KROSS 2019. Femi Line od Jolandy Neff, malý velký Vento a další

Co připravil polský Kross pro příští sezónu? První náhled z prezentace novinek je tu…

Kross je polská značka, jejíž historie je příběhem společnosti, která se od roku 1990 díky vášni svého zakladatele vyvíjela přes 20 let, od malého obchodu s cyklistikou až do současné podoby předního výrobce jízdních kol, která oslovují své zákazníky v Evropě i za oceánem. Zlomovým momentem byl rok 2006, kdy Kross představil svou kolekci, která cílila na všechny segmenty cyklistiky a nabídla kola horská, městská, turistická, dětská, krosová i silniční.

V tomto trendu a s velkou dynamikou rozvoje pokračuje Kross dál, výroba přes 300 tisíc kol za rok, která putují do 42 zemí na světě, jsou toho důkazem. Stejně tak vlastní vývoj, vlastní továrna a vůbec první linka na výrobu karbonových rámů v Evropě.

Kross nechybí ani v České republice, pro letošní sezónu má nové zastoupení a velmi dravě se hlásí o slovo. Na prezentaci novinek pro rok 2019 bylo k vidění docela dost zajímavých modelů, které rozhodně stály za pozornost, ať už šlo o koncept Femi Line, nesoucí rukopis nejsledovanější ženy světového cross country Jolandy Neff, nové dámské modely řady Lea, juniorské silniční kolo nebo závodní hardtail v nejvyšší specifikaci Level 15, podporovaný model Level 10, jako nejdostupnější karbon pro sportovní jezdce či kolo z opačného konce – závodní aero kolo, mířící na hawaiského Ironmana.  Podívejte se na malou ochutnávku této pestré směsice.

úvodní

Nelze začít jinde, než představením dámských novinek. Jednotící linií je kolekce Femi Line, na které, jak už jsme naznačily, se podílela sama Jolanda Neff. Pravda, při vývoji, designu i samotné prezentaci od českého zastoupení asi nikdo ještě netušil, že švýcarská star po sezóně značku Kross opustí, ale důležité je, že úřadující mistryně zanechala kus dobře odvedené práce a ta se projevila v podobě povedených modelů.

Kross Level 10 Lady

level_10_0_lady_black_pink_graphite_matte

Karbonový hardtail, patřící do řady Femi Line, se 100mm zdvihem, osazený dvoupřevodníkem Shimano Deore, nás zaujal mimo jiné i proto, že patří mezi vybraný model, kde je snížená cena na minimum. V případě ženské specifikace (bohužel, barevná kombinace nebyla na živo ještě prezentovaná), bude cena ještě o tisíc korun nižší, což ve výsledku znamená necelých 39 tisíc.

Kross Earth

earth_te_red_white_glossy

Nový xc full Earth je  bezesporu nejžhavější novinka, kterou už fanoušci horských kol mohli zahlédnout v Novém Městě na Moravě, kdy na prototypu Earthu jela sama Jolanda Neff. Ona a její kolegové z týmu Kross se významně podíleli na jeho vývoji. Má to jedno malé ale….na prezentaci byl vidění jen rám, sériově vyráběné kolo ještě hlavní prezentaci nezdobilo.  Nicméně je jasné, že v příštím roce budou po bikových tratích prohánět jak modely v nejvyšší specifikaci Team Edition, tak i jeho levnější varianty Earth 40, 30 a 20, kdy se od sebe liší osazením, ale i  rámy, kde je kombinace karbonu s hliníkovou zadní stavbou, resp. nejnižší Earth je celohliníkový.

 

Kross Lea 8 a další

LEA

Další inovací je osazení hliníkových kol Lea, které se vyznačují typickým prohnutím horní rámové trubky, nově devětadvacetipalcovými koly. To se týká modelů Lea 5-9 a rámů velikosti S a M. Pro paní a slečny opravdu malých postav jsou v nabídce kola XS a XXS, tam zůstávají menší rozměry kol (27,5“). Cenová hladina modelů Lea 5 -9 je 12 -19 tisíc, přičemž nejvyšší „devítka“ je osazena sadou Shimano Deore.

Kross Vento Lady

silnička ii

Dvě silniční kola jsou další novinkou z dámského segmentu Femi Line. V nabídce jsou hned dva modely, Vento 6, což je karbonová verze a levnější varianta Vento 3, která je v hliníku. Prvně jmenovaný model je osazen sadou Shimano Tiagra a cena je shodná, jako u horského kola, necelých 39 tisíc, Vento 3 je osazená Sorou a cena za ní je 22 tisíc.

Kross Vento JR 2.0

silnička

Není nad to mít kolo stejné, jako táta! Pro malého nadějného cyklistu připravili v Krossu atraktivní šestnáctipalcovou silničku, která designově vychází z pánského modelu Vento 2.0. Převody 2×7, 28“ kola, na kterých jsou obuty ty pravé závodní pláště značky Mitas v šíři 700x25c budou uhánět o stošest.

Kross e-biky Soil, Level, Lea

 

e soli

Ani u Krossu nemůžou chybět elektrobiky, v nabídce jsou čtyři různé modely, od trailového Soil Boostu, se zdvihy 150/140 mm, přes motorem poháněný hardtail Level, až po dámskou Lea Boost 1.0. Všechny uvedené modely e- biků mají semiintegrovanou baterii, využívají pohon i baterii od japonského Shimana.

doplňkxy

Kross, to nejsou jen kola,ale také spousta doplňků. Rukavice, helmy, brýle, světla, batohy, dresy, spodní vrstvy, pro ženy dokonce i sportovní podprsenky, nesoucí logo této polské značky. Zkrátka, kdo jí propadne, ať může být od hlavy až …skoro k patě vybaven, tretry totiž v nabídce zatím nejsou.

Těšte se s námi již brzy na testy a představení vybraných produktů Kross.

Bonus na závěr…

rukavice město
helma město

Pod křídla polského Krossu patří další značky. Elegantní a na městskou cyklistiku zaměřený Le Grand nabízí perfektně zpracované a barevně sladěné doplňky, u kterých nechybí vždy zajímavý detail. 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková