Jitka Čábelická v Langenlois pod defektu pátá

Další měření sil a rozdělování UCI bodů proběhlo mezi rakouskými vinicemi…

Otvírák XCO sezony ve střední Evropě obstarává už víc jak čtvrtstoletí Kamptal-Klassik-Trophy ve vinařské oblasti Dolního Rakouska. Oblíbený závod v Langenlois si jako ostrý test po dlouhé zimě vybralo víc jak 200 elitních bikerů, včetně nemalého zastoupení českých barev. V ženské kategorii byla na startovní listině osm českých závodnic, juniorek dorazilo bojovat mezi rakouské vinice o šest.

Mezi 33 bikerkami, které vyrazily do elitního závodu byla řada zajímavých jmen, ať už šlo o předloňskou vítězku SP Yanu Belomoinu nebo dvě zástupkyně týmu Ghost Factory, rakouský talent Lisu Pastairen nebo teprve dvacetiletou Italku Martinu Bertu.  České zastoupení bylo v plné síle, o UCI body přijely bojovat všechny tři medailistky z domácího šampionátu, včetně mistryně kategorie do 23 let, Jany Czeczinkarové či maratonské specialistky Jany Pichlíkové.  

Profil závodního okruhu, převýšení 220 m
Bike Jitky Čábelické krátce před startem, že by ta 5 byla souzená..?

Nejlépe si vedla Jitka Čábelická, které skončila na pátém místě.  Chtěla si zopakovat svůj loňský výsledek, kdy vybojovala senzační první místo, ale o boje na pódiu ji připravil defekt.   

„Start super, ten se mi povedl a do sjezdu v zaváděčce jsem šla z první figury, pak jsme v prvním kole poodjely s Lisou Pastainer, ale cca 500 metrů před cílem jsem v trávě něco přehlídla a byl z toho čistý průstřel předku. Do depa to byl naštěstí kousek a Pavel provedl rychlou výměnu, kdy jsem akorát chytla druhou skupinu. Z té pak odjela Belomoina, ale pořad to byl kousek. Jezdila jsme na 3-5 místě, ještě z Blazou a Podgorskou. Pak přišla chyba ve výjezdu, zas jsem něco ztratila. Ve finiši o čtvrté místo jsem udělala chybu a tak je z toho nakonec páté místo. Spokojenost moc není, pokazila jsem si to sama. Velké pozitivum-výkon tam je vcelku dobrej, jen se to prostě nesešlo“, popsala kriticky své vystoupení Jitka.

Trať mezi vinicemi nepatří mezi technicky náročné

O tři místa zpět a s minutovou ztrátou přijela vicemistryně republiky Karla Štěpánová, hájící barvy mezinárodní formace Superior XT Team. S výkonem byla vcelku spokojená.

„Nemám tenhle závod moc v lásce, ale nakonec jsem se rozhodla jet. Přijela jsem v pátek ve 4hod ráno z La Palmy ze soustředění, tak jsem to brala jako pěknou tečku za těžkým blokem. Na začátku to bylo docela znát, ale pak se to rozjelo, ještě jsem předjela pár holek a cílové 8.místo beru jako dobrý start do závodního kolotoče…. Trochu mě ale mrzí chyba v prvním kole, kdy jsem se nechala vyloktovat do mlíka a vypadla tak z první skupinky a musela si to sjíždět. Příště ostřejší lokty asi. Příští týden odjíždím s Teamem do Haimingu na HC, pak máme teamové soustředění v Itálii a zakončíme to HC v Nalles“, nastínila svůj nabitý program Karla, která si ještě v pátek před závodem plnila své ambasadorské povinnosti na veletrhu For Bikes.

Dvanácté místo patří Janě Czeczinkarové, další české závodnice Ježková, Pichlíková, Veselá a Bartizalová se seřadily na 21-24. místě.

Z vítězství se radovala teprve devatenáctiletá Lisa Pastainer, která dokázala o víc jak minutu pokořit Yanu Belomoinu. Třetí místo vybojovala Slovinka Blaza Pintaric.

Ženy Elite:

  1. Lisa Pastainer (AUT, Ghost Factory) 1:20:22 hod.
  2. Yana Belomoina (UKR, CST Sandd Bafang) 1:21:26
  3. Blaza Pintaric (SLO) 1:21:50
  4. Martina Berta (ITA, Ghost Factory) 1:22:03
  5. Jitka Čábelická (GAPP System – Cabtech) 1:22:04

Kompletní výsledky zde

Foto: Kamptal-Trophy, archiv GAPP-System Cabtech

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková