Ostrý test olympijského okruhu Tokio 2020: krev a pády. S obtížnou tratí si nejlíp poradila Jolana Neff

Jolanda Neff vyhrála testovací závod na olympijském okruhu v Tokiu. Další favoritky skončily s karamboly…

V japonském středisku Izu, které bude během olympijských her hostit všechny cyklistické disciplíny, se odehrál testovací závod bikerů. Náročnost tratě většinu závodníků až zaskočila. Po jednom tréninkovém dni (přísná pravidla organizátorů nedovolila trénovat nikomu v předstihu) se nesly i mezi ostřílenými olympioniky hlášky: nejtěžší, obtížná, drsná…

Dvojnásobná stříbrná medailistka z Pekingu a Ria, Maja Wloszczowska, která patří mezi ty hodně zkušené, popsala své dojmy takto: „Za těch 20 let, co biky dělám se tratě změnily strašně moc. Jakýkoliv ze zdejších technických úseků by byl před lety na okruhu jen jediný, víc ne.  Tady je to o brutálních stoupáních, a ještě brutálnější technice. Absolutně šílená trať, ale je to olympiáda a kdo na této trati vyhraje, bude to real biker! Je stavěná na silové závodníky, je to hodně intervalový okruh“, popsala před závodem Maja.

Po samotném závodě dodala: Okruh byl nakonec zábavnější, než mi přišlo v tréninku. Takže se sem příští rok v červenci moc těším.

O náročnosti mluví i osudy další hvězd ženského mountainbikového světa. Loňská mistryně světa a celková vítězka letošního SP Kate Courtney zveřejnila na sociálních sítích fotku svého rozseklého kolene. „Hloupá nehoda, koleno teď zdobí 6 stehů. Jezdit mohu, byla jsem i na tréninku na okruhu, ale nakonec jsem se rozhodla do závodu nenastoupit“, uvedla čtyřiadvacetiletá americká hvězda.

O nic lépe nedopadla ani úřadující olympijská vítězka Jenny Rissveds. Ta se při tréninku tvrdě potloukla a stejně jako Kate, do závodu nenastoupila.

Ještě hůř skončila pohledná dvojnásobná mistryně světa Pauline Ferrand Prevot. Ta sice ve svém duhovém dresu ozdobila startovní pole, ale její setrvání na trati bylo zhruba 10 minut. I ona se poroučela tvrdě k zemi a při ošklivém pádu si dokonce zlomila nos.

Česká republika měla na startu jedinou zástupkyni Jitku Čábelickou. Ta sice dokončila na 28. pozici, ale účel osahat si trať a dojet ve zdraví byl splněn.

„Člověk poznal, co s ním udělá časový posun, jídlo, možnosti tréninku, závodiště. Víme, jak vypadá trať a můžeme tomu teď trochu uzpůsobit trénink. Hodně se na trati mění rytmus, kdy po prudkým výjezdu následuje těžká technika a končí zase prudkým výjezdem. Je pár míst, kde se dá založit a jet, ale musíš jet, jinak tě to zastaví. Závod jako takový moc kladně hodnotit nemůžu, dneska tomu chybělo úplně všechno, co je k závodu potřeba – od nohou až po hlavu. Nicméně celou tu cestu beru jako velkou zkušenost pro příští rok, když všechno dobře vyjde a pojedu sem,“ řekla Jitka.

Jako ryba ve vodě se na trati cítila Jolanda Neff, která zcela suverénně závod ovládla a to s náskokem 2,5 minuty před svou mladší krajankou a mistryní světa kategorie U23 Sinou Frei. Třetí příčka patřila první dámě UCI žebříčku Anne Terpstře z Nizozemska.

Výsledky zde


Foto: Armin Küstenbrück / EGO Promotion

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková