Tým Jitky Čábelické se změnami míří nejen k Tokiu

Nový název, malé rozšíření počtu a velké plány pro olympijský rok 2020 má tým nejlepší české bikerky Jitky Čábelické. Jeho představení proběhlo na tiskové konferenci v branickém sídle Kolofixu

Svou třetí sezónu zahájí GAPP System KOLOFIX mtb racing team a s mírnou nadsázkou lze říct, že už se splněným prvním velkým cílem. Projekt Pavla Čábelického při svém vzniku prezentoval vizi Tokio 2020, na jehož pomyslném konci byla nominace jednoho z členů na největší sportovní svátek, olympijské hry. To se v podstatě naplnilo díky Jitce Čábelické, která si v tuto chvíli užívá podmíněnou nominaci.

Ale je tu další poslání, které si Pavel Čábelický a jeho realizační tým předsevzal a tím je podpora mladých talentovaných závodníků. Proto se k lídryni týmu Jitce Čábelické, a naopak benjamínkovi Tomášovi Dudkovi (2001) připojují dvacetiletý Alvin Tomášek a Lukáš Kobes, který bude startovat prvním rokem v elitní kategorii. Naopak z tým opustil Matěj Průdek.

„Pro mě jsou někdy výsledky až na druhé místě, důležité je, co závodník očekává, jak vidí budoucnost a jak je ochoten na sobě pracovat. Oba kluky jsem už sledoval delší čas, Alvina jsem si „vybral“ před 5 lety. Vždy sleduju, jak se ten, který závodník umí poprat s nepřízní, problémy, ale třeba i špatným materiálem, jestli ze sebe v takové chvíli opravdu vydá maximum,“ vysvětlil Pavel volbu týmových posil.

Výsledky loňské sezóny shrnul sportovní ředitel Tomáš Přibyl. „Jitka zažila loni svoji nejlepší závodní sezonu. Vybojovala kromě účasti na OH v Tokiu i místo nejvýše postavené Češky na žebříčku UCI. Zároveň byla 20. na mistrovství světa v kanadském Mont-Sainte-Anne, skončila 18. v celkovém pořadí SP a její 12. místo na SP v Lenzerheide-to byla úžasná podívaná.

Tomáš Dudek se zbavil vleklých zdravotních problémů, které mu nedovolili závodit, teď má velkou chuť a našim přáním je, aby ho to bavilo. I v tomto případě jsou umístění vedlejší,“ připomněl téměř roční absenci v závodním dění předloňského mistra republiky v kategorii juniorů.

Tým do letošního roku vstupuje se svými stálými partnery, závodníci budou sedlat závodní modely značky Cannondale, Jitka představila svou raketu, hardtail F-SI ve World Cup provedení, s vylepšením o elektrickou sadu Sram AXS. “Mám pro letošek výrazně rozšířený bikový arsenál, vedle hardtaila i trail bike. A ještě něco se chystá, ale zatím nemohu nic prozrazovat,” zmínila s úsměvem Jitka a jen její šibalský pohled na zástupce společnosti Aspire, dodavatele značky Cannondale i dalších komponentů, nechal naznačit, že půjde nejspíš o nějaké o překvapení směrem k olympiádě. 

Plány GAPP System KOLOFIX mtb racing teamu prozradil šéf Pavel Čábelický.

„Tým se bude mnohdy dělit, budeme v jednom termínu závodit jak v zahraničí, tak i na domácí půdě. Role jsou rozděleny, třeba Lukáš má závodní program hlavně doma, ale když se mu bude dařit, vyjede s námi „za odměnu“ na některé pěkné svěťáky. Samozřejmě se budeme snažit obhájit domácí tituly, umístění v pohárových závodech“ naznačil působení své formace.

Největší pozornost i dotazy směřovaly na Jitku a její závodní program i cíle.

„Jsem šťastná, že se mé snažení povedlo a mám pro účast v Tokiu podmíněnou nominaci. To mi dává klid na přípravu, mohu vyladit na několik vrcholů sezóny. Protože se samozřejmě budu snažit vybojovat co nejlepší umístění jak v seriálu SP, tak i na Evropě i mistrovství světa. Termínově vše vychází, my máme už od konce podzimu pevný závodní plán, kam pojedeme. Nejde mít celou sezónu jako jediný cíl olympiádu. I když je to samozřejmě letos to nejdůležitější“. Na dotaz, s jakými ambicemi vyhlíží olympiádu odpověděla: „nechci si klást žádné konkrétní číslo, chci tam zajet co nejlíp a dělám pro to všechno.“

Samostatný rozhovor s Jitkou Čábelickou pro vás chystáme….

Proč se mění název týmu?

Protože kromě hlavního sponzora GAPP System, který se zabývá moderním ukládáním a zabezpečením dat, do hry vstupuje i Kolifix. Jde o komplexní službu pro cyklisty a uživatele kol, kvalitní servis propojený s nastavením posedu a poradenstvím, který je založený na lehce dostupné a ovladatelné mobilní aplikaci. 

Velmi brzy se služby Kolofix rozšíří po celé republice. V každém krajském městě začne od března vznikat servisní středisko, které bude mít nastavené vysoké standardy. Kromě klasické opravy v servisu s vlastní dopravou včetně opravy na počkání bude možné i vyzvednutí kola a dovoz zpět k zákazníkovi nebo dokonce servis přímo u zákazníka s plně vybaveným servisním vozem.

Foto: Robin Nevřala

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková