DNK fashion week. BIKE SPECIAL aneb Pod drobnohledem kraťasy

Ještě jedna dávka inspirace, tipů na nákup. Jak mají vypadat dobré volné kraťasy? Porovnaly jsme Nalini, Sensor, Craft a Specialized

Když před lety přišla móda volných kraťasů, byla doménou pro freeride ježdění. Jenže jejich pohodlí i praktické vlastnosti, které nabízejí, oslovilo mnohem širší skupinu cyklistek. Vždyť posuďte samy, obepnuté elasťáky sice mohou mít top střih, materiál a nabídnou pocit druhé kůže, ale ne každá žena je v pohodě s tím, že takové kalhoty nechají vyniknout i kilům navíc. Dobře zvolené volné kraťasy mají často hodně civilní vzhled, takže se v nich můžete cítit skvěle i při cykloturistických výletech, které kombinujete s návštěvou restaurace nebo nějaké historické památky. A samozřejmě je jedno, že jedete na jiném než terénním biku.

V našem seriálu DNK fashion week jsme si nechaly do samotného závěru několik zajímavých cyklistických kraťasů. Nabídka jednotlivých značek se i v oblasti volných kraťasů zvyšuje, i když stále je co dohánět. Barevnost je otázka vkusu, požadavky na střih a vlastnosti kalhot už lze dobře specifikovat.

CRAFT Empress XT

Švédská značky Craft vedle několika modelů silničních nebo bikových obepnutých má ve své nabídce hned 5 modelů ve volném střihu! To už je z čeho vybírat, protože některé z nich mají i více barevných variant.

Model Empress XT je zástupce těch, které si pořídí náročná bikerka, která hledá jak odolný materiál, tak sleduje funkčnost i praktické detaily, jako jsou kapsy, odvětrávání.

Craft Empress XT to vše nabízejí a po bližším prohlédnutí potěší i několik dalších věcí. Kraťasy jsou z velké části z odolného polyamidu s 5% příměsí elastanu, ale v propracovaném střihu najdete všité díly na přední straně nohavic, které jsou velmi pružné a zajistí jak dobré usazení na těle, tak i prodyšnost.

O dobré usazení v pase se postará široký lem a také Velcro pásek, který plynule reguluje požadovaný objem. Na zadním díle je kapsa na zip, klín z elastického materiálu, který v kombinaci se zvýšeným pasem v zadní části kalhot vylepšuje usazení kalhot při ohnuté cyklistické pozici. Zajímavý detail-reflexní poutko s logem Craft.

Na bocích jsou další reflexní prvky, ale především stojí za pozornost způsob odvětrávání kalhot, který zároveň nabídne rozšíření nohavice. To samo o sobě je příjemné pro ženy s mohutnějšími stehny, kdy se tak může pomocí zipu regulovat rozšíření nohavice třeba jen z části. Zároveň bikerka, která si chce třeba před obtížnějším sjezdem oblíknout kolenní chrániče, neřeší problém s úzkou nohavicí.

Kraťasy Empress XT mají vnitřní odnímatelné boxerky z prodyšného materiálu a najdeme na nich opět další detail, který podporuje funkčnost. Boční strany nohaviček jsou z jemného meshe. Konec vnitřních kalhot je zakončen gumou se silikonovým páskem, takže nedochází k nepříjemnému vyhrnování při jízdě. Nesmíme také zapomenout na specialitu Craftu, antibakteriální vložku Infinity C4pro delší zatížení. Je laserově střižená a zcela bezešvá. 

Cena za velmi propracované kraťasy Empress XT je 3 290 Kč.

CRAFT Hale XT

U Craftu ještě zůstaneme a představíme vám kraťasy z jiné kategorie, respektive pro mírnější biking, než byl určený model Empress XT.

Dámské šortky Hale jsou volného střihu s širokým úpletem v pase. Materiál je jemnější, velmi elastický, v tříslech, ale také na vnitřní straně stehen a na bedrech jsou opět vsazené klíny z elastanu.

Na levém boku je kapsa na zip s lepenými švy, po obou stranách jsou skryté zipy, které po rozepnutí umožňují vyšší ventilaci kalhot. Otevřený prostor je podšitý meshem.

Široký lem v pase a jeho obvod lze regulovat pomocí stahovací šňůrky, která je protažená v úzkém tunýlku. Kraťasy Hale XT nemají vnitřní boxerky.

Cena za cyklokraťasy Hale XT je 2190 Kč

Informace o dalších barevných variantách a modelech najdete na stránkách dovozce.

SENSOR Helium

Volné cyklistické kraťasy Helium jsou vyrobeny z lehkého a prodyšného materiálu. Složení s vyšším podílem spandexu (14%) má vliv na pružnost a dělá z nich skvěle padnoucí kraťasy.  Kraťasy Helios mají civilní vzhled, prošití je v barvě látky, střih nohavic není příliš rozšířený.

Na pravé nohavici, z boku je kapsa na zip s designově laděným logem značky. Velikost kapsy pojme nezbytnosti jako je mobil, peníze, klíče.

Lehké kraťasy schovávají i vnitřní odepínací elasťáky s vložkou. Kratší nohavičky, letní prodyšný materiál, nohavičky mají silikonové zakončení, nezbytné jako protiskluzová ochrana. Za pochvalu stojí i volba barvy, k loňské kolekci, v které byly černé a tyrkysové, je tato krásná růžová vítanou variantou.

Cena za kraťasy českého výrobce Sensor je 1695 Kč

Více info najdete na stránkách Sensor.cz

 

NALINI Green Lady

Italská značka Nalini má primárně silniční kolekci, ale nepřehlíží současné trendy a tak se v letošní kolekci objevily i tyto volné kraťasy. Jejich název nic nenapovídá o jejich barvě, ale charakterizuje kategorii, kam kraťasy spadají, protože zelená evokuje les a tedy teritorium i pro bikerky. A s trochu fantazie můžeme v pojmenování vnímat i jejich eko výrobu. Jde o produkt vyrobený z kvalitního italské tkaniny a přímo v Itálii. Materiál má protioděrovou a také hydrofilní úpravu, kdy při lehkém dešti látka vodu nenasáká.

Kalhoty mají vícepanelový střih, na předním díle dominuje jedna velká kapsa se zapínáním na druky, nechybí ani dvě klasické, které mají výrazné ochranné obšití lemů. Vnitřek kapes je ze síťoviny a tím se zvyšuje prodyšnost kalhot.

I na zadním díle je k dispozici menší kapsa na zip, která je těsně pod širokým pasovým lemem. Na ní je reflexní logo, v spodním lemu je navíc reflexní proužek. Ten zdobí čtyři výrazná poutka, které kalhotám dávají civilní vzhled. Použití pásku není třeba a nebylo by pro jízdu pohodlné, obvod pasu je tu řešen pasovou gumou.

Kraťasy Nalini Green Lady mají vnitřní kalhoty jednoduchého střihu, z velmi prodyšného materiálu. Jsou odepínací, vnitřní lem v oblasti pasu je z jemného a pro kontakt s kůží příjemného materiálu. Konce nohaviček mají silikonový protiskluzový proužek.

Cena italských kraťasů Green Lady je 2199 Kč a info o dostupných velikostech najdete na stránkách českého zastoupení.

SPECIALIZED Andorra Pro

I u této americké značky je v případě volných kraťasů z čeho vybírat. Dnes je tu ale jen jeden zástupce a to volné kraťasy Andorra Pro. Kdo „ujíždí“ na produktech s Skem, tento ženami oblíbený model dobře zná, byl už v předešlé kolekci. Proč ale za každou cenu měnit něco, co se povedlo. Tak tu je nová barevná kombinace vínové barvy, ke které přibyly samozřejmě i různé volné dresy.

Kraťasy Andorra splňují to, co by dobré bikové kalhoty měly mít. Rychle schnoucí materiál, padnoucí střih, funkčnost i slušně vyvedený design. Jsou vyrobeny z lehkého a vzdušného materiálu VaporRize™, který vydrží i nějaké ty oděry z terénní jízdy.

Střihem patří mezi ty, který bychom mohly označit jako regular, mají je lehce volné nohavice, ty díky pružnému materiálu ale nijak neomezují v pohybu. Délka nohavic těsně nad kolena nechává dostatek místa pro použití chráničů.

Suché zipy na bocích umožní nastavit obvod pasu přesně podle vašich potřeb. Pásek na stažení je velmi pevný, stejně jako použitý suchý zip. Nehrozí tedy žádné rychlé opotřebení. Spodní strana lemu, ta k tělu, je podšita jemný materiálem, pro příjemný kontakt s pokožkou.

Na předním díle jsou dvě kapsy, mají skrytý zip, k tomu je pak jedna na boku, ta ale slouží jako vstup k vnitřním kalhotám Swatt. Samozřejmostí u kolekce Specialized je speciální ochrana Deflect® UV 50+ před UV zářením. Ještě stojí za to zmínit jeden funkční detail a tím jsou laserem vytvořené perforace po vnitřní straně nohavice. Kraťasy tak získávají na větší vzdušnosti, ale výrobce zaručuje, že to není na úkor životnosti kalhot.

Tyto kraťasy jsou dodávány bez vnitřní vložky. Stejný model, ale s integrovanými kraťasy je v nabídce také.

Cena za dámské kraťasy Andorra Pro je 2199 Kč a informace k dalším modelům najdete na stránkách dovozce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková