Recept DNK. Zdravé cukroví-pečené i nepečené

Dobré, rychlé, jiné…..takové jsou naše dva recepty na vánoční cukroví

„Jaké si to uděláš, takové to máš.“ Toto obecně platné přísloví můžeme parafrázovat i směreem k jídlu, takže „Jaké si to uvaříš, takové si to sníš.“ K Vánocům neodmyslitelně patří tradiční cukroví, tradičně plné cukru a tuku. Co letos nabídku obohatit o jeden zdravý druh? Uděláte dobře nejen sobě a svému trávení bez trápení, ale prospějete tím jistě i celé rodině a potěšíte i nejednu návštěvu.

Recepty na zdravé cukroví, které jsou pro vás nachystané navíc vůbec nechutnají „zdravě“, jsou dobré a výživné. Pokud budete mít trochu času navíc, pusťte se do neslazených hnízdeček, které obsahují zdraví prospěšný tuk z ořechů a které před podáváním plníte čerstvým krémem a ovocem. A pokud patříte do tábora, který nestíhá cukroví péct, tak jsem Vám připravila jeden báječný „last minute“ recept na ořechovo-kokosové kouličky bez pečení.

Ořechovo-zázvorová kolečka


Suroviny:

  • 130 g pekanových ořechů
  • 100 g mandlové mouky
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 1 PL chia semínek
  • 3 PL mletého zázvoru (sušený)
  • 250 ml rýžového mléka
  • 1 PL kokosového oleje

Postup:

Pekanové ořechy rozmixujeme v kuchyňském robotu na mouku a smícháme společně s moukou mandlovou a špaldovou. Poté přidáme ostatní ingredience, a to chia semínka, mletý zázvor, rýžové mléko a rozpuštěný kokosový olej. Pokud je Vaše těsto příliš suché, přidejte ještě trochu rýžového mléka. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu špaldové mouky.

Z hotového těsta tvořte dlaní kouličky, do který uděláte palcem důlek. Takto připravené cukroví pečeme na pečícím papíře 20 minut na 180° C. Upečené cukroví uchováváme v lednici a před podáváním plníme krémem a čerstvým ovocem.

Varianta I.
Datlovo-arašídový krém + kousky kiwi a kaki

  • datlová pasta, arašídové máslo, špetka soli
  • Plátek datlové pasty zalejeme troškou horké vody, přidáme pár lžic arašídového másla, špetku soli a rozmixujeme do jemného krému, kterým plníme
    vychladlá hnízdečka a zdobíme kousky ovoce.

Varianta II
Medovo-mascarrponový krém + kousky granátového jablka

  • med, mascarpone, perníkové koření
  • Do mascarpone vmícháme pár lžiček medu a trošku perníkového koření. Hotovým krémem plníme vychladlá hnízdečka a zdobíme kousky ovoce.

Čoko-kokosové nepečené kuličky


Suroviny:

  • 70 g kokosového oleje
  • 6 PL javorového sirupu
  • 2 PL mandlového másla
  • 60 g kakaového prášku
  • 60 g ovesných vloček
  • 80 g hrozinek
  • strouhaný kokos na obalování
  • + košíčky na mini muffiny

Postup:

Do kastrolu dáme kokosový olej a pomalu zahříváme, dokud se nerozpustí. Poté přidáme javorový sirup a vmícháme mandlové máslo. Mezitím si na sucho opražíme ovesné vločky. Do tekuté směsi přidáme ještě kakao a poté vsypeme nakrájené hrozinky a ovesné vločky. Z celé směsi tvoříme postupně kouličky, které obalujeme v kokosu, které vložíme do lednice. Čoko-kokosové kouličky servírujeme v mini košíčkách na muffiny.

Bára Bubílková