Dobré, rychlé, jiné…..takové jsou naše dva recepty na vánoční cukroví
„Jaké si to uděláš, takové to máš.“ Toto obecně platné přísloví můžeme parafrázovat i směreem k jídlu, takže „Jaké si to uvaříš, takové si to sníš.“ K Vánocům neodmyslitelně patří tradiční cukroví, tradičně plné cukru a tuku. Co letos nabídku obohatit o jeden zdravý druh? Uděláte dobře nejen sobě a svému trávení bez trápení, ale prospějete tím jistě i celé rodině a potěšíte i nejednu návštěvu.
Recepty na zdravé cukroví, které jsou pro vás nachystané navíc vůbec nechutnají „zdravě“, jsou dobré a výživné. Pokud budete mít trochu času navíc, pusťte se do neslazených hnízdeček, které obsahují zdraví prospěšný tuk z ořechů a které před podáváním plníte čerstvým krémem a ovocem. A pokud patříte do tábora, který nestíhá cukroví péct, tak jsem Vám připravila jeden báječný „last minute“ recept na ořechovo-kokosové kouličky bez pečení.
Ořechovo-zázvorová kolečka
Suroviny:
130 g pekanových ořechů
100 g mandlové mouky
300 g hladké špaldové mouky
1 PL chia semínek
3 PL mletého zázvoru (sušený)
250 ml rýžového mléka
1 PL kokosového oleje
Postup:
Pekanové ořechy rozmixujeme v kuchyňském robotu na mouku a smícháme společně s moukou mandlovou a špaldovou. Poté přidáme ostatní ingredience, a to chia semínka, mletý zázvor, rýžové mléko a rozpuštěný kokosový olej. Pokud je Vaše těsto příliš suché, přidejte ještě trochu rýžového mléka. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu špaldové mouky.
Z hotového těsta tvořte dlaní kouličky, do který uděláte palcem důlek. Takto připravené cukroví pečeme na pečícím papíře 20 minut na 180° C. Upečené cukroví uchováváme v lednici a před podáváním plníme krémem a čerstvým ovocem.
Varianta I. Datlovo-arašídový krém + kousky kiwi a kaki
datlová pasta, arašídové máslo, špetka soli
Plátek datlové pasty zalejeme troškou horké vody, přidáme pár lžic arašídového másla, špetku soli a rozmixujeme do jemného krému, kterým plníme vychladlá hnízdečka a zdobíme kousky ovoce.
Varianta II Medovo-mascarrponový krém + kousky granátového jablka
med, mascarpone, perníkové koření
Do mascarpone vmícháme pár lžiček medu a trošku perníkového koření. Hotovým krémem plníme vychladlá hnízdečka a zdobíme kousky ovoce.
Čoko-kokosové nepečené kuličky
Suroviny:
70 g kokosového oleje
6 PL javorového sirupu
2 PL mandlového másla
60 g kakaového prášku
60 g ovesných vloček
80 g hrozinek
strouhaný kokos na obalování
+ košíčky na mini muffiny
Postup:
Do kastrolu dáme kokosový olej a pomalu zahříváme, dokud se nerozpustí. Poté přidáme javorový sirup a vmícháme mandlové máslo. Mezitím si na sucho opražíme ovesné vločky. Do tekuté směsi přidáme ještě kakao a poté vsypeme nakrájené hrozinky a ovesné vločky. Z celé směsi tvoříme postupně kouličky, které obalujeme v kokosu, které vložíme do lednice. Čoko-kokosové kouličky servírujeme v mini košíčkách na muffiny.