SP MTB Stellenbosch. Smolná i nejlepší třináctka a další české ohlédnutí.

Seběvědomí i zdravá sebereflexe. Ohlédnutí za prvním závodem SP, který se jel tento víkend v jihoafrickém Stellenboschi…

Jihoafrický Stellenbosch připravil parádní úvodní závod Světového poháru XCO 2018. Vynikající trať s precizně připravenými technickými sekcemi, kompletní hvězdné obsazení, napínavé boje až na cílovou pásku. V mužské kategorii byla prolomena nadvláda švýcarského supermana Nino Schurtra, ten podlehl dravému mládí, v závěrečném spurtu měl totiž více sil novozélandský biker Sam Gaze. Zda to bylo tím, že přijel z léta, ukáže čas.

Mládí se ostře hlásilo o slovo i v ženské kategorii, závod byl napínavý, taky se spurtovalo, i když ne o první, ale o 4-6.místo. Z vítězství se radovala závodnice týmu Specialized Racing, Anninka Langvad, ale ani ona to neměla snadné, sváděla urputný boj o s Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory).  Annika Langvad se ujala vedení hned v úvodním kole, za ní jela na druhé pozici francouzská šampionka Prevot, tu následovala Anne Tauber (CST Sandd American Eagle), která věkem patří do kategorie U23. Prevot a Langvad se přetahovaly o vedení, ve čtvrtém okruhu udělala Annika chybu v jednom prudkém stoupání a Pauline si vybudovala zhruba 12 ti vteřinový náskok. Jenže dánská raketa se nevzdala, ukrajovala postupně vteřinu za vteřinou a během půlkola byla zpět. Pocítil převahu, kterou okamžitě využila a během posledního okruhu nasbírala náskok, který si už nenechala vzít a získala pro sebe, stejně jako v loňské a předloňské ouvertuře SP cenné vítězství.

CER_0398

Pro Pauline zbylo druhé místo a cílem projela trochu posmutnělá. Přesto všem soupeřkám svým výkonem vzkázala, že je zpět a musí se s ní v boji o pódiové umístění počítat.

Naopak obrovskou radost z bronzu měla Anne Tauber, šestá dáma loňského pořadí mistrovství světa kategorie U23!

Závod žen do 23 let startoval tradičně v brzké dopoledne, tady se o vítězství popraly týmové kolegyně Malene Degn se Sinou Frei (Ghost Racing) a trochu překvapivě jej pro sebe získala prvně jmenovaná. I když…dá se mluvit o překvapení, když se Malene pyšní titulem juniorské mistryně světa z r. 2014? Třetí místo si vybojovala Evie Richards, která ještě před pár týdny proháněla cyklokrosovou elitu.

A jak se dařilo našim závodnicím?

Výsledkový průlom se sice nekonal, ale ani není třeba vidět výsledky poraženeckým pohledem. Nejlepší výsledek ze všech českých závodníků zajela Jana Czeczinkarová, která vybojovala 13. místo v kategorii U23. Svůj osobní „rekord“ vylepšila Jitka Škarnitzlová, když se dokázala probojovat poprvé ve své dospělácké kariéře do první třicítky. I Karla Štěpánová ukázala, že to v ní dříme, o lepší výsledek ji připravil pád a následné technické problémy. Důležité je, že holky mají tu správnou sebereflexi a hlavně chuť trénovat a zlepšovat své výkony dál. Tady jejich krátké ohlédnutí…

Jitka Škarnitzlová, 29. místo ženy Elite

Tak prvně ve třicítce, takže super, ale…… Start se vcelku povedl, ale v první točce se to zastavilo a já tam klasicky blbě zůstala, takže sem odjížděla hodně v závodu. Pak jsem si to trochu práskla, abych se dostala zpátky trochu dopředu. Druhý a třetí kolo jsem docela chybovala, ale ani ne v těch nejtěžších pasážích, spíš jsem blbě volila stopu v prachu. Pak už to bylo docela dobrý. Celkově to ušlo, ztráta docela dobrá a umístění taky, ale bylo tam moc chyb a výkon taky nebyl úplně na 100%. Ale jo na první světák jsem spokojená :). Možná by na tuhle trať byl lepší full, ale mám na hardtailu teleskopku, tak si myslím, že mě to moc nelimitovalo. Zlepšila jsem si svůj nejlepší výsledek a těší mě i menší ztráta na první než vloni.

Karla Štěpánová, 36. místo ženy Elite

Co k tomu říct, po startu super. Pohybovala jsem se kolem 20-25.místa. Cítila jsem se dobře. Bohužel mi nějak nevyšla stopa v rockgarden, dostala jsem ránu do řidítek a nedokázala jsem je už srovnat. Místo abych se zvedla a jela dál, zjistila jsem, že mám rozlámaný košík a řidítka ohlá tak, že bylo kolo nepojízdné. Musela jsem běžet dlouhou cestu do depa, snažila jsem se běžet, co to dá, ale stejně jsem byla suverénně poslední. Všichni už byly dávno pryč, když jsem mohla pokračovat. Bojovala jsem s bolestí v rameni a tak trochu i sama se sebou. Široko daleko jsem nikoho neviděla. Bylo tu ale slušné publikum, hnali mě kupředu, dokázala jsem se znovu dopracovat na konec startovního pole. Pak následovala zběsilá jízda pro co nejlepší výsledek. O to alespoň šlo. Ač mi od operovaného ramene brněly prsty a měla jsem párkrát co dělat, abych si znovu neustlala, do cíle jsem se dostala. Celá! Kdyby mi někdo v lednu, když jsem začínala pozvolna rozhýbat ruku řekl, že budu 36. na svěťáku první týden v březnu, můj doktor by mě zabil. Dnes mě to ale spíše mrzí. Vím, že jsem minimálně na 25.místo měla. Cítím, že i přes dvouměsíční tréninkové manko jsem se dokázala připravit. Ještě pošteluju rameno a příští závody se vrátím tam, kam patřím!

sp-stellenbosch-2018-_(1_of_1)-8

Jana Czeczinkarová, 13. místo kategorie U23

Před samotným závodem jsem se cítila dobře a hned po startu jsem jela vepředu se skupinkou tak sedmi holek, ale nevím proč, nedokázala jsem chytit svůj rytmus a koncentraci. Fyzicky jsem nejela na limitu a to mě na tom mrzí nejvíce, že jsem nedokázala na té trati nechat vše. Ale je to první velký závod, tak nevěším hlavu, sezóna je dlouhá. Startovala jsem se třináctkou, která mi moc štěstí nenosí a bohužel, díky tomu, že jsem třináctá dojela i do cíle, povezu si ji i na dalším svěťáku, tak snad už tu smůlu prolomím 🙂

Barbora Průdková, 20. místo kategorie U23

Jsem moc smutná, i když vím, že je to první závod a nejsem fakt rozzávoděná, tak intenzit v tréninku bylo dost. Možná jsem to přehnala s tréninkem tady, což by mohlo přinést úspěchy do budoucna, každopádně dnešní závod byl pro mě strašný. Nohy moc nejely. Spadla jsem po zaváděcím kole, ale kdybych na to měla, sjedu si to, takže v tom bych problém nehledala. Každopádně teď vím, na čem jsem a udělám vše pro to, abych další závody byla lepší a lepší. Půjde to!

Výsledky:

Ženy U23:
1. Malene Degn (DEN, Ghost Factory) 1:18:52 hod.
2. Sina Frei (SUI, Ghost Factory) +0:27
3. Evie Richards (GBR, Trek Factory) +0:48
4. Helene Clauzel (FRA, KMC Ekoi SR Suntour) +1:19
5. Loana Lecomte (FRA, Sunn –  Beaumes de Venise) +2:12

13. Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) +4:45
20. Barbora Průdková (Head Pro) +8:21

Ženy Elite:
1. Annika Langvad (DEN, Specialized Racing) 1:33:14
2. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon Factory) +0:13
3. Anne Tauber (NED, CST Sandd American Eagle) +0:34
4. Helen Grobert (GER, Cannondale Factory) +1:15
5. Maja Wloszczowska (POL, Kross Racing) +1:16

29. Jitka Škarnitzlová (GAPP System – Cabtech) +7:43
36. Karla Štěpánová (N1 BMC) +11:38

Foto: Michal Červený, Jan Němec

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková