SP 2019 zahájil závod v Short Tracku, vyhrála Courtney, Jitka Čábelická 17.

V německém Albstadtu otevřely 28. sezonu Světového poháru závody v Short Tracku, z vítězství se radovali Kate Courtney (USA, Scott Sram). Jitka Čábelická vybojovala 17. místo.

Čtyřicítku žen navedla do terénu Jolanda Neff (SUI, Trek Factory). Na čele se tlačily všechny favoritky, ale žádná se nechtěla příliš větrat na špici. Ukázaly se tak mladé bikerky jako Ramona Forchini (SUI, jb Brunex Felt) či Sina Frei (SUI, Ghost Factory). Ale největší kus práce během osmikolového závodu odvedla německá bikerka Elisabeth Brandau (EBE Racing), která špic převzala ještě před polovinou závodu a ve velmi slušném tempu vedoucí závodnice dovedla až do posledního kola. Tam pak nasadila drtivé tempo Jolanda Neff, šla do čela, ale ještě před nejkritičtějším místem trati – velbloudem a následným stoupáním do singl trailu nastoupila Kate Courtney a dovezla celý vláček soupeřek do finiše, v kterém měla nejvíc sil.

Těsně druhá dojela Jolanda Neff, třetí pak exmistryně světa v Eliminatoru Kathrin Stirnemann (SUI, Thömus RN Racing).

Jitka Čábelická se po pomalém startu prokousla na končenou 17. příčku. Díky změnám v pravidlech UCI, kdy se do nedělního cross country vyvolává 24 bikerek (vloni to bylo 16),se tak postaví jako první do třetí lajny.

Nebylo to špatný, ale ta druhá lajna mi utekla o kousek. Spokojená jsem napůl, výkon dobrý, ale bohužel se mi nepovedl start, kdy Tauber přede mnou špatně zareagovala na světelný signál startu, pak při nájedu menší loktovačka s Nadou Zakejl a najednou sem byla někde až kolem 35. místa. Super začátek! Takže stíhací jízda a pomalu jsem se prokousávala dopředu. V úplném závěru mi už trochu sil chybělo, tak ta 17. je docela dobrá.“, pospala závod Jíťa a vzkázala, že se na neděli hodně těší.

Krala Štěpánová moc v oblibě závody Shorttracki nemá, od startu se pohybovala kousek za třetí desítkou a tento výsledek nakonec dovezla do cíle, patří jí 31. místo.

Jitka si musela ztrátu z úvodu poctivě odpracovat a k špici si to dotáhnout sama

Výsledky ženy

1. Kate Courtney (USA, Scott Sram) 21:05 min.
2. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +0:01
3. Kathrin Stirnemann (SUI, Thömus RN Racing) +0:02
4. Linda Indergand (SUI, Superior XC) +0:03
5. Annika Langvad (DEN, Specialized Racing) +0:04

17. Jitka Čábelická (GAPP System Cabtech) +0:37
31. Karla Štěpánová (Superior XC) +1:06

Kompletní výsledky zde

Foto: Jan Němec, mtbs, IG Jitka Čábelická

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková