Silniční tretry Lake CX 237. DNK příběh: zkusíš, koupíš

Když je kolo tvoje vášeň, hledáš maximum pohodlí a umíš šlápnout ostře do pedálů, musíš zkusit Lake

Dnešní tip na doplnění cyklistické výbavy potěší všechny, kdo se trápí s úzkými tretrami, z delších vyjížděk se vrací s otlaky. Kožené silniční tretry Lake mohou změnit váš pohled na rovnici komfort pro nohu versus přenos síly do pedálu.

Historie značky Lake, která vznikla v americkém státě Illinois, sahá až do roku 1982. Pojem Lake se postupně stal symbolem cyklistické boty pro severoamerický trh, výrobce přicházel s novými modely pro různé disciplíny i roční období. 

A co si představit pod mottem značky „jedna velikost není vše“?  Tretry Lake zohledňují typ jízdy i její intenzitu, sílu, s jakou se cyklisté budou opírat do pedálů. Vše s citem pro pohodlí, které ovlivňuje jak výběr materiálu, tak samotný tvar boty.

Lake CX 237- jedny k představení, druhé k testu

Na představení nám přišel dámský silniční model Lake CX 237, kde k základní bílo-černé kombinaci dominují i tyrkysová výstelka a logo značky. Už první pohled prozradí, že jde o koženou botu s precizním zpracováním. Lake používá pro své tretry několik typů kvalitní kůže. Svršek je vyroben z odolné K-Lite kůže, s úpravou proti oděru. Na oblast paty je pak použitá měkčí kůže, kdy je tvar uzpůsoben tak, aby se noha z boty nevyzouvala.

Tělo boty je v přední části o trochu širší, tento kulatý tvar špičky má své odůvodnění – noha při vyšším tlaku při šlapání mění tvar. Tímto rozšířením získává dostatečný prostor.

Silniční tretry Lake CX 237 jsou zařazeny mezi závodní modely, což je i díky jejich pevné podrážce z karbonu. Prostor pro montáž kufrů je jemně zdrsněná, aby kufry neklouzaly po hladkém karbonovém povrchu, nechybí vyměřovací úsečky pro přesnou montáž kufrů. Příjemný je i poměrně vyšší podpatek, který zpříjemní nezbytnou chůzi v tretrách.

Stahování tretry zajišťuje patentovaný systém Boa, jsou tu použity dvě nezávislá kolečka s jednosměrným a velmi citlivým dotahováním. K povolení horního slouží pevné plastové poutko, nejprve se však obě Boa kolečka musí vytáhnout směrem od boty.

Prodyšnost zajišťují síťované průduchy, jeden u špičky, druhá na boku a samozřejmě nechybí perforace v kůži po obou stranách tretry. 

Vnitřní stélka boty je ze syntetického materiálu TeKtile, který v sobě kombinuje vysokou odolnost proti oděru, prodyšnost a má antibakteriální vlastnosti. Samozřejmostí jsou anatomicky tvarované vložky do bot, se zvýšenou oporou nožní klenby.

 

Lake CX 237 a první jízdní prověrka

Stačilo krátké prohlédnutí tretry, porovnání velikosti mých stávajících od jiné značky, které už téměř dosloužily a věděla jsem, že na základě teprve chystané recenze jsem první kupující. Výrobce Lake vystihl přesně parametry, které pro svoje silniční tretry potřebuji. Vzorek velikosti 39 v tyrkysovém provedení byl malý, tím že jsem na nákup spěchala, padla volba na bílo-černou kombinaci. Ta je mimochodem jako unisex design ve velikostním rozpětí 36–43 pro ženy a 39-50 pro muže.  Vše po půl čísle. Úctyhodný výběr.

V době, kdy píšu recenzi, mám v tretrách najeto zhruba 850 kilometrů a to i v „letních“ podmínkách, když jsem strávila 10 dní na Kanárských ostrovech. Právě tam, při teplotách, které několikrát atakovaly třicítku a kdy se noha trochu zvětší, jsem ocenila širší tvar boty ve špičce. I při dlouhé jízdě boty nabídly příjemný komfort.

Širší tvar ale nemusí každému vyhovovat, dámy s hodně štíhlou nohou budou muset hodně utahovat pomocí Boa koleček. Špička boty ale zůstane stále volná a je spíš zapotřebí vyladit utažení kolem nártu, které ovlivní celkový pocit pevnosti boty. Nebo vybrat užší model.Při šlapání i v intenzivnější podobě je radost vnímat absolutně pevnou podrážku.

Lake

Systém Boa koleček s jednosměrným systémem dotahování umožní jemné seřízení, je však nutné počítat s tím, že při nutnosti botu při jízdě o kousek povolit ji nejprve opět musíte uvolnit a pak znovu dotahujete na potřebnou těsnost.

Tretry mají důkladně polstrovaný jazyk, ten zajišťuje měkký kontakt s nártem, ale v jeho horní části trochu ztrácí na prodyšnosti. To byl ale jediný detail, který jsem v horkých dnech vnímala.

Kdo doteď laboroval s výběrem bot, které by mu nabídly i pro širší chodidlo nebo vyšší nárt pohodlí a zároveň i kvalitu, bude velmi spokojený. Navíc mají velmi čistý vzhled, za což asi přijde časem daň v podobě okopaných špiček. Tretry si říkají o něžné zacházení. Zkrátka skoč na kolo a jeď.

A za kolik můžete pořídit tretry, které potěší jak přírodním materiálem, tak i krásným zpracováním?
Cena 6990 Kč odpovídá komfortu a kvalitě boty. A až je obujete, možná si začnete dobrovolně prodlužovat své vyjížďky.

Informace o dostupnosti jednotlivých modelů najdete na stránkách českého zastoupení cyklomax.cz.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková