Sám sobě poradcem IV. Večeře s bílkovinou? Chleba!
Pečivo večer? Ano a bez výčitek. V posledním čtvrtém díle miniseriálu Sám sobě poradcem totiž najdete jednoduchý recept na bezlepkový proteinový „večerní“ chléb s řepovou polévkou. Samozřejmě podle zásad zdravého talíře…
Reklama
Slyšeli jste už o večerním chlebu? Výrobci se nyní předhání v prodeji tzv. proteinových chlebů, které jsou skvělou novinkou a oživením sortimentu s pečivem. Tento typ chlebů totiž obsahuje vysoké množství bílkovin a nižší obsah sacharidů, a proto si ho můžete dopřát bez obav i večer. Svým složením zapadá do dietního režimu tzv. low carb, který spočívá ve snížení příjmu sacharidů a zvýšení přísunu bílkovin, které jsou pro tělo důležitými stavebními látkami. Bílkoviny prospívají nejen růstu svalů, ale také hubnutí a imunitě.
Bílkoviny jsou základní stavební látkou našeho organismu. Naše svalovina, pojivové tkáně a organická část kostí a zubů je složena z bílkovin. Ale nejen to. Látky, bez nichž by neprobíhal v organismu žádný děj, žádná chemická reakce, enzymy, jsou také bílkovinného charakteru. V našem jídelníčku jsou bílkoviny (proteiny) nenahraditelné stejně jako tuky a sacharidy. Bílkoviny hrají také důležitou roli při fungování imunitního systému. Nízký příjem vede k oslabení imunity a častějším infekčním onemocněním.
Večerní chléb bez lepku
Rádi si dopřáváte i večer pečivo, ale bojíte se, abyste nenabírali přebytečná kila? Už nemusíte. Tento chléb je velmi vhodný pro všechny z vás, kdo neradi chodíte spát s prázdným žaludkem a oceníte ho i vy, kdo chcete zhubnout nebo být prostě v kondici, je totiž ideální i pro sportovce jako regenerační pokrm na noc. Co je však horší, tak je kvalita kupovaných večerních chlebů. Výrobci často používají méně kvalitní bílkoviny a horší tuky kvůli ceně výrobku za současného použití konzervačních látek, protože jsou všechny chleby balené a musí „nějakou dobu“ vydržet čerstvé.
Naštěstí tu máte řešení. Máme tu pro vás jednoduchý recept na domácí večerní chléb z netučného řeckého jogurtu a bezlepkové rýžové a pohankové mouky. Ochutnejte náš večerní chlebík a budete nadšeni. Už žádné večerní hladovění!
Zelenina 1/2 talíře: syrová bulva červené řepy, mrkev, petržel a konzervovaná rajčata (na výrobu polévky)
Ovoce ¼ talíře: jablko (na svačinu)
Polysacharidy ¼ talíře: rýžová a pohanková mouka (na výrobu chleba)
Bílkoviny ¼ talíře: řecký jogurt 0,3 % (na výrobu chleba), zakysaná smetana a dýňová semínka (na dochucení polévky)
Tuky: přepuštěné máslo Ghí a dýňová semínka
Tekutiny: voda a samotná polévka, která se též počítá do pitného režimu
Suroviny:
2 vaničky, tj. 280 g řeckého jogurtu 0,3 %
60 g rýžové mouky
140 g pohankové mouky
1 kypřící prášek bez fosfátů
150 ml vlažné vody
2 čl mořské soli
Nejprve smíchejte všechny suché ingredience. Poté přidejte vlažnou vodu a vpracujte řecký jogurt. Pečte v chlebové formě minimálně 30 minut na 180 ° C, ale pokud máte raději chlebovou kůrku zlatou, nechte o pár minut déle. Podávejte k večeři s teplou řepovou polévkou. b
Tip DNK: Rychlá řepová polévka Oloupanou a nakrájenou řepu, mrkev a petržel orestujte na přepuštěném másle Ghí či na másle, přidejte konzervovaná rajčata, vodu a dle chuti dosolte a opepřete. Vařte do změknutí a poté zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem. Servírujte spolu se zakysanou smetanou, orestovanými dýňovými semínky a večerním chlebem.