RUTINA s DNK. Přemostění s oporou hlavy

RUTINNÍ cvik proti bolestem za krkem třeba z jízdy na kole…

Posilujeme nohy, ruce, břicho, záda, zadeček, ale i svaly v okolí krku si zaslouží pozornost. Právě cyklisté často tuto partii tělo podceňují. Přitom právě oni při jízdě, kdy se dívají před sebe, svaly v okolí krku nadměrně zatěžují. Nejčastěji to patrné v úvodu sezóny při najíždění objemových kilometrů. Důsledkem jsou pak bolesti za krkem a nikoliv z ofouknutí, jak se mnozí domnívají.

Provedení:

  • Lehněte si zády na podložku, nohy pokrčte a přitáhněte k zadečku. Nakonec překřižte paže a položte si je na hrudník. Nyní jste ve výchozí poloze.
  • Opravdu pomalu zvedejte tělo a ramena z podložky, zároveň zpevněte zadní část krku. Hlava zůstává na podložce, pohled směřuje nahoru a dozadu.
  • Po docílení horní pozice, kdy jsou záda v jedné rovině. Uvolněte krk a pomalým pohybem položte tělo zpět na podložku.

TIP DNK: Pokud je pro Vás cvik obtížný, začněte nejdříve s variantou vleže s pažemi podél těla, pak přejděte na variantu s pažemi podél těla a nakonec na výše popsané provedení.

Výchozí poloha
Horní poloha
Varianta vleže s pažemi podél těla - nezvedáte tělo, ale pouze ramena záklonem hlavy
Varianta s pažemi podél těla
Detail na hlavu a oblast ramen

Začněte tím, že provedete 3-5 opakování tzv. zvednutí těla a ramen, nebo pouze ramen. Doporučený počet sérií: 2-3. Nevrhejte se hned na velké počty opakování, sérií a nejvyšší obtížnost cviku. Krk je třeba zatěžovat postupně. Během cvičení se soustřeďte na pravidelné dýchání a opravdu pomalé provedení cviku.

Lucie Hamanová