MS v silniční cyklistice 2018. Famózní výkon Nizozemky Anne van der Breggen,s rekordním náskokem si dojela pro duhový dres

Téměř čtyři minuty se v cíli čekalo na druhou v pořadí na silničním mistrovství světa v elitním závodě žen. Nizozemka van der Breggen nenechala nikoho na pochybám, že v letošní sezóně je opravdu královnou. České barvy hájila jediná závodnice, Tereza Korvasová, kterási prožila asi nejtěžší křest ohněm. Přesto ukázala svou kuráž…

Extrémně dlouhý i obtížný závod nachystali pořadatelé pro elitní ženy na světovém šampionátu. Porci 155 kilometrů s převýšením téměř 2500 metrů zvládla vítězka v úctyhodném průměru 37,185 km/h. A stejně jako časovky jednotlivkyň, také silniční závod žen byl podle očekávání pod taktovkou Holanďanek, které patřily k horkým favoritkám. Českou republiku reprezentovala jediná závodnice Tereza Korvasová, závod bohužel nedokončila.

Závodnice od začátku 155 kilometrového závodu nasadily velmi vysoké tempo. Korvasová, která do závodu nastupovala s cílem udržet se s nejlepšími co nejdéle, jela bez problémů v hlavní skupině. Hned na začátku závodu ale byla v hledáčku kamer, když ji stihl pád. Naštěstí se stihla do pelotonu vrátit. Na nic nečekala a chvíli po svém návratu do skupiny zaútočila. Spolu s dalšími dvěma závodnicemi si vytvořily menší náskok před pelotonem, ještě před prvním stoupáním na nájezdu do Innsbrucku ale byly dostiženy. Tam už Korvasová krok s nejlepšími neudržela, na okruhy do Innsbrucku tak dojela v menší skupince se ztrátou a ze závodu byla po druhém okruhu odvolána.

42777374_688899484823108_8826224253603938304_n

„Nečekala jsem, že se pojede už od startu tak rychle, začátek byl pro mě opravdu těžký. Navíc jsem tam najela na nějakou nerovnost, asi mi vypadla řídítka z ruky a spadla jsem. Únik pak byl pro mě takovým světlejším okamžikem závodu. Trať byla opravdu těžká, ale atmosféra super. Byla to pro mě velká zkušenost,“ řekla v cíli Tereza Korvasová.

„Terka se snažila, vybrala si ale trochu nováčkovskou daň. Líbilo se mi, že šla do úniku a byla vidět, bojovala. Je dobře, že tu startovala, závodnice ty zkušenosti musí někde nasbírat, jedině tak se budou posouvat dopředu,“ okomentoval výkon Terezy trenér Konečný.

Na horizontu prvního těžkého stoupání ještě před okruhy v Innsbrucku se od pelotonu odpoutala americká závodnice Coryn Rivera, později ji dostihla pětice dalších závodnic. Na závěrečných okruzích pak ale měly, dle očekávání, režii v rukou favorizované Holanďanky. Jako první nastoupila Annemiek van Vleuten a ztenčila hlavní skupinu. Z ní pak nastoupila Anna van den Breggen, která dostihla šestici v úniku a opět zaútočila. S Holanďankou se udržela pouze Australanka Amanda Spratt, tempu van den Breggen ale dlouho nestačila. Jeden a půl okruhu před cílem tak zahájila van den Breggen svou sólo jízdu, kterou dotáhla až do zlatého konce.

„Nevěděla jsem žádné časové rozdíly, takže jsem až do cíle jsem nevěřila, že budu mistryní světa. Jen jsem jela tak rychle, jak to bylo možné. Váhala jsem, jestli jsem nezaútočila příliš brzo, ale když jsem měla příležitost, tak jsem jela. Vím, jak těžké je vyhrát Mistrovství světa, proto jsem moc šťastná,” řekl v cíli nová světová šampionka.

Pro stříbro si také osamoceně dojela Amanda Spratt (Austrálie), bronz získala Italka Tatiana Guderzo.


Zdroj: TZ ČSC

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková