Jak zazimovat kolo. 5 pomocníků, s kterými to půjde hravě

Umýt, usušit, trochu promazat a kolo bylo v létě připraveno na jízdu. O kolik víc práce dá jeho zazimování? Co za prostředky nakoupit, aby to nevyprázdnilo peněženku?

Pokud s koncem cyklistické sezóny dáváte své kolo na zimu do sklepa jen po běžné očistě a myslíte, že to stačí, udělejte změnu. Aby i na jaře sloužilo stejně dobře, je totiž nutné jeho správné zazimování. Čím se liší běžná údržba od zazimování vašeho kola? 

 

1.Zbavení kola nečistot a mastnoty

Čistota je základ. A díky šikovným pomocníkům není mytí kola žádnou zdlouhavou a protivnou prací. Na trhu jsou k dostání rozprašovače, které odstraní nečistoty, ale zároveň jsou šetrné k laku rámu i dalším komponentům. A když si k tomu pořídíte i speciální kartáče, které mají různou délku i tvrdost štětin, očista bude dokonalá.

DNK tip: ideální je upnout kolo do stojanu a sundat obě kola. Dostanete se lépe do různých záhybů a obtížně přístupných míst.

Pozornost věnujte očistě rámu, přehazovačky, pastorků. Na čištění kazety je potřeba trochu trpělivosti a tady jako dobrý pomocník poslouží zubní kartáček. Tím naprosto precizně očistíte každý zub pastorku.Tedy pokud to takhle důkladně chcete.  Svou péči musí dostat i řetěz. Praktickým pomocníkem je pračka na řetězy, s kterou je umytí snadné a rychlé. Pokud ji nemáte, opět přijde na řadu práce s kartáčkem.

DNK tip: na odmaštění a následně i mazání řetězu použijte speciální prostředky. Tato malá investice se vyplatí.

Když máte kolo pěkně umyté, přichází chvíle pro zjištění škod napáchaných za uplynulou sezónu. Nebojte se, pravděpodobně vás žádné dramatické okamžiky nečekají. Ale na vyčištěném rámu jsou nejlépe viditelné oděrky na laku či jiná poškození. Pokud objevíte kdekoliv nějakou prasklinku, určitě to nechte posoudit zkušeného mechanika v servisu nebo cyklistické prodejně.

Stejnou mycí péči věnujte i samotným kolům. I zde je dobré udělat zevrubnou kontrolu ráfků, u plášťů pak, zda není někde znatelné proříznutí. Když už zmiňujeme ty kontroly, totéž platí i pro vytahání řetězu. Vyčištěný řetěz zkontrolujte speciální měrkou.

Sportovní řetězec Detacthlon dodává na trh velmi dostupné a zároveň odborně testované produkty na kompletní údržbu kola. Pokud si na domácí servis netroufáte, v každé prodejně vám kolo odborně zazimují. 

2.Důkladné promazání

Jednoduchá rada. Po umytí a usušení by mělo dojít k namazání všech pohyblivých částí a to vždy správným typem maziva. Něco zvládnete samy, pokud váš bike ale  jezdil celoročně, bez ohledu na klimatické podmínky a nedostalo se mu důkladnější péče (takový průplach při letní bouřce a návratu bahnitým nebo písečným terénem zanechá skryté vzpomínky, které se objeví až při detailním servisu), pošlete svého dvoukolého mazlíka k profesionálnímu servismenovi. Ten vám zjistí stav, lanek a bovdenů, zda je potřeba je vyměnit nebo stačí promazat. To stejné se týká promazání ložisek (hlavové a středové složení, náboje či odpružená zadní stavba) a dalších šroubů.

Mazání řetězu máte v malíčku, takhle akce patří k rutině po každém umytí kola. Pro zazimování je tu jedno doporučení navíc, nemusíte řešit zda jde o mazivo do sucha nebo do mokra, klidně použijte to které máte.


DNK tip: mazivo na řetězu nechte přes noc, druhý den pak přebytek utřete, jak jste zvyklá

 

kolo v bytě
Pověsit na hřebík nebo uložit do designového obalu...?

3.Uskladnění k zimnímu spánku

Před uskladněním ještě dofoukněte pláště, klidně nepatrně víc, než jak běžně vozíte. Tlak z plášťů trochu utíká, čas od času je dobré jej překontrolovat. Proč? Plášťům by nedělalo moc dobře, když by stály celou zimu prázdné, váha kola je bude deformovat. Kolo by mělo být uskladněno na suchém a větraném místě. Uskladnění například na balkoně je asi tou nejhorší variantou. Kondenzace vody na kole a následná koroze dílů je v podstatě nevyhnutelná.

DNK tip: Pokud nemáte vhodné prostory pro uskladnění kola, využijte nabídky některých servisů. V rámci balíčku dostanete např. jarní servis kola zdarma.
krabcycles.cz – uskladneni-kola

Co dostupného a účinného na očistu kola použít nám poradil manažer oddělení cyklistiky sportovního řetězce Decathlon, Petr Šulc. “Naše výrobky jsou testované a využívané profesionální stájí mladých závodníků PRO BIKE TEAMU,díky tomu jsme si jisti jejich kvalitou”. 

Čištění

Čistič kola na mytí a odmaštění ( 199 Kč)
Sada kartáčů na mytí a čištění (179 Kč)
Myčka na řetěz (379 Kč)

 

Mazání

Teflonové mazivo (239 Kč)
Teflonový olej universální (149 Kč)

 

Informace o jednotlivých produktech najdete na strábkách dovozce: decathlon.cz

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková