SP Val di Sole 2019. Skvělá taktika přinesla Prevot vítězství, Jitka Čábelická uzavírala nejlepší 20.

Dramatický souboj až do posledních metrů nabídla na Světovém poháru ve Val di Sole elitní kategorie žen. Triumfovala Francouzka Pauline Ferrand Prevot, když o jedinou sekundu za sebou nechala Švýcarku Jolandu Neff. Jitka Čábelická potvrdila svou vysokou a stabilní formu, když dojela na 20. příčce

Plnotučný bikový víkend si užili fanoušci v italském Val di Sole, kdy se postupně závodilo ve třech disciplínách fourcrossu, downhillu a cross country.

V prvně jmenované disciplíně se podařil parádní výsledek Romaně Labounkové, která obhájila titul mistryně světa. “Upřímně to letos bylo těžší, byla jsem o dost víc nervózní a ani jsem se na kole necítila tak dobře jako vloni,” řekla těsně před tím, než si oblékla svůj druhý duhový dres. Podrobný report z průběhu závodu najdete na partnerském webu mtbs.cz

 

Páteční podvečer už řádily na krátkém okruhu v disciplíně Short track specialisté na cross country. Bojovalo se o body do SP i řazení na startu pro nedělní olympijské cross country. Pršelo, klouzalo to. Výborně si vedla Jitka Čábelická, která se po nepříliš zdařilém startu se dokázala posouvat kupředu a nakonec jí v cíli patřila 11 příčka a zapsala si tak své životní maximum v této disciplíně.

“Já se vždycky s takovýma podmínkama dokážu poprat, nevadilo mi to, Oproti loňsku byla trať o dost lepší, byla kratší a širší, byl to pěkný závod a já jsem moc ráda, že se mi takhle povedl,” řekla česká šampionka.

Neděle pak byla vyvrcholením závodního dění a nutno říct, že jak ženské, tak i mužské klání přinesly na obtížné trati neskutečně dramatickou podívanou.
Dvaasedmdesát žen, včetně čtyřnásobného českého zastoupení, takový byl peloton bikerek, které se pustily vstříc jednomu zaváděcímu a pěti plnohodnotným okruhům. Sešla se kompletní světová špička, včetně úřadující mistryně světa Kate Courtney  (USA, Scott Sram), staronové evropské šampionky Jolany Neff  (SUI, Trek Factory) , po dvouleté pauze navracející se olympijské vítězky Jenny Rissveds (SWE, Team 31), která už v předchozích závodech naznačila, že forma letí vzhůru. Další kandidátkou na pódium byla Francouzka Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon Factory), která kvůli nahuštěné termínovce závodů SP vynechala evropský šampionát.

A byla to právě sedmadvacetiletá bikerka, přítelkyně Juliena Absalona, která v podstatě od začátku závodu byla na špici, tam jí chvíli sekundovala Jolanda Neff, Kate Courtney, ale brzy žádná z bikerek nebyla schopna akceptovat její nasazené tempo. Pauline ukazovala sílu především v těžkých stoupáních, švýcarská šampionka v modrobílém dresu mistryně starého kontinentu sice několikrát dokázala sjet náskok v náročné technické pasáži, ale její ztráta se nakonec blížila až téměř k minutě.

Hodně se trápila Kate Courtney, propadala se pořadím hluboko za první desítku, naopak výborně si vedla Jenny Rissveds, která se na pohled klidnou a velmi efektivní jízdou propracovala za záda Jolandy Neff na třetí, v jednu chvíli dokonce na druhou příčku.

 

Jestli že se zdálo, že náskok Francouzky na vedoucí pozici je definitivní a necelou minutu už není schopen nikdo sjet, Jolanda Neff byla jiného názoru. V předposledním kole zařadila své turbo a začala neskutečné stahovat. Za půl okruhu stáhla přes 30 vteřin, v závěrečném kole pak v obtížným sjezdu šla na hranici rizika a svou rivalku doslova doletěla. Drama vrcholilo, do cíle zbýval  jeden náročný výjezd a sjezd. Na čelo se dostala Neff, v kopci ji zas předstihla Prevót, ta jela z pohledu taktiky profesorskou jízdu, v závěrečném sjezdu dokázala udržet skvělou techničku Neff za zády, do cílové rovinky vjela vnější stopu, měla vyšší rychlost, využila dokonale své silničářské kvality a ve spurtu si dojela pro vytoužené vítězství.

Vítězné gesto Pauline
Jenny je zpět...

Radost Pauline Ferrand Prevot, která se dočkala vítězství ve SP po dlouhých čtyřech letech, byla obrovská. 

„Poslední tři roky byly hodně těžké, jsem vděčná svému týmu za podporu v tomto dlouhém období. Chtěla jsem dnes moc vyhrát a i když mě Jolanda dojela, rozhodně jsem to nechtěla vzdát. Povedlo se, jsem šťastná, co říct víc…“, řekla v cíli dojatá Pauline.

Stříbro patří Jolandě Neff, které se už druhá místa začínají kupit. Už v Brně prohlásila, že potřebuje vítězit. Tam se jí to povedlo, o týden později zas nic. Její lehké rozpaky tak nešlo přehlédnout.

Naopak velká spokojenost zakryla únavu ve tváři třetí ženy v cíli, Jenny Rissveds, kterou v cíli přivítal nejen velký potlesk diváků, ale i upřímné gratulace jejích soupeřek.

 

Jitka Čábelická (Gapp-system Cabtech) opět zajela hodně povedený závod, byť nevyrovnala své letošní maximum, kterým bylo 18. místo s Les Gets. Ale 20. příčka a především to, že po nepříliš povedeném startu se v průběhu závodu Jitka dokázala posunout vpřed a jela tempo širší světové špičky, je důkazem, že trénink jde tím nejlepším směrem a můžeme se těšit na blížící se světový šampionát.

 “Trochu jsem prokaučovala start, spadla mi noha z pedálu. Dnešní závod byl trošku protrápený, nešla mi první půlka trati, hlavně v těch prudkých výjezdech, jak fyzicky, tak i technicky. Jsem ráda za poslední kolo, kdy jsem tam dokázala předjet tři holky, včetně Brandau. Takže dvacítka… na to, že jsem se necítila úplně v pohodě, tak je to dobrý. Chybí mi trochu nasazení a lehkost. Možná je to únava z toho náročnýho programu. Pořád ale stabilní výkony ve svěťáku, takže jsem spokojená,” okomentovala svůj výkon a výsledek Jíťa.

Po vydařené Evropě přišel pro Karlu Štěpánovou (Superior XC Team) další protrápený závod. Od startu se pohybovala ve čtvrté desítce, ale v cíli to nakonec byla až 50. příčka.

“Dneska byl sice výkon lepší než poslední závody, ale výsledek tomu úplně neodpovídá. Po opravdu nervózním a boxovacím startu se mi podařilo dostat až někam k 35.místu. Bohužel ale záhy v jednom z výjezdů do mě nepochopitelně najela jedna ze závodnic za mnou a ohnula mi přehazovačku. Nejdříve to vypadalo ok, ale když jsem pak v dalším výjezdu zabrala na nejlehčí, zapadl mi řetěz za kazetu a já musela ze sedla. Než se mi ho podařilo vyndat a nasednout hodně míst jsem ztratila. Na konci prvního kola se problém opakoval, takže jsem musela zastavit v depu, aby to kluci narovnali. Čímž jsem ztratila úplně a do druhého kola jsem zajížděla jako jedna z posledních.

Jela jsem co to šlo a podařilo se mi předjet ještě 20 holek. Pocity nebyly špatný a vím, že jsem tam nechala vše… jen to štěstí mě obchází obloukem”, poslala své útrapy Karla.

 

V rámci programu SP nechyběl ani závod kategorie do 23 let. V padesátičlenném startovním poli byly i tři Češky a všechny dojely do 25. místa. Nejlepší z nich byla Tereza Sásková, které se podařilo zopakovat 13. místo z SP v Andoře.

 “Měla jsem ale pomalejší start oproti standardu, pak jsem se dostala na tu svou pozici, nejdřív jsem jezdila jedenáctá, pak mě dvě holky předjely, více méně jsem jezdila celý závod konstantně. Hrozně se mi tady líbila trať, hlavně nový části z kopce, tam jsem si vždycky hodně nahnala,” popsala svůj závod loňská juniorská vicemistryně světa.

Jana Czeczinkarová jela v dresu české šampionky a vybojovala svůj letošní nejlepší výsledek ve SP, kterým je 19. místo. O šest příček níže skončila dvaadvacetiletá Tereza Tvarůžková, pro kterou jsou starty na závodech SP sbíráním cenných zkušeností.


Výsledky ženy Elite:

1. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon Factory)
2. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) +0:01
3. Jenny Rissveds (SWE, Team31) +1:01
4. Yana Belomoina (UKR, CST Sandd Bafang) +1:29
5. Anne Tauber (NED, CST Sandd Bafang) +1:56

20. Jitka Čábelická (GAPP System – Cabtech) +5:52
50. Karla Štěpánová (Superior XC) +12:58
61. Hana Ježková (GT Opportunity Brno) -1 kolo
69. Lucie Veselá (GT Opportunity Brno) -1 kolo

 

Kompletní výsledky zde

Kompletní výsledky ženy U23

Foto: Michal Červený, Staron_photo

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková