přesto je závodníky hodnocená jako náročná a zároveň oblíbená, právě pro její odlišnost. Loterií bývá počasí, ale to bylo letos k závodníkům docela přívětivé, neděle byla sice chladná, ranní teploty byly jen pár stupňů nad nulou, ale modrá obloha s jarním sluníčkem dovolila závodnicím vyrazit do boje v setu „krátký-krátký“.

V ženské kategorii, která odstartovala do závodu v 10 hodin ráno, nechyběla obhájkyně loňského vítězství Barbara Benko (Ghost Facotry), která jezdí od začátku sezóny ve velmi slušné formě, další adeptkou na umístění „na bedně“ byla domácí bikerka Lisi Osl. Češky startovaly v šestinásobném zastoupení, vedle Jitky Škarnitzlové (Gapp System Cabtech), přijela otestovat svou formu Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek), dvě dámy z týmu GT Opportunity, Lucie Veselá a Dana Pospíšilová, úspěšná maratonkyně Jana Pichlíková (ČS Specialized) a závodnice týmu Express-CZ Scott Kolín, Lucie Krupová.

Jitka Skarnitzlova Langenlois_2018_14

Všem favoritkám ale dokonale vypálila rybník česká bikerka Jitka Škarnitzlová, která si dojela s komfortním náskokem 35 vteřin pro velmi cenné vítězství.  

„Trať byla z půlky suchá, část v lese vysychající bahno, trochu to tahalo za nohy, ale vše se dalo jezdit. Hned v zaváděcím kole jsme odjely ve třech, s Barbarou Benko a Lisou Pasteiner, během prvního kola jsem se dostala na čelo a tam už zůstala až do konce závodu“, popsala nám Jíťa průběh vítězné jízdy. „Bylo to pro mě trochu překvapení, čekala jsem, že mě během závodu Barbara dojede. Ale sedlo mi to, říkala jsem si, že by to mohlo na tu bednu konečně vyjít. Po pátém místě z loňského roku jsem to konečně vyšlo a trochu nad očekávání. V týmu vládne pohoda, do závodu jdeme s tím, že vždycky někomu uděláme výsledkem radost, tohle se počítá“, pochvalovala si Jitka výsledek i atmosféru nového týmu.

„Příprava mi zatím vychází, zima byla dobrá, ale taky vím, že je pořád co zlepšovat. Teď mě čeká takový tréninkově-závodní blok, příští víkend startuju ve Slovinsku, pak jedu dvojzávod v Chorvatsku a hned potom v Itálii, tenhle čtyřtýdenní blok završí Český pohár v Praze“, přiblížila osmadvacetiletá bikerka z Brandýsa svůj nadcházející program.

Pro favorizovanou maďarskou bikerku Barbaru Benko zbylo „až“ druhé místo, pro třetí místo si dojela Slovinka Blaza Pintaric (za svobodna Blaza Klemencic, která se vrátila po dvouleté pauze za užití zakázané látky EPO, pozn. redakce). Další česká závodnice Jana Czeczinkarová závod dokončila s více jak 4 minutovou ztrátou na 9. místě.

Výsledky ženy Elite:

  1. Jitka Škarnitzlová (Gapp System – Cabtech) 1:26:58 hod.
  2. Barbara Benko (HUN, Ghost Factory) 1:27:33
  3. Blaza Pintaric (SLO, Pintatim) 1:27:49
  4. Lisa Pasteiner (AUT, Ghost Factory) 1:27:59
  5. Katrzyna Solus-Miskowicz (POL, VW Samochody Uzytkowe) 1:29:02

  1. Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) 1:31:14
  2. Jana Pichlíková, Lucie Krupová, 22. Lucie Veselá, 26. Dana Pospíšilová

Kompletní výsledky zde


Foto: Miliš Lubas

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková