Nikola Nosková si vyjela místo na olympiádě. „Účast byl můj cíl, ale chci tam i uspět“, vzkazuje.

Na Králi cyklistiky 2019 si přebrala ocenění jako nejúspěšnější silničářka a sklidila velký potlesk za veleúspěšný návrat do profi pelotonu i vybojované účastnické místo na OH v Tokiu…

Před rokem končila s cyklistikou. Na vině byly zdravotní problémy, o kterých zpočátku nechtěla Nikola mluvit a vlastně je ani vidět. Anorexie. Trend extrémně štíhlých závodnic tuhle talentovanou rodačku z Jablonce dostihl také. Když se ručička na váze zastavila na 42 kilogramech, týmový lékař z Bigly vystavil neschopenku. Prožila si velmi obtížných několik měsíců. Koncem dubna začala opět trénovat a závodit. Forma se vracela pomalu. Podpořil jí ale její tým, trenér Tomáš Konečný a pár blízkých lidí. Nebylo jich moc, co věřili, že by se Nikole mohl splnit její sen vyjet si účast na OH v Tokiu.

Jenže tahle drobná žena prokázala opět svou vůli a odhodlání. Potřebovala skončil v UCI rankingu do 100 místa. Vyjet si účastnická místa jako národ, na to bohužel ženský tým nestačil.

Závod 1.1 kategorie Giro dell Emillia a parádní 3. místo přineslo Nikole důležitých 70 bodů
Král cyklistiky 2019 a ocenění pro nejlepší silničářku

Nikola naskočila do sezóny pozdě, ke stovce chybělo hodně bodů. Ale forma šla nahoru, body naskakovaly.
„Zlomový moment přišel začátkem října, kdy jsem zajela výborně v Itálii na Giro dell Emillia, skončila jsem tam celkově třetí. A to i po pádu, kdy jsem musela měnit kolo a byla jsem docela otřesená. Hodně mi tam pomohly holky z týmu“, vzpomíná Nikola.

„Měl to být poslední závod sezóny, ale skočila jsem tím někam k 96. místu a tak pro mě tým ještě naplánoval jednu časovku ve Francii, taky závod nejvyšší kategorie. Dojela jsem 12. a jsem za to ráda, protože by mi ty body nakonec chyběly.

Jsem strašně šťastná. Vyjet si olympiádu v Tokiu byl můj velký cíl. Nejsem sice tak stará, abych při olympiádě za další čtyři roky už nejezdila, ale přála jsem si, aby to bylo už Tokio. Je to po 16.letech, kdy máme v ženské silniční cyklistice zastoupení. Měl by mi vyhovovat, i když nám oproti chlapům pár kopců ubraly, ale i tak to bude těžký závod profilem i podmínkami. Udělám v přípravě maximum, chci tam uspět. Teď mám chvíli pauzu a pak budeme plánovat s Tomášem Konečným soustředění a tréninky. S týmem mám společný výjezd až v únoru“, nastínila přípravu nejlepší dámy v kategorii silniční cyklistiky.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková