Z divadla pro světový titul. Lesley Patterson si podmanila drsnou Hawaii

Letošní světový šampionát v nesmírně náročných podmínkách ovládla osmatřicetiletá triatlonistka, která patří do multisportovní rodiny značky LIV…

V neděli 28. 10. na havajském ostrově Maui konalo mistrovství světa v Xterra triatlonu, které obnášelo 1,5km plavání 32 km jízdy na horském kole a 10,5km terénního běhu. Tento populární, ale nesmírně náročný sport, který kombinuje tři disciplíny si podmanil řadu sportovců, kteří do něj vstoupili i z jiného odvětví. Mezi ně patří i staronová mistryně světa Lesley Patterson, která zvítězila stylem start-cíl a na druhou v pořadí měla náskok 10 minut. 

HowtoDevelopaRaceAlterEgo_lesley

Osmatřicetiletá rodačka ze Scotska, která má na svém kontě řadu úspěchů,  jezdí za světový tým Liv, začínala jako rugbistka! Její cesta k terénnímu triatlonu je velmi zajímavá. Ve 14 letech se začala věnovat silničnímu triatlonu, svou kariéru ale přerušila, to když se odstěhovala do San Diega, kde nastoupila na Universitu a studovala divadlo. Tenhle svět ji učaroval, hrála ve studentských filmech, postupně se začala věnovat scenáristice. Po pěti letech intenzivní práce si uvědomila, jak jí chybí závodění a hledala sport, kde by se mohla realizovat. Učarovala ji Xterra, sport, který je v souznění s přírodou, v přátelské atmosféře, každý závod novou a neznámou výzvou. Ostatně to potvrdil i letošní šampionát na hawaiském ostrově Maui, kde si s pořadateli i závodníky pohrálo počasí, kdy kromě obřích vln při plavání se trať kola i běhu stala kvůli dešti pekelnou skluzavkou.  

LesleyPaterson2

Xterra i další terénní triatlony oslovují i mnoho amatérksých závodníků, pro které je absolvování náročné výzvy úspěchem. Česká republika měla letos nemalé zastoupení a to i v ženské kategorii. A naše barvy se rozhodně neztratily, celkově devátým místem a zároveň vítězstvím ve své věkové kategorii 35-39 let se blýskla rodačka z Plzně Jindřiška Zemanová. Pro stříbro si doběhla v kategorii 20-24 let Jana Brantlová, místo těsně pod stupni patří Kateřině Mertenové.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková