SP Albstadt: Zlatá Kate pokračuje, skvělá Jitka Čábelická potěšila 19.místem

Úřadující mistryně světa Kate Courtney i dnes ukázala záda všem soupeřkám a z Albstadtu si odváží double. V dobrém bude vzpomínat i Jitka Čábelická, dvakrát umístění v TOP dvacítce se počítá…

Německý Albstadt se postaral o overtouru letošního SP horských kol v cross country. I když se němečtí organizátoři hodně snažily a trať doznala oproti loňskému roku několik výrazných změn, ne vše bylo kvitováno s nadšením, především nové dřevěné lávky, které se objevily místo technických trailů. K tomu se přidalo deštivé počasí a dva, tři dny tréninku na suché a rychlé trati musely být zapomenuty. Stejně to hodně klouzalo a i se hodně padalo. Na to doplatilo i několik zvučných jmen, mezi ženami například Annika Langvad, Anne Last i navrátivší se olympijská vítězka Jenny Risveds, u těchto jmen je zápis DNF. Kdo si ale s tratí poradil bravurně, byla třiadvacetiletá Američanka Kate Courtney (USA, Scott Sram).

Dáma v duhovém dresu mistryně světa si po vyhraném pátečním Short Tracku dojela pro vítězství i v olympijském cross country. A to v podstatě stylem start-cíl. Mírný náskok si vytvořila už v zaváděcím kole, v každém dalším ho navyšovala a když byl z jejího pohledu dostatečně velký, už si ho jen koncentrovanou jízdou ohlídala.

Kate si v cíli vychvalovala práci svého týmu a zejména Thomase Frischknechta. “Strávili jsme spolu hodně času na trati, analyzováním možností stop, taktiky. Už pár minut po dojezdu mi cíli řekl dalších pět věcí, na kterých musíme zapracovat”, komentovala svůj výkon, kdy na kluzké trati chybovala jen jedinkrát.

I když se na skalp mistryně světa brousilo zuby mnoho favoritek, tentokrát její tempo bylo nad síly všech. Jediný, kdo se nechtěl se situací smířit, byla Jolanda Neff (SUI, Trek Factory). Tu i přes maximální nasazení zejména v obtížných sjezdech nakonec dělilo v cíli necelých 50 vteřin. Třetí místo vybojovala předloňská vítězka mnoha závodu SP i celého seriálu, Ukrajinka Yana Belomoina (UKR, CST Sandd Bafang), která si tak nadělila po loňských zdravotních problémech konečně stupně vítězů.

Oči pro pláč zbyly skvěle jedoucí Anne Tauber (NED, CST Sandd Bafang). Ta se dlouho pohybovala na stříbrné příčce, ale po několika pádech a poškození přehazovačky, kvůli kterému ji nešel zvolit nejlehčí převod, nakonec projela cílem smutná na čtvrtém místě.

Česká radost: Jitka Čábelická 19!

Po velmi slušném 17. místě v Short Tracku, které Jitce Čábelické (Gapp-Systém Cabtech) zajistilo start ve třetí řadě pro cross country, vzkázala: Na neděli se těším! A snad i věděla, že v nohách má nabito a může zabojovat o dobré umístění. Závod na kluzké trati zvládla výborně. „Ten déšť si s tím pěkně zahrál. Když ty lávky zmokly, klouzaly hodně, tomu žádný dřevo nepomůže. Spíš tam za mokra člověk jede rychleji, než když by tam bylo bahno…to si přeci jen hlídáš stopu“, zmínila velké změny s dřevěnými sekcemi, které pořadatelé od loňska na okruhu vybudovali.

Jitka Čábelická se ale poprala se všemi nástrahami se ctí. „Velká spokojenost, 19. místo je můj nejlepší výsledek ve svěťáku. Přes noc tu pršelo, bylo dost kluzkých míst. Povedl se mi start, byla jsem kolem 20. místa. Pak jsem ale v první těžkém sjezdu na těch lávkách hodila hlavana. Naštěstí kolo bylo v pořádku, tak to chtělo se rychle sebrat a pokračovat. Propadla jsem se na 28. místo, pak postupně dojížděla dopředu. Když byl poslední okruh, viděla jsem pár holek před sebou, to mě nakoplo a nakonec jsem se zmáčkla až na tu 19. příčku“, líčila Jíťa zážitky. „Po pádu cítím trochu loket, holeň a myslím, že zítra mě bude bolet za krkem.

Úplně jiné zážitky si odnáší druhá česká eliťačka Karla Štěpánová (Superior XC). Ta se po slibném startu propadala do hloubi startovního pole. 51. místo, na kterém dojela opravdu nepaří mezi její standardy.

„Dneska to byla opravdu tryzna, byla jsem vyprášená jako kožich. První kolo ještě docela dobrý, z pátý řady jsem se probila někam kolem 20. místa. Pak ale jako by mi někdo useknul nohy a všechno šlo do háje. Byla jsem úplně popravená a prázdná. Předjížděla mě jedna holka za druhou. Strašně frustrující! Teď na to ale musím zapomenout, odpočinout a soustředit se plně na Nový Město! Natrénovala jsem toho hodně, jen to tam poslat…,” okomentovala smutně Karla svůj vstup do letošního SP a přiznala, že po nepovedeném závodě ukáply i slzy.

Podle představ se nedařilo ani dalším dvěma českým zástupkyním, Hana Ježková byla v cíli hodnocená jako 64, Lucka Veselá o čtyři místa za ní.

Mladým nadějím kralovala Rakušanka Laura Stigger.

Závodu žen do 23 let vyhrála teprve osmnáctiletá Laura Stigger.  Mistryně světa mezi juniorkami z Lenzerheide, ale také juniorská mistryně světa na silnici ukázala opět svůj talent, když ve svém prvním závodě Světového poháru mezi třiadvacítkářkami nenašla konkurenci.

České barvy hájily dvě bikerky, Tereza Sásková (ČS Specialized MTB junior team) a Jana Czeczinkarová (Mitas Mercedes-Benz Trek).

Tereza Sásková jela svůj první “velký svěťák” tři dny poté, co odmaturovala.
“Já jsem spokojená, nevěděla jsem, co můžu očekávat, je to můj první svěťák ve třiadvacítkách, jela jsem skoro o 40 minut déle než před rokem v juniorkách. Podmínky byly hodně těžký, šíleně to klouzalo. Už se moc těším do Nového Města, těším se na fanoušky a na tu atmosféru,” řekla Tereza, které vloni na MS v Lenzerheide v závodě juniorek dojela druhá za dnešní vítězkou.

Jana Czeczinkarová je v kategorii do 23 let posledním rokem. I ona ale v tomhle čase musí dělit pozornost mezi trénink a ukončení studia.

“Povedl se mi start, ale hned ve výjezdu v zaváděčce mi to tam podjelo a strašně holek mě předjelo, protože jsem nemohla ani nacvaknout pedál, jak jsem měla nohy obalený bahnem. Jakmile se člověk dostane dozadu, tak jsem neměla na to raketově sjíždět a začala jsem chybovat. Bylo to dneska takový celý utažený, dneska mi neseděl celý den. Pak už jsem dojela i Terku a spolu jsme se trochu kočkovaly, už jsem jí i předjela, ale zase jsem udělala chybu. No, musím si teď orazit, je to náročný všechno dohromady s tréninkem a učením. Už se těším se do Nového Města, kdy bych to dnešní umístění ráda napravila,” sdělila po závodě Jana. 

Už tento víkend hostí druhý závod SP Nové Město na Moravě, program bude shodný, jako v Albstadtu, na páteční a sobotní závody je vstup zdarma, lístky na neděli pak můžete zakoupit v předprodeji. Samozřejmě nebudou chybět živé přenosy ČT.


Foto: Michal Červený, Jan Němec, mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková