M ČR Pec pod Sněžkou: „Konečně mám sbírku kompletní“, radovala se nová česká mistryně Jitka Škarnitzlová

Pro svůj první individuální titul mezi elitou si dojela osmadvacetiletá bikerka Jitka Škarnitzlová, když ovládla závod stylem start-cíl. V juniorkách excelovala Tereza Sásková, podobně suverénně si počínala i kadetka týmu Adastra Sokol Veltěž Aneta Novotná.

Horské středisko Pec pod Sněžkou po roce opět uvítalo nejlepší české bikerky a bikerky. Konaly se ale tři důležité změny. Tou první bylo, že závod se jel nejen jako mistrovství republiky, ale zároveň i jako finále českého poháru. Tedy z pohledu domácího kalendáře důležitost míry nejvyšší. Druhá se týkala trati, kdy sice ubyl jeden delší výjezd a obtížný kořenový a kamenitý sešup, to ale nahradil náročný výjezd po sjezdovce, namotaný jak známe z cyklokrosu. Třetí změn byla velmi vítaná, počasí tentokrát ukázalo svou přívětivější tvář, oproti loňskému roku bylo sucho, slunečno, teplota sice kole 25 stupňů, ale závodníky chladil příjemný svěží vítr.

Hodinu po poledni se na start postavila něžná část české bikové špičky, jako první vyrazily vstříc 6 náročným okruhům v délce 3 kilometrů elitní ženy a dívky do 23 let, dvě minuty po nich pak juniorské naděje, jako poslední pak kategorie kadetek. Během chvíle se na sjezdovce Javor prohánělo téměř 70 závodnic.

M ČR horská kola
Asfaltový stoupák si holky dávaly v každém kole

V elitní kategorii byla největší favoritkou Jitka Škarnitzlová (GAPP Systém Cabtech MTB), která letos ukazuje excelentní a také stabilní formu. Jenže mistrovský závod mnohdy přináší překvapení, navíc Jitka bojovala poslední dny s lehkým nachlazením a těsně před startem byla hodně bledá. „Nechtěla jsem to nikomu říkat, bylo to na hraně, řekla jsem si, buď to půjde, nebo ne“, sdělila pak v cíli, po dojezdu závodu.

Otazník visel nad formou Karly Štěpánové (N1 BMC Team), která hýřila tradičně dobrou náladou, na závod se těšila, byť právě tady před rokem ošklivě spadla a vykloubila si rameno. Vše bylo ale zapomenuto a Karla byla odhodlaná se poprat o co nejlepší výsledek a Jitce cestu k titulu znepříjemnit.

Jenže scénář byl úplně jiný. Osmadvacetiletá závodnice týmu GAPP systém Cabtech  šla krátce po startu na první pozici a postupně jen navyšovala náskok. Jela naprosto koncentrovaně, z výrazu bylo vidět, že nechce dělat na obtížné trati zbytečné chyby a dovolit někomu, aby se jí přiblížil. Po necelé hodině a půl s obrovským náskokem 3 minut a 26 vteřin projela vítězně cílem. Získala tak zcela suverénně svůj první titul v elitě!

M ČR horská kola
CER_8681

„ Čekala jsem, že chvíli pojedeme s Karlou spolu, ale asi mi to hned od začátku sedlo líp. Jsou tu delší prudké kopce, to mám ráda. Nemyslela jsem, že to bude mít takhle hladký průběh, takže super, spokojenost. Jela jsem si to svoje, vím, že tahle trať je tak těžká, že kdybych tempo přepálila, tak ke konci už do kopce ani nevyjedu“, komentovala svou cestu k titulu a radovala se:„Konečně jsem zkompletovala svou sbírku, mám dres z žákyň, kadetek i třiadvacítek. Ten z elity mi chyběl.“ 

M ČR horská kola

Dlouho se čekalo v cíli na další závodnici, skoro tři a půl minuty. Pro titul vicemistryně republiky si přijela Karla Štěpánová, která byla tentokrát s druhým místem spokojená. „S Jíťou jsem se dokázala držet asi tak první minutu, ona dnes jela famózně. Hned v prvním kole jsem věděla, že když bych jí chtěla stíhat, tak se někde v technice vyndám.  Ale zase s tím, co mě za zimu a za jaro potkalo, tak jsem vlastně ráda, že jsem zvládla to tady důstojně objet a získat stříbrnou medaili. Bylo to docela vydřený, vím, že si holky ze zadu na mě brousily zuby. Doma mám dva tituly, tohle je moje první stříbrná v životě, takže jsem spokojená“, řekla k závodu Karla, která si právě vloni na zdejší trati vykloubila rameno.  

IMG_7601

Bronzová medaile putuje zásluhou Hanky Ježkové do brněnského týmu GT Opprotunity. „Jeden bronz už mám z Bedřichova, ale tam jsem byla celkově až pátá, tady je to třetí místo za Karlou a Jitkou. Věděla jsem, že na tyhle dvě nemám, třetí místo mi udělalo radost, i když to bylo velké trápení. Trať je hodně těžká, ke konci už jsem toho měla docela dost, musela jsem si zvolnit, tak se odstup na holky přede mnou trochu zvětšil“, popsala závod sedmadvacetiletá Hanka, která je zaměstnaná jako fyzioterapeutka. Takže jí sice čeká menší oslava medaile, ale také hned v pondělí ráno běžný pracovní den.

M ČR horská kola
Stříbrná Tereza Tvarůžková

V kategorii do 23 let se očekával souboj o zlato mezi Janou Czeczinkarovou (Mitas Trek) a Barborou Průdkovou (HEAD Team). Do souboje ale zasáhla sympatická závodnice týmu Maloja Rocky Moutain Tereza Tvarůžková. „Čičina“ byla sice nad její síly, ale bikerka, která úspěšně závodí také na běžkách využila slabého dne Báry a suverénně si dojela pro stříbro. „Hodně jsem se na mistrák chystala, podřizovala jsem tomu všechno. Nemyslela jsem na to, že bych třeba porazit Barču, ale chtěla jsem se k ní dostat třeba na rozdíl minuty. Abych ukázala to, že mám na to dělat naplno dva sporty, aby se se mnou počítalo i v bikách. Technika mě baví, kořeny mi tady nevadily, nejvíc mi bolel ten asfaltový výjezd“, zhodnotila v cíli své dojmy Tereza, která teď bude čekat, zda se svým výkonem na poslední chvíli dokázala dostat do nominace na ME.

M ČR horská kola

Jana Czeczinkarová, byť vítězka a staronová mistryně republiky, skončila v celkovém pořadí čtvrtá. „Trápilo mě několik týdnů staré zranění, šrouby v kostech se zanítily, minulý pátek jsem byla na operaci, měla jsem pauzu a na kolo jsem si sedla před čtyřmi dny.  Ale usoudila jsem, že mě noha nebolí, měla jsem chuť závodit, tak jsem do toho šla. Cítila jsem se odpočatě, ale po startu jsem se první dvě kola rozjížděla, abych se dostala do rytmu. Pak to bylo chvíli dobrý, ke konci mi docházely síly. Byl to takový závod, kde se střídaly světlé chvilky a trochu trápení“, řekla Janča k svému výkonu.

M ČR horská kola

Nejsmutnější byla Barbora Průdková, pro kterou byl bronz očividným zklamáním. Celý závod se trápila, v celkovém hodnocení se před ní dostaly závodnice, s kterými nebyla zvyklá soupeřit. „Není k tomu co říct. Trať mi nesedla, nevím, prostě jsem na to dnes neměla“.

M ČR horská kola
Tereza si "hopká" přes klády

Famózní závod zajela juniorka Tereza Sásková, která dokázala velmi rychle stáhnout dvouminutový odstup (start juniorek je s 2 min pauzou po ženách) a postupně se propracovala před všechny závodnice do 23 let po 4 okruzích projela v absolutním pořadí na 4.místě. Časomíra a průjezdy jednotlivými okruhy potvrdily fantastickou jízdu talentované juniorky týmu České spořitelny, vždyť ve virtuálním souboji měla rychlejší časy pouze Jitka Škarnitzlová.

„Před startem jsem měla trochu trému, nevěděla jsem, jak na tom dneska budu, minulý týden jsem jela silniční Evropu a v pátek ve štafetách to bylo dost bolavý. Ale hned v prvním kole jsem získala náskok a už jen navyšovala. Letos byla ta trať docela vysilující, asi nejhorší byl ten asfaltový kopec vzadu, ale zase bylo vidět často na holky přede mnou, tak jsem měla přehled, jak jsem na tom“, podělila se s úsměvem Tereza, která ještě prozradila, že i dnes dodržela svůj rituál pro štěstí a tím jsou růžové ponožky. Příští týden ji čeká evropský šampionát v Grazu, kde bude patřit k medailovým nadějím.

M ČR horská kola

Z druhého místa se radovala Magdalena Mišoňová (Adastra Sokol Veltěž), byť dojela za Terezou s odstupem téměř čtyř minut. „Tereza byla výkonem úplně někde jinde, takže já jsem s druhým místem spokojená. Když mi odjela o dvě minuty, věděla jsem, že už to nemá cenu a soustředila jsem se na sebe. Jelo se mi pěkně, techniku jsem zvládla, nedělala žádné chyby, trať se mi líbila, i když byla fyzicky hodně náročná. Čtyři kola byly tak akorát“, řekla nám stříbrná z juniorského závodu. I Magda se chystá na bikovou Evropu.

M ČR horská kola

Velkou radost udělala sobě i svému týmu i fun klubu Kateřina Štefanová, když si dojela pro bronzovou medaili. „Moc jsem medaili nečekala, před závodem jsem se necítila úplně nejlíp. Ale nohy se rozjely a šlo to. Technika byla fajn, my jsme to tady hodně trénovaly, co mi bralo hodně sil, byl ten asfaltový stoupák“, popsala svou cestu k vytoužené medaili závodnice týmu Jaroslav Kulhavý Cycling Team.

Kadetkám opět suverénně kralovala Aneta Novotná (Adastra Sokol Veltež), titul si vyjela s náskokem půldruhé minuty, stříbro si odvezla Karolína Bedrníková(Dukla Praha), když odolala ataku nakonec bronzové Kristýny Zemanové ( TJ Auto Škoda Mladá Boleslav).  

M ČR horská kola
Pětice nejlepších žen v absolutním pořadí

Jitka Škarnitzlová se stala, stejně jako loňský rok, celkovou vítězkou Českého poháru, když jí od druhé Štěpánové dělilo devět bodů. Mezi juniorkami si cennou trofej vybojovala Magdalena Mišoňová.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková