MS v silniční cyklistice 2018. Juniorka Jandová bojovala o top ten

V hromadném závodě juniorek byly české barvy hodně vidět zásluhou talentované Veroniky Jandové

Po individuálních časovkách přišly v Innsbrucku na řadu silniční závody. V pátek s ráno odstartovaly juniorky, které čekalo téměř 72 kilometrů. Česká reprezentace měla na startu tři zástupkyně, dvojici Jandovou s Hájkovou, které se už představily v časovce doplnila bikerka Tereza Sásková. 

Náročný profil s výrazným pětikilometrovým stoupáním nejlépe sedl Veronice Jandové, která se dlouho pohybovala v top ten, nakonec skončila šestnáctá. Markéta Hájková pak obsadila 27. místo a na 64. příčce dokončila Tereza Sásková.

Veronika byla aktivní už v prvním prudkém stoupání, kde udávala tempo a snažila se ztenčit početný peloton: „Najela jsem si do stoupání na dobré pozici a snažila se skupinu roztrhat. To se mi podařilo, ale ve sjezdu nás několik závodnic dojelo, ale aspoň jsme pokračovaly v menší skupině. Ve druhém kopci se to pak zase natrhalo,“ říká k průběhu mladá závodnice.

Chvílemi to přitom vypadalo, že skončí nejhůře do desátého místa, když ještě na vrcholu stoupání před sjezdem do Innsbrucku byla mezi nejlepšími: „Ve sjezdu jsem se nedokázala udržet s ostatními.  Nejsem nadšená z toho, jak to dopadlo, pomýšlela jsem na umístění v desítce, to se ale nepovedlo,“ řekla v cíli trochu zklamaně.

„Verča to na prvním kopci rozjela pěkně, zbylo jich tam vpředu jen sedm, ve sjezdu je někdo ještě dojel, ale ukázala, že je v kopcích silná. Stejně tak ve druhém stoupání, vypadalo to, že zopakuje pěkné umístění z mistrovství Evropy. Je velká škoda, že ve sjezdu nakonec ztratila“ komentoval výkon svěřenkyně trenér Konečný.

tri juniorky
České juniorky před startem závodu
Laura
"Kousek zlata patří tobě..", říká Laura člence realizačního týmu rakouské reprezentace. Ty zlaté české ruce patří fyzioterapeutce Petře Krtičkové

Útěchou může Veronice být fakt, že je kategorii juniorek teprve prvním rokem a bude mít tak šanci své zkušenosti zúročit ještě v následující sezóně. Druhá nejlepší Češka, Markéta Hájková už takovou příležitost mít nebude, v příštím roce už bude v kategorii žen. Se svým výkonem ale byla spokojená: „Z trati jsem měla respekt, přeci jen mi sedí spíše kratší, a ne tak prudké kopce. Jsem tedy s výsledkem spokojená a v pozitivním smyslu trochu překvapená. Před prudkým stoupáním jsem trochu zachybovala, nenajížděla jsem tam z dobré pozice a musela stahovat. Druhé stoupání už mi ale sedlo a zvládla jsem i technický dojezd do Innsbrucku, ze skupiny, ve které jsem dojela, jsem dospurtovala na druhém místě,“ popsala svůj boj o umístění Hájková.

Duhový dres mistryně světa získala na domácí půdě Rakušanka Laura Stigger, která ve finiši porazila druhou Marie Le Net (Francie) a třetí Simone Boilard (Kanada). Tato rakouská talentovaná závodnice už jeden titul světové šampionky má a to z horských kol. 

„Holky tu byly hlavně za účelem sbírání zkušeností, vedly si ale velmi dobře a ukázaly, že jsou schopny se měřit se světovou konkurencí. Věřím, že si z takové zkušenosti hodně odnesou,“ zhodnotil účast juniorek národní kouč. 

Autor: TZ

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková