Cvičíme PERMANENTO. Díl III. Houpy houpy

Houpání – to je další důležitý pohyb, který vám dnes představíme. Přečtěte si, jak a proč funguje, a pak si rovnou vyzkoušejte jeho varianty! A jako bonus přidáváme celou sestavu z mobilní aplikace PERMANENTO

Jestli máte děti, tak si určitě vzpomenete, jakou radost jste měli, když se jim povedlo zase něco nového. Třeba se přetočit, chytit hračku nebo si dát palec do pusy. Zkuste si teď vzpomenout na moment, kdy se poprvé zvedly na čtyři, ale ještě neměly sílu lézt. Na první krůčky musely zesílit. Ale jak? Činky nebyly. Postavit se nemohly. Nezbylo, než se tak jako houpat – rytmicky dopředu a dozadu v poloze na čtyřech. Většinou jsme se tomu smáli 😉 A teď se k tomu vrátíme – třeba nás to opět rozesměje. Což není v dnešních časech nečasech na škodu. Důvodů proč se pohoupat je víc než dost.

Houpání je pohyb, který předchází lezení a následně chůzi a je extrémně důležitý nejen v prvním roce života. Tímto jednoduchým pohybem posílíte úplně celé tělo a to velmi efektivní způsobem. Nejde totiž o posilování jednotlivých svalů nebo izolovaných svalových skupin, ale o posilování celého těla. V podstatě donutíte vaše svaly spolupracovat v dokonalé souhře. Výsledná síla pak bude mnohonásobně větší. Bude se přenášet z nohou k pažím přes střed vašeho těla. Je to síla, které není vidět, ale poznáte ji. Nenarostou vám bicepsy nebo stehna. Budete silnější, protože zoptimalizujete zapojování všech hlavních svalů. Přesně tak, jak k tomu bylo naše tělo nastaveno. Dokonale.

Navíc při tomto jednoduchém pohybu harmonizujete spolupráci všech hlavních kloubů v těle – kotníky, koleny, kyčle, ramena, zápěstí. Výsledný pohyb bude pak takový hladší.

A jako bonus krásně zklidníte mysl. Opět se na chvilku vrátíme do kočárku. Teď si představte, co byste dělali, kdyby vám v kočárku plakalo miminko? Nejspíš byste jím houpali nebo popojížděli dopředu dozadu. Co byste dělali, kdyby vám miminko plakalo v náručí? Asi byste se opět nějak pohupovali. A teď si představce, že jste hodně nervózní? Co děláte? Chodíte tam a zpět. Houpete se ve stoje nebo vsedě? Všechno to má jedno společné… pokud chcete zklidnit malého človíčka nebo sebe, tak začnete automaticky provádět nějaký monotónní pohyb. Takový pohyb totiž úplně přirozeně zklidňuje naši mysl. Houpání je tedy doslova antidepresivum bez vedlejších účinků. Tedy jeden tu je… velmi efektivně posílíte celé tělo!

Koukněte na instruktážní video a vyzkoušejte:


Zaujalo vás cvičení  a chcete ho zařadit do každodenního života? Můžete ho mít!

Před několika týdny byla spuštěna mobilní aplikace PERMANENTO.

V první části nazvané “Než se pustíte do cvičení” osvojíte základní principy cvičení a pět pohybů, které se pak v různých modifikacích a úrovních náročnosti prolínají všemi sestavami. Teď už máte náskok – znáte houpání a v minulém čísle jste se dočetli o dýchání.

V další části nazvané “Pojďte cvičit” vás aplikace nasměruje na sestavu, která vám pomůže rozhýbat tělo, nebo naopak zklidnit duši s ohledem na aktuální rozpoložení a časové možnosti (5 – 22 minut).

A zatím poslední je “Knihovna sestav”, kde jsou sestavy seřazeny podle náročnosti a vy si můžete vybrat svou oblíbenou.

Cena: základní verze (“Než se pustíte do cvičení” + jedna sestava) zdarma, prémiový přístup (pro využití všech sestav a rozcestníku “Pojďte cvičit”) 1 190 Kč/rok nebo 599/čtvrtletí.

KE STAŽENÍ PRO iOS i ANDROID – stačí kliknout a instalovat!

Ochutnávková sestava z aplikace PERMANENTO

Potřebujete zklidnit, ale zároveň víte, že byste se potřebovali trochu pohnout. Na svůj oblíbený sport ale nemáte energii a možná byste to ani nestihli? Zkuste tuhle sestavu na pár minut. Nejenže se zklidníte, ale zároveň si dáte lehce do těla. Pokud to tedy nebudete šidit. Je tam jeden pohyb, kdy současně zvedáte ruku a nohu různým směrem. Pokud by vám to ze začátku nešlo, tak pohyb rozložte a nejprve to natrénujte rukou, pak nohou a pak teprve pohyby spojte. Tak hurá do toho…

Autor: Kateřina Macháčová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková