Nářadí do kapsy. Kellys Guid a Lezyne SV 11

Je dražší lepší? Nebo rozhoduje váha? Užitečný tip na doplněk, který nemůže chybět v kapse dresu nebo batůžku žádné cyklistky.

V dnešním DNK tipu na nákup se podíváme na věc, kterou byste měla ve své cyklovýbavě mít. A to bez ohledu na vaši technickou zručnost či schopnosti na kole něco opravit. Protože vždy se najde poblíž vás někdo, kdo vás s eventuálních potíží vysvobodí. Náhradní duše je základ, stejně tak pumpička, ale hodí se i další věci, jako je třeba nářadí.

Jak poznat dobré cyklonářadí? Obsahuje více jinak samostatně používaných klíčů, které jsou uzpůsobeny tak, že se dají složit do kompaktního rozměru obdobně jako třeba oblíbené švýcarské nože. Obvykle v nich najdete minimálně 5 nástrojů pro základní servis, který na kole potřebujete udělat. Jelikož se tu musí skloubit funkčnost s váhou, nemohou plnohodnotně nahradit klasické nářadí, které se běžně používá, např. základní sada imbusů.  

Nářadí Kellys Guid

První ze dvou nářadí, které vám dnes představíme je cca 100 gramů vážící věcička, o které lze bez nadsázky říct: malé, ale šikovné. Slovenský výrobce kol Kellys má mezi doplňky velký výběr, nejinak je tomu i sekci víceúčelového nářadí. Tady můžete vybírat z šesti druhů, které se od sebe liší nabídkou funkcí, váhou a samozřejmě i cenovkou. Pozor, bavíme se ale o cenové relaci 250-540 Kč, což skutečně není mnoho na pořízení doplňku s dlouholetou životností.

Na dvou osách jsou pak malé imbusy důležitých rozměrů: 2,5, 3, 4, 5, 6 a 8 mm. Těmi si dotáhnete či povolíte nášlapy, dotáhnete představec a řídítka, utáhnete sedlovou objímku, zkrátka vše ze základních úkonů.

Nechybí tu šroubovák T25 (torx) pro kotouče diskových brzd, a také plochý i křížový šroubovák.

Dva v jednom:použitím nástavce získáte o jeden imbus navíc

A jaké jsou rozměry? Kapesní multiklíč je dlouhý 70 mm, šířka je 42 mm, výšku jsme naměřily 7 mm. Opravdu malý a skladný. Váha je krásných 105 gramů a cena potěší ještě víc, Guid si totiž pořídíte za 539,- korun.

Přehled dalších multiklíčů Kellys najdete na stránkách výrobce.

Nářadí Lezyne SV 11

K porovnání jsme vzaly nářadí od známého výrobce Lezyne. Jen pro zajímavost, zakladatelem této značky je rodilý Němec Micki Kozuschek, špičkový triatlonista, který se přestěhoval do USA a tam Lezyne v r. 2007 založil.

Model Lezyne SV 11 spojuje funkčnost a potěší každého, kdo ocení i luxusní vzhled, byť se jedná „jen“ o nářadí.

Lehký a odolný multiklíč, jak jeho název napovídá, nabízí 11 nástrojů. Pro jeho výrobu byl použitý odolný a na omak příjemný materiál: nerezové ocel. Boční rámeček a nýtovačka je pak z kovaného hliníku.

Opět tu najdete imbusy v kompletní škále 2, 2.5, 3, 4, 5, 6 a 8 mm, stejně, jako u Kellys Guid hvězdičkový šroubovák T25 a navíc i T30. K výčtu jeho funkcí už chybí klasický šroubovák a nýtovačka na řetězy. Tady stojí za zmínku dostatečně velká plocha pro manipulaci s nýtovačem…každým, kdo nýtoval řetěz ví, jak přesná musí být.

Detailem, který přidává na luxusu je i ochranné pouzdro z umělé kůže. Díky pružnosti se snadno na nářadí nasadí.

Rozměry mulitklíče Lezyne jsou 48x63x12 mm, váha shodná, jako je u Guida, tedy 105gramů. Při pořízení této designové věci si musíte trochu připlatit, cenovka je stanovena na 1290 Kč.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková