Helena Karásková je vicemistryně Evropy v terénním triatlonu. Bodovaly i české bikerky specialistky

Skvělý výkon předvedla multisportovkyně Helena Karásková v rámci SP Xterra, který byl také evropským šampionátem. V dramatickém boji vybojovala stříbrnou medaili, když nestačila jen na Francouzku Riu Morgan. V kategorii age group se dařilo i specialistkám bikerkám…

Od pátku do neděle zažívalo jihočeské město Prachatice parádní triatlonový festival. Zamířila sem světová špička terénního triatlonu XTERRA, aby bojovala o body do světového hodnocení, ale také o evropské tituly.

Ne náhodou získala Česká republika důvěru pro pořadatelství od nejvyššího vedení světové organizace. XTERRA Czech je totiž nejstarším podnikem světového poháru v triatlonu v Evropě. Ten první se konal už v r. 2002 také na jihu Čech, v Hluboké nad Vltavou a kromě dvouleté pauzy (r. 2016 a 2017) se závody tohoto atraktivního sportu konají na našem území pravidelně.

A pravidelně se v posledních letech pohybuje ve světové špičce i Helena Karásková. Bronzová medailistka ze světového šampionátu Xterra na Maui (r.2011) a mistryně světa v off road triatlonu (r. 2013) si drží dlouhodobě formu, jen letos už dokázala získat stříbro na SP v Itálii, zlato v Dánsku a bronz na prestižní Xteře ve Francii. A ani v Prachaticích česká favoritka nezklamala.

Na náročné trati, která sestávala z 1,5 km dlouhého plavání, 35 km na biku a 10,5km běhu, vybojovala stříbro a titul vicemistryně Evropy.

Plavecká část se odehrávala v Křišťanovickém rybníce, který je díky nadmořské výšce 840 m.n.m nejvýše položeným rybníkem v Čechách. Po dvou 750m dlouhých okruzích s atraktivním přeběhem se triatlonisté pustili do obtížné bikové trati. Tam je čekala tři dlouhá a náročná stoupání, několik technických pasáží a celkové převýšení 1000 m.

Ani v běžecké části si pořadatelé nedopustili několik prudkých výběhů. Atraktivním pro diváky, ale bolavým pro závodníky byl přeběh přemostění z palet na prachatickém náměstí.

Po plavecké části, která vyšla nejlépe Britce Nicole Walters, se brzy na čelo propracovala jedna z favoritek Jacqui Allen. Ta přijela po bikové části s komfortním náskokem téměř 3 minut. Česká šampionka Helena Karásková po plavecké části dle očekávání ztrácela na čelo přes 4 minuty, po bikové části z depa na běh pak vyrážela na čtvrté pozici. V závěrečné disciplíně se nakonec pořadí přesypalo, do čela se probojovala francouzská raketa Rio Morgan, která byla po kole na třetím místě. Parádní běh předvedla i Helena Karásková, stáhla náskok vadnoucí Jacqui Allen a cílem nakonec finišovala na druhém místě se ztrátou 44 vteřin. 

A jak se cítila během závodu? „Nic nešlo tak jak jsem si přála. Plavání bez neoprenu mě psychicky sejmulo. Popravdě, s tím jsem vůbec nepočítala. Zmrzla jsem tak, že mít v depu bundu, tak si ji vezmu. Z toho pak pramenila spousta chyb na začátku biku, spadla jsem v zatáčce, kde bych to vůbec nečekala. Do kopců mi to moc nejelo, zato po rovinách jsem měla velký tah, ale ve sjezdech jsem stejně nemohla pořádně jet, protože bylo přede mnou často ucpáno“, popsala své úvodní dvě disciplíny Helena, která ale i přes své rozporuplné pocity zajela na bikové trati nejrychlejší čas.

„Věděla jsem, že Morgan běhá rychle a bude těžké se ji udržet, ale motivaci byly holky přede mnou. Jsem neskutečně šťastná, že to vyšlo na stříbro. Strašně moc děkuju všem, co povzbuzovali u trati. Byl to neskutečný zážitek“, poděkovala Helena fanouškům.

Hodně početné pole měl i závod age group, v kterém se bojovalo o sloty na světový šampionát na Hawaii. A v něm se zadařilo i českým barvám. Na start se postavily bikové specialistky, Jana Pichlíková, maratonkyně, která umí velmi dobře i cross country. V neoprenu čekala na startovní výstřel i Vendula Navrátilová, která ještě před nedávném závodila pod dívčím jménem Kuntová. Nechyběla ani někdejší reprezentantka na horských kolech Jindřiška Zemanová, která jako juniorka Bejstová získala na evropském šampionátu stříbrnou medaili. Ta se ale už nějaký ten rok Xterra triatlonu věnuje a daří se jí, v loňském roce vybojovala na MS fantastické 9. místo v absolutním pořadí, což byl při neúčasti naší historicky nejlepší „xterračky“ Heleny Karáskové hodnotný záskok.

Všechny tři dámy zvítězili ve svých věkových kategoriích, které jsou v terénním triatlonu po pěti letech, přesto bývají velmi početně obsazované. Češky si velmi dobře vedly i v celkovém hodnocení, ale vzhledem k tomu, že v závodě měly oproti elitě jiné podmínky, například povolený neopren, oddělený start, není zcela korektní přímé srovnávání výsledných časů. To ale nijak nesnižuje jejich výkon, kterým si všechny tři vybojovaly možnost startovat na říjnovém světovém šampionátu na Maui!

Jana Pichlíková po plavecké části

Jana Pichlíková prokázala, že je skvělou bikerkou, protože dokázala zajet pátý nejlepší čas v této disciplíně. Před startem měla sice velkou trému, ale se závodem se popasovala statečně.

“Můj první velký terénní triatlon v životě a rovnou Xterra jako ME, vážně nechápu a mám ze svého počínání a výsledku neuvěřitelnou radost. Obavy byly jasné – plavání i běh trénuji převážně v období od října do dubna, pak už je to jen o kole a balančním cvičení většinou. Po projetí bikové trati v dešti jsem z toho měla docela oči navrch hlavy, zvlášť při představě, že před tím budu 1.5 km plavat a pak 10.5 km poběžím v opravdu nekompromisním terénu.

Plavání proběhlo celkem v poklidu, jen na začátku jsem se nechala trochu strhnout do rychlejšího tempa. V depu po plavání jsem si chtěla nasadit rukavičky a nešlo to. Někdo z fandů zařval: „Na rukavičky kašli.“, tak lup s nimi do tašky. Nezkušenost.

Na kole to bylo super, snažila jsem se jet, co to šlo, ale myslela jsem na to, abych měla menší na závěrečný běh. Bikovou trasu nám okořenil slušný slejvák a znepříjemnil poslední sjezdy. Na běh jsem málem utekla s helmou, úplně jsem zapomněla, že ji mám na hlavě. Na náměstí jsme museli zdolat výběh a seběh po kluzkých paletách s dost vysokými stupni, to nebylo příjemné. Trasa běhu byla těžká s několika hodně prudkými pasážemi, ale zábavné to bylo moc. Nohy to zvládly skvěle a žádná křeč nepřišla, k čemuž dopomohlo asi i chladnější počasí. Když mi v cíli hlásili, že jsem první v age group, to mi fakt vyrazilo dech. Teď se snažím získat sponzory, abych mohla využít vybojovaný slot na Hawaii”, nastínila své podzimní plány Jana.

Radost v cíli Venduly Navrátilové

Pro mnohé byla účast Venduly Navrátilové trochu překvapením, ale jak sama Vendy prozradila, už si triatlon,v rozměru polovičního Ironmana střihla. Tato pohledná závodnice týmu Ghost se skvěle popasovala se všemi disciplínami.

“Tenhle závod jsem měla v hledáčku už asi tři roky a letos mi to konečně vyšlo, navíc jako Mistrovství Evropy XTERRA. Po etapáku MTB Trilogy začátkem července jsem se tedy pustila do triatlonového tréninku a k cyklistice jsem přidala plavání i běh.

Plavání jsem si i přes klasickou postartovní bitku a předplavávání chlapů startujících dvě minuty před námi užila. Následovalo depo a konečně cyklistická část na kterou jsem se těšila nejvíce. Bylo to 35 km poctivé bikovačky, která byla zpestřena pěkným slejvákem, prostě tomu nic nechybělo a tak jsem předjížděla jednoho závoďáka za druhým, pořadím jsem si ale úplně jistá nebyla.

V druhém depu jsem se řídila mottem “není čas ztrácet čas” , připravené ponožky jsem nechala ponožkami (puchýře mám ještě teď) a vyrazila vstříc poslední běžecké části. Běh byl také pěkně poctivý, některé kopce jsem zdolávala spíše po čtyřech, ale díky pestrému terénu i těch 10,5 km pěkně uteklo a byla jsem v cíli. Vysmátá, spokojená, prostě jsem si to naplno užila, třešničkou na dortu pak bylo vítězství v mé kategorii a kvalifikační slot na legendární Hawaii”, vyprávěla s úsměvem sympatická bikerka z týmu Ghost.

JIndřiška Zemanová v náročné běžecké pasáži

Jindřiška Zemanová letos absolvovala několik závodů doma i v zahraničí, slot na Hawaii už má vyjetý, dokonce se stala českou šampionkou, kde sice nestartovala Karásková, ale i tak si osmatřicetiletá multisportovkyně z Plzně poradila se slušnou konkurencí. A zadařilo se i v Prachaticích, kde za sebou nechala řadu elitních závodnic.

“Těžký závod, v krásném prostředí mé milované Šumavy. Přála jsem si obhájit loňský titul z Německa a to se povedlo. Na každém Xterra závodě jedu vlastně svůj závod ve smyslu, že si hlídám svoje tempo, aby bylo konstantní a zároveň mi zbylo něco do běhu. Takto se to povedlo i v sobotu. Po slušném plavání jsem se prokousávala na kole kupředu – trať mi seděla, technické úseky mě baví a v kopcích mám sice rezervy (nemám tolik najeto), ale dokáži udržet stabilní svižně tempo. Na náměstí už jsem přijela první a vybírala jsem celkem v pohodě. Prachatický běh se mi běhá moc hezky, takže dvě kola utekla jako nic. Bez větší krize spokojena v cíli”, popsala svou pohodovou cestu k parádnímu výsledku Jindřiška.

 

Zatímco plzeňská bikerka odjela po sobotním závodě domů za svým synem, Helena Karásková i obě vítězky age group Pichlíková s Navrátilovou se zúčastnily nedělního závodu v novince terénního triatlonu Short Track. Na krátkých okruzích i distancích (0,4-13,2 -3,9 km) se představila 20 nejlepších žen a mužů z celkového pořadí sobotního závodu. A byla to znovu evropská vicemistryně Helena Karásková, která se prosadila na stupně vítězů a k stříbrné medaili z klasické Xterry přidala bronz v Short Tracku.

 

Kompletní výsledky zde.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková