Vždy na ostro je základ. Jak ale vybrat správně cyklovložku?

Víte, že i volba cyklistické vložky může rozhodnout, zda kolo budeme milovat nebo nemít rádi?

Active girl stands on the bike on the road outdoors. She wears a pink sports jacket, black-pink shorts, sunglasses, black helmet, green sneakers and a stopwatch. Cyclist looks at the back wheel.

Pokud se zeptáte mezi cyklisty, zda mít či nemít spodní prádlo pod cyklistické kraťasy, ve většině odpovědí zazní rozhodné ne. O 5 hlavních důvodech, proč se vzdát spodních kalhotek už jsme kdysi psaly, stejně tak i rady, jak vybrat ty správné cyklistické kalhoty sobě na míru.

A jedním z důležitých parametrů výběru, mnohdy opomíjeným, je i samotná cyklistická vložka, kterou jsou kalhoty vybaveny. Základní rozdělení dle tvaru pro muže a ženy je patrné na pohled, ale co dál?

Švédská značka Craft nebere tuhle součást cyklistických kalhot na lehkou váhu, ba naopak. Věnovala velký díl své pozornosti vývoji a tak se na trh dostala celá kolekce cyklistických vložek, rozdělených také podle charakteru a délky jízdy.

Tři základní vlastnosti kvalitní cyklovložky

1.Žádný unisex

Stejně jako muži neumí lhát a ženy číst v mapách, mají tyto dvě pohlaví také rozdílnou tělesnou stavbu. Konkrétně ženy mají zpravidla větší rozestup sedacích kostí (větší šířka vložky) a pánové potřebují zase vložku delší, která poskytne dostatek prostoru pro pohodlné uložení jejich výbavy.

2.Sucho především

Přestože je vložka tvořena větší, či menší vrstvou pěny, musí umět dokonale odvádět pot z oblasti sedacích partií a třísel, aby bylo zabráněno tvorbě opruzenin a odřenin. Zde hraje nejdůležitější roli látka kryjící pěnové segmenty, která je z vysoce funkční tkaniny a navíc s certifikací Oeko-Tex.

3.Elasticita

Při každém šlápnutí se vložka natáhne a pohybuje se spolu s hýžděmi. Je to rozhodně lepší varianta, než aby byla vložka pevná a při každém šlápnutí by mezi hýžděmi a vložkou vznikalo tření vedoucí k odřeninám.

Craft rozdělil své cyklovložky Infinity do 5 kategorií, přičemž každá z nich se liší nejen tvarem pro mužskou a ženskou část cyklistické populace, ale úrovní polstrování a hustotou použité vnitřní pěny. Cílí jak na profesionální cyklisty, enduro bikerskou komunitu, tak i na pohodové či občasné jezdce.

C1- podle přání profesionálů

Typ C1  je to nejlepší, co si můžete dopřát na opravdu dlouhé tréninky v sedle nebo závodní nasazení. Vznikla ve spolupráci s ProTour týmy, aby poskytovala funkčnost a pohodlí, které vyžadují nejlepší závodnice a závodníci na světě.

A jaké jsou její největší přednosti?

Tloušťka v jednotlivých částech se výrazně liší. Sedací a přední část má polstrování 14 mm, centrální 8mm a okraje pouhé 4 mm. Ale to není vše. Aby vložka vyhověla jak svalnatému sprinterovi, tak šlachovitému vrchaři, je nabízena ve 3 verzích s různou hustotou pěny v sedací části podle předpokládané hmotnosti jezdce.

Další zajímavostí, kterou nepoznáte na pohled je povrch vložky. Ten jeze speciálního biokeramického materiálu, takže skvěle odvádí pot, ale také přispívá k eliminaci přehřívání sedacích partií.

Samozřejmostí jsou laserem řezané švy, díky čemuž tu nenajdete žádné ostré hranky, které by později způsobovaly nepříjemné odřeniny.

C2- pro každodenní tréninky a svižné jízdy

Od profi vložky se liší polstrováním, zde je největší porce pěny v centrální části (8-10 mm), sedací část má 8mm, okraje 3mm. Tento typ využívá dvě vrstvy pěny se střední (60 kg) a vysokou hustotou (80 kg/m3), které se pak dobře přizpůsobí tvaru pozadí. Tento typ vložky už znáte z našeho představení dámského kompletu Craft Empress.

C3 – do přírody, na pohodu

Široká nabídka kalhot, ale také cyklo sukní má vložku C3. Ta je určená pro výlety, pohodové jízdy, cykloturistiku. Je připravená poskytnout komfort na více hodin v sedle, zároveň se tu počítá se vzpřímenějším posedem na kole, než je závodní pozice. Proto má poměrně velké polstrování v zadní, ale také centrální oblasti těla vložky a to 12 mm. Okraje jsou opět jemné, v tloušťce 3mm.  

Za zmínku také stojí volba materiálu, který má za úkol zajistit prodyšnost a i příjemný pocit při kontaktu s pokožkou. Proto byla  použitá kombinaci vláken často užívaných pro výrobu spodního prádla a plavek.

 

C4 – spolu do trailů

Cyklovložka Infinity C4 je měkčí a poddajnější než předchozí typy. Hodí se tedy na vyjížďky, kde nebudete neustále dlouhé hodiny jen sedět na sedle a točit nohama. Proto ji najdete u trialových kalhot. V terénu a jízdě z kopce se většinu času stojí v pedálech nebo na platformách, do kopce se někde s kolem jde. Proto tato vložka dostala dva druhy pěny o rozdílné hustotě (35 a 80 kg/m3).

V našich testech jste ji mohly vidět na trialových setech Velo XT. Ale tento typ vložky se využívá i u levnějších modelech elastických kalhot, určených pro pohodové výletní poježdění.

 

C6 – městem na kole

U Craftu nezapomněli ani na městskou cyklistiku. Doprava městem na kole je moderní trend, kdo jezdí pravidelně, má možnost si pořídit specifickou výbavu, kam můžeme zařadit i spodní prádlo s vložkou. Ano, u Craftu nabízí pro pány boxerky a pro ženy funkční vykrojené kalhotky s tenkou cyklistickou vložkou.

 

Takhle pěkně rozdělily cyklistické vložky v Craftu. Navíc mají i své stránky, na kterých najdete rovnou i širokou nabídku konkrétních modelů cyklistických kraťasů i sukní. Při nákupu u jiných značek se ale můžete řídit podobnými pravidly, důležité je si říct, pro jaký účel a charakter ježdění budete kalhoty vozit. Pak se nestane, že by vám špatná cyklistická vložka pokazila zážitek z jízdy.

 


Autor:PR

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková