Kdo kraluje na silnici?

Krátké ohlédnutí za pěti závody Women´s World Tour, pět akčních videí z dámského zápolení…

Zatímco v Jihoafrickém Stellenboschi zahájily svůj světový pohár závodnice na horských kolech a na druhý závod si počkají až do 20.května (to se pojede v německém Albstatu), silničářky rozjely svou Women´s World Tour 2O18 naplno a mají za sebou již 5 závodů. Seriál zahájily na známé klasice Strade Bianche již na začátku března. Tím zatím posledním kláním byl závod Gent-Wevelgem odjetý tuto neděli.

Pokud se Vám zdají názvy závodů známé z mužské World Tour, tak se nemýlíte. Pořadatelé pod tlakem UCI, která má na zvýšení prestiže ženské silniční cyklistiky velký zájem, začali v rámci velkých jarních mužských klasik pořádat i verze pro ženy zkrácené na cca 140 km. Výsledkem je nejen výrazné zpopularizování ženských závodů, ale také to, že nyní se nejlepším silničářkám výrazně prodloužila sezóna. Navíc tím, že začaly závodit v jarních klasikách v Itálii, Belgii a Holandsku, musí dnes světová ženská silničářská špička závodit v počasí, kdy normální sportovní cyklistka jede tak maximálně na trenažeru.

WWT 2018 damy na kole

Na druhou stranu se výrazně zprofesionalizovalo zázemí špičkových teamů. Často se jedná o ženské verze známých mužských teamů jako třeba Sunweb, Astana či Mitchelton-Scott. Výjimkou tak už ani v ženském pelotonu nejsou teamové autobusy, luxusně vybavené dodávky, obytná auta a rozsáhlé realizační teamy. Z tohoto pohledu to budou mít české teamy s průnikem do světové špičky, která se prezentuje na UCI World Tour, velmi těžké.

Závody jsou velmi vyrovnané a skýtají atraktivní podívanou plnou nejen skvělých individuálních výkonů, ale i taktického pojetí a týmové spolupráce. Prvních pět letošních závodů má pět různých vítězek. V tabulce najdete jejich jména a také délky a rychlostní průměry, které mají úctyhodné hodnoty, níže jsou opak odkazy na krátká videa se zásadními momenty každého závodu. Není nouze o nástupy, pády ani dramatické okamžiky.

Na start prvního závodu světové série se postavila i Nikola Nosková, nejlepší česká silničářka, hájící barvy profi stáje BePink, bohužel v průběhu dne odstoupila. 

Zde se můžete podívat na videa z jednotlivých závodů, z kterých si můžete udělat úsudek o úrovni závodění v UCI World Tour 2018. Do konce seriálu zbývá ještě 18 jednorázových i etapových závodů.

Strade Bianche

Ronde van Drenthe

Trofeo Alfredo Binda

Driedaagse De Panne- Koksijde

Gent – Wevelgem

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková