Sám sobě poradcem III. Oběd v barvách zdraví

I třetím díle miniseriálu Sám sobě poradcem najdete netradiční recept, který udělá dobře nejen sportovcům…

Červená řepa je tolik inspirativní surovina, že se z ní vaří skoro samo. O jejím přínosu pro naše tělo, ale i pro lepší trénink  jsme psaly už před delším časem.

V poslední době rapidně stoupla  její obliba a můžete se s ní často setkat v salátech, v sendvičích, v těstovinách či ve sladkém pečivu. Řepu lze konzumovat v různých úpravách. Můžeme ji odšťavňovat a pít nebo jíst sterilovanou, vařenou, pečenou či smaženou. A pokud si pěstujete řepu vlastní nebo alespoň znáte její původ, jistě už dávno víte, že sníst se dá všechno: nejen bulva, ale i mladé lístky a stonky. Když jsou ještě lístky velmi mladé, můžete je přidávat do salátu.

A s čím lze řepu kombinovat? Nejprodávanější položka v salátovém menu bývá kozí sýr s červenou řepou. Pokud ale zrovna vy nemusíte kozí sýr, tak nevěšte hlavu, není to jediná věc, která vyzdvihne řepu do nebeských výšin. Nebojte se k červené řepě přidat: tvarohové či plísňové sýry, jogurt, zakysanou smetanu, balzamikový ocet, vlašské ořechy, vejce, česnek, jablka či med.

Společně si dnes připravíme netradiční řepové palačinky bez lepku podle zásad zdravého talíře. Můžete je servírovat teplé či studené spolu s čerstvou zeleninou, semínky a lehkým sýrem cottage. Krásně vás zasytí, ale přitom jsou tak lehké, že po nich nebudete v práci či ve škole usínat. Dodají také spoustu živin a současně se skvěle hodí i do redukčního režimu.

Řepové palačinky bez lepku

Zelenina 1/2 talíře
čerstvý listový salát, syrová bulva červené řepy, paprika a česnek
pozn. příjem ovoce lze nahradit zeleninou, a proto tento oběd tvoří ½ talíře jen zelenina a ovoce lze vyšetřit na svačinu

Ovoce ¼ talíře
hruška (na svačinu)

Polysacharidy ¼ talíře
rýžová a pohanková mouka (na výrobu palačinek)

Bílkoviny ¼ talíře
vejce a mléko (na výrobu palačinek), cottage a slunečnicová semínka (náplň do palačinek; vše obsahuje i tuky)

Tuky
přepuštěné máslo Ghí a slunečnicová semínka

Tekutiny: voda

Suroviny:
(pánev o průměru 22 cm – 6 palačinek / 2 porce)

  • 1 střední kus syrové červené řepy
  • 300 ml tučného mléka
  • 75 g pohankové mouky
  • 75 g rýžové mouky
  • 2 ks vajec
  • 2 špetky mořské soli
  • na pečení palačinek:přepuštěné máslo Ghí či obyčejné máslo

náplň do palačinek:čerstvý listový salát, paprika, česnek, cottage a slunečnicová semínka

Postup: oloupejte bulvu červené řepy. Podle výkonnosti vašeho mixéru ji nakrájejte buď na kostky nebo ji nastrouhejte na jemno a rozmixujte společně s mlékem. Poté vmíchejte vejce, sůl a mouku.

Připravené těsto nechte několik minut odstát. Pečte na Ghí či másle a jen na mírné teplotě. Není třeba pak palačinky otáčet, samy se propečou a předejte tak jejich roztrhnutí. Plňte čerstvou zeleninou, semínky a sýrem cottage, do kterého si přimíchejte trošku mořské soli a lisovaný česnek.

Bára Bubílková