Cyklistky Nosková a Hájková nominovány na World Tour etapový závod Giro Rosa 2019

Už zítra začíná jeden z nejtěžších ženských etapových závodů Giro Rosa, Česko bude mít dvojí zastoupení….


Jubilejní 30. ročník jednoho z nejnáročnějších etapových závodů ženské světové série Giro Rosa startuje už tento pátek. Na týmové soupisky se dostaly hned dvě české silničářky, úřadující mistryně Evropy do 23 let Nikola Nosková a mladičká Markéta Hájková. Zatím co Nikola už si svou premiéru odbyla a čeká ji již druhý start, Hájková si užije premiéru.

Desetidenní závod začíná už v pátek časovkou družstev na 18 kilometrů, pátá etapa končí na slavném stoupání Passo Gavia ve výšce 2652 metry nad mořem, v jedné z dalších se závodnice budou muset poprat s 20% stoupáním. Kopcovitý profil by měl nahrávat Nikole Noskové do karet, na nedávných Evropských hrách prokázala velmi slušnou formu, ale stěžovala si na příliš rovinatý charakter tamních tratí. Naopak při premiéře v r. 2017, kdy dokončila na 18. místě celkově a druhá v soutěži mladých cyklistek, dokázala v nejedné etapě držet krok s absolutní světovou špičkou.

Naopak ostrou zkoušku ohněm si prožije Markéta Hájková, která je letos prvním rokem v elitě. Přesto dostala od týmového manažera Daria Rossinna důvěru.

“Jsme připraveni závodit na Giru Rosa Iccrea s cílem vybojovat co nejlepší výsledek. Naše dobré naladění je právě po skvělých výsledcích z Evropských her, navíc první 3 etapy jedou v našem regionu Piedmont. Uděláme maximum pro skvělý výsledek v tomto pro ženskou kategorii nejdůležitějším a nejsledovanějším závodě světa“, nechal se slyšet Dario Rossino.

 Obě Češky se právě díky nominaci na Giro Rosa nemohly zúčastnit právě probíhajícího MČR v silniční cyklistice v Jeseníku, které se termínově kryje.

Markéta Hájková si svými výkony v první polovině sezóny vybojovala místo mezi šestici nominovaných žen v profi týmu Servetto Stradalli AluRecycling
Nikola Nosková bude v barvách prestižního týmu Bigla bojovat nejen o celkové umístění, ale i o nejvyšší příčky mezi mladými závodnicemi


Foto: team Bigla, archiv M. Hájkové

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková