Cesta na Blinduro #4. Nastavení posedu

Dnešní pokračování seriálu Cesty na Blinduro je bez videa, ale určitě o nic méně zajímavé. Pokud vám přijde téma nastavení posedu v souvislosti s enduro závodem zbytečné, v článku objevíte minimálně tři důvody, proč je fajn to vidět jinak…

Dělat věci pořádně, vytěžit z investované energie maximum. Platí tohle u vás při práci? Skvělé. Bylo by ale zcela hloupé se takového přístupu dobrovolně vzdát třeba ve sportu.  Tam přeci taky chceme dosáhnout co nejlepšího výsledku nebo zažívat bezva pocity a samozřejmě si sportem neubližovat. Proto řešíme jídelníček, doplňkovou výživu, koncept tréninku. Vše pro zdraví. A do toho krásně zapadá i fitting, odborné nastavení posedu. 

Pamatujete na poslední video? Návštěva Tréninkového a rehabilitačního centra Alltraining a zátěžový test. A taky nastavení posedu na kole. Vlastně jsem ani neměla na výběr, zda tohle měření chci podstoupit. Zpočátku mi to přišlo trochu zbytečné, na konci jsem byla ráda za spoustu zajímavých informací a i změnu mého pohledu na to, jestli má taková věc pro mě, bikerku a ryzí amatérku, význam.

Fitting krok za krokem

_MG_0063

Vstupní rozhovor

Naladění do přátelské atmosféry je základ. Pak následuje pečlivé vyzpovídání o mé cyklistické minulosti, času, který kolu věnuji a chci věnovat, preferenci kola, tedy zda víc jezdím na biku nebo na silničce. Nastavení se totiž upravuje i podle zaměření sportovce, jiné je to u profi cyklistů, kde komfort ustupuje aerodynamice, jinak u hobby jezdců, tam hraje pohodlí a „zdravý“ posed významnější roli.

Nastavení posedu na kole

Test flexibility

Každý jsme unikátní, máme jinak dlouhé kosti a taky jinou flexibilitu těla, kloubní rozsah. Taky třeba svalové dysbalance. To vše hraje při nastavení posedu roli. Takže než člověk usedne na kolo a spustí se monitoring, projde malým testem. Nic nebolí, nic není špatně 😉

Nastavení posedu na kole
Nastavení posedu na kole

Vložky zn. Ideál

Přenos síly do pedálu jde přes tretru. A že i tady dochází k ztrátě vynaložené energie a taky (což je mnohem zásadnější) se tu může „zadělat“ na chronický problém třeba s kolenním kloubem, není dobré brát na lehkou váhu. Proto je třetí krok vyšetření nožní klenby a dle výsledku doporučení anatomické vložky, která nohu správně podrží. O level výš je využití speciálního vypékacího stroje, kdy získáte vložku přesně na milimetr na míru. Protože je každá noha trochu jiná, bude i pravá a levá vložka originálem. 

Nastavení posedu na kole

Základní seznámení s programem, co a jak se bude měřit

Program je natolik sofistikovaný, že není čas, aby vás fitter podrobně do všeho zasvěcoval. Základní princip, co a jak se bude měřit, co se zobrazí, na co se budete Vy i odborný personál (v mém případě Vojta Beran) soustředit, stojí za to si vyposlechnout.

 

Nastavení posedu na kole

3D vizualizace šlapání

LED diody pak vyzdobí ty důležité body vašeho těla, aby se mohly sledovat následující parametry. Extenze kolene (úhel stehenní a holenní kosti), flexe kotníku (úhel chodidla a holenní kosti), předozadní pozice kolene (vzhledem k ose pedálu), sklon trupu (úhel při opření paží o řídítka), přenos síly z levé a pravé nohy. Začínáme šlapat, nejprve pomalu, pak plynule, až se člověk usadí, jak mu je přirozené. LED diody snímají pohyb a vytváří 3D zobrazení.

Úprava posedu

Přichází vyhodnocení, software zpracuje výsledky měření a po chvíli vyleze resumé. Tady snížit, tady posunout, tahle část těla je přetížená. Začínáme hledat optimální nastavení. Řešíme situaci v laboratoři, ale i pro terén, respektive jízdu venku. Dostávám vysvětlení, k čemu změny nastavení povedou, čím mi uleví, pomůžou. Nastavuje se předozadní pozice sedla, výška řidítek, délka klik, ale třeba také pozice kufrů na tretrách.

Nastavení posedu na kole

Kontrolní jízda, zpětná vazba jezdce

Jsme ve finále. Opět chvilka šlapání, moje reakce na změny. Cílem je, abych se postupně ztotožnila s výstupy, které mi byly naměřené. Dostávám důležitou informaci, že si na úpravy mám zvykat postupně. V reálu to znamená, že například předozadní nastavení vzdálenosti sedla od středu se posouvá po milimetrech, aby si na to vaše tělo mělo čas zvyknout. To samé je i v případě představce, když se zkracuje nebo prodlužuje posed (první varianta je prý mnohem častější).

Nastavení posedu se dělá přímo na vašem kole nebo na speciálním stacionárním kole, kde lze dělat úpravy díky elektronickému posuvu kontaktních bodů okamžitě, bez demontáže komponentů. V takovém případě ale stejně fitter  detailně změří vaše kolo a posed na speciálním stacionárním kole nastaví stejně.

Proč do toho jít?

Tahle záležitost už dávno není jen pro profesionály nebo ostré závodníky. Naopak, když máte málo cyklistických zkušeností, získáte odborným změřením a nastavením pro sebe přínosné informace. Začne to vyšetřením flexibility, kdy si pak uvědomíte, co vás nepřímo limituje ve správném šlapání. Vložky do bot a podpora nohy? Paráda. Tady ten užitek oceníte možná až za pár let, respektive v jistém případě nikdy. To když se předejde chronickým bolestem z přetížení. My holky, co nosíme rády podpatky, dáváme klenbě zabrat už tak.  Hodně podobné je to s krční páteří, brněním v rukou, bolavým zádům. Tohle vše, doufám, mi díky nastavení posedu nepotká. Protože nějakou porci kilometrů v rámci přípravy na závody Blinduro najezdit musím. Na silničce i na biku. Tak hurá na ně. A vy? Záleží na každém, zda je nakloněn přijmout a vyzkoušet něco nového.  Nemusí to být hned s cílem vylepšit své výkony, ale když to pomůže zdraví, jde přeci o dobrou investici.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková