Bell Super DH MIPS. Ochránkyně vašeho úsměvu

Tip pro něžné divoženky…

Minulý rok se mi naskytla možnost dlouhodobě testovat helmu od značky Bell a to konkrétně model Super DH MIPS. Nejedná se o novinku na trhu, ale o stálici, kterou pro letošní rok značka Bell doplnila o podobný model a to Bell Super Air R MIPS. Do testu jsem dostala helmu v barevné kombinaci Matt/Gloss Black/Berry/Blue, což sice není vyloženě dámský model, ale holčičí barvy rozhodně má. Ještě důležitější však je, že tahle integrálka má certifikací ASTM F1952-00 DH a ASTM F2032-06 BMX, a zároveň disponuje odnímatelným chráničem brady, což z ní dělá univerzální helmu vhodnou i pro trailové ježdění.

MIPS a další vychytávky

Helma je vybavena systémem MIPS Spherical to v praxi znamená, že skořepina přilby je tvořena dvěma vrstvami, které po sobě v omezeném rozsahu kloužou. Vnitřní vrstva, která je blíže hlavě je měkčí, připravená absorbovat menší nárazy. Vnější tvrdší vrstva je připravená pohltit velké nárazy.

Helma i přes DH certifikaci je velice dobře odvětraná ze všech stran skrze 25 otvorů. Působí robustním dojmem ale přesto je lehká, vždyť váží pouhých 850 g i s chráničem brady. Ten je připnut 3 přezkami, takže je stačí jen uvolnit a chránič jednoduše odejmete a nebo připnete. Systém upínání je opravdu vychytaný, působí důvěryhodně a je ovladatelný i v rukavicích. Podobně jednoduchým systémem helmu zapnete, a to pomocí Fidlocku, který funguje na principu magnetu, takže když je potřeba helmu jednoduše rozepnete i méně zručnýma, eventuálně roztřesenýma rukama 😊

Helma v akci

A jaké jsou tedy moje pocity z této helmy? Báječné, ale začneme hezky od začátku a než se do toho na plno pustím, jedna věta na úvod.  Každá máme svou hlavu a tak taky každé z nás může sedět jiný model třeba i od jiné značky.  Popravdě mám docela malou hlavu a málo která helma mi fakt dobře sedí.

Většinou mám vel S a i tak mi helmy většinou tak zvláštně kloužou po hlavě, takže si je musím pořádně utáhnout, někdy až hodně těsně, abych získala svůj nutný pocit jistoty. To že mám díky tomu na čele obtisklý vzorek výstelky je už klasika, kterou neřeším. Upřímně, na traily si ne vždy beru chrániče, ale ochrana hlavy, to je něco jiného. Proto jsem hledala helmu, která bude mít chránič brady a bude taková bytelnější. Přeci jen mám svůj úsměv docela ráda.

Do teď jsem, když bylo třeba, jezdila ve své motokrosové foxce, s kterou jsem objela třeba i jeden den na Blinduru (a že se hodila, když jsem letěla přes řídítka). Ale po každé jízdě z kopce, jsem jí musela dát dolů, abych nepadla vedrem, zapínání na dvojitý o kroužek taky nic moc a jelikož je na motokros, tak je i docela těžká. A tak jsem hledala a zkoušela a zkoušela a hledala, až jsem tu vyvolenou našla. Můžu říct, že líp padnoucí helmu, splňující požadavky na chránič brady, prodyšnost, lehkost a design jsem pro sebe zatím nenašla. Naštěstí jsem ji ještě nepodrobila velkému crash testu, ale rozhodně se v ní cítím bezpečně natolik, že se nebojím posouvat svoje hranice.

Mohu potvrdit, že v ní dobře sedí i menší brýle, výstelka vevnitř je příjemná i při propocení. Když helmu odepnete na trailovku, máte nadstandardně chráněné spánky a zátylek.Brýle, tentokrát už klasické xc, zase krásně sedí, nic netlačí a vše drží na svém místě. 

Takže shrnutí na závěr. Je poznat, že značka Bell je opravdový specialista na přilby. Rozhodně se jedná o super kvalitní helmu, která díky své universálnosti udělá majitelce či majiteli výbornou službu, a to jak na DH, BMX nebo Enduro trati, tak i při oblíbeném trailovém ježdění.

Bell Super DH se dělá ve 3 velikost S (52–56 cm), M (55–59 cm), L (58–62 cm) a několika barvách. Cena je zdánlivě vyšší, stojí 8500,-, ale konkurence v této kvalitě a universálnosti nemá nic moc srovnatelného. Pokud stále hledáte tu pravou tak ji určitě vyzkoušejte a pokud Vám na hlavu sedne jako ulitá, tak ji rozhodně doporučuji investovat.  Jak můžete vidět, já na ní rozhodně nedám dopustit.

Podrobné info o dostupných variantách najdete na stránkách dovozce, společnosti Progresscycle.

 

Katka Polívková