Jandová s Heřmanovskou do třetice v Belgii

Závodní prodloužený víkend ve Flandrech končí. “Byla to obrovská zkušenost, teď už se těším zpátky do tréninku,” zhodnotila svou premiéru Jandová

Úvodní triptych jarních vlámských klasik včera uzavřel již devátý ročník “Le Samyn des Dames“, závod kategorie 1.2 UCI, který je se svojí délkou 94,4 km jedním z vůbec nejkratších “dlážděných“ podniků ženského kalendáře. Přestože některé World týmy tento závod vynechaly vzhledem k blížící se druhé letošní worldtourovce (sobotní “Strade Bianche“), konkurence byla i tak velmi silná.Na závodnice čekala trať z Quaregnon do Dour a na ní 3 závěrečné 25km okruhy s celkem 15ti dlážděnými úseky. 

Na startu nechyběla devatenáctiletá Veronika Jandová z týmu WCC Team, která tak uzavřela své premiérové vystoupení na belgických klasikách. Cílem v Dour projela na 71. místě se ztrátou osmi minut na vítězku a svůj výkon ihned po dojezdu zhodnotila následovně: „Dnes se mi už nejelo úplně nejlíp, byla jsem už trochu unavená. Jely jsme 3 okruhy, každý měl 5 úseků na kostkách, tudíž celkem 15 sektorů. Rozhodně to byla velká zkušenost, něco jsem se i přiučila a teď zpět do tréninku.” Sportovní ředitel WCC Team, Adam Szabò, byl však s jejím vystoupením spokojen a ohodnotil ho velmi stručně a pozitivně “Veronika dnes super. Byla opět velká zima, ale snažila se a bez problémů závod dokončila a to je důležité.”

Další Češce ve startovní listině, Haně Heřmanovské z týmu Schleck Cycles-Immo Lösh, se Le Samyn des Dames bohužel dokončit nepodařilo.

Veronika Jandová v dlážděném sektoru v jednorázovém závodě Les Samyn des Dames

Svou zástupkyni tu mělo také Slovensko, a sice Terezu Medveďovou, týmovou kolegyni Veroniky Jandové z WCC Teamu. Ta se po návratu z právě skončeného dráhového mistrovství světa umístila se ztrátou necelých osmi minut na 56. příčce výsledkové listiny.

“Dnes som mala prvé cestné preteky tejto sezóny, veľmi som sa tešila, že môžem byt späť v balíku. Bola veľká zima čo bol pre mňa trocha problém v takejto zime som jazdila včera prvýkrát.  Ale nakoniec som sa cítila dobre a snažila som sa preteky odjazdiť čo najlepšie,” zhodnotila svůj první letošní silniční start dnes již zkušená 24letá dráhová a silniční obojživelnice.

 Pro vítězství si nakonec po 50km sólu dojela už potřetí v kariéře mistryně světa z roku 2017, Nizozemka Chantal van den Broek-Blaak z týmu Boels-Dolmans. Pro druhé místo si v pětičlenné stíhací skupince dospurtovala její týmová kolegyně Christine Majerus před Lotte Kopecky (Lotto Soudal), Jip van den Bos (Boels-Dolmans), Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) a Aude Biannic (Movistar).

Výsledky:

1. Chantal Van den Broek-Blaak (Boels – Dolmans)
2. Christine Majerus (Boels – Dolmans)
3. Lotte Kopecky (Lotto Soudal)

Kompletní výsledky zde


Autor: Eva Fořtová
Foto: Faby Luce

 
 
 
 
 
Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková