Jitka Čábelická ovládla závod Šumavského poháru

První letošní ostré měření sil české elity ve prospěch Jitky Čábelické…

Ačkoliv nejvyšší domácí soutěž odstartuje až za víc jak měsíc, první ostré měření sil české elitní špičky proběhlo tento víkend na Zadově v rámci Šumavského poháru horských kol. A pořadatel Rouvy Specialized se mohl těšit z nabité startovní listiny i závodní atmosféry, která si nezadala nic s Českým pohárem.

Ouvertura domácí závodní sezony XCO jasně ukázala, jaký hlad je po soutěžích, cílovou pásku během dvou dnů na Zadově protnulo celkem 350 bikerek a bikerů. Trať byla z 95% shodná s tou, na které se tradičně jezdí domácí pohár.

V elitních kategoriích dominovali úřadující mistři republiky Čábelická a Cink. V ženách Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) hned od startu potvrzovala pozici české jedničky a olympioničky a po zásluze vyhrála před Karlou Štěpánovou (Pushbikers Maloja) a Terezou Tvarůžkovou (Expres CZ Tufo Kolín).

„Jsem ráda že se konečně dalo normálně závodit, navíc kromě Terky Neumanové jsme byly na startu všechny, což bylo super pro první porovnání. Po startu sem poodjela s Terkou Sáskovou, ale po prvním výjezdu už jsem byla sama a pokračovala tak celý závod. Trochu mě překvapilo že jsem poodjela tak brzo“, těšila se z výsledku česká olympionička. „Trochu jsem nevěděla, co od toho po takovém výpadku čekat, ale bylo to vcelku dobry. Navíc jsem rada že se mi povedla premiéra na novém Scalpelu“ okomentovala vítězka jihočeského mistrovství.

Spokojená byla i na druhém místě hodnocená Karla Štěpánová, když uhájila pozici o 4 vteřiny před výborně jedoucí Terezou Tvarůžkovou.

„Domácí otvíráček jsem si moc užila. Zadov mám ráda, i když dneska nebyla zrovna teplota na zahřátí motorů. Ale místní trať je super! Sjezdy jsem si užila a výjezdy moc neprotrpěla. Takže na takový “začátek” sezóny pocity dobrý! Nejvíc mě těšilo, jak jsme se všichni po té pauze rádi viděli a zase si trošku natáhly pusy v intenzitě“ zhodnotila Karla velmi pozitivně nedělní bikové klání.

O dramatičnost závodu, který trval necelou hodinu se postarala Tereza Tvarůžková.

„Na Zadov to mám dálku, ale když jsem viděla startovku, tak jsem nemohla odolat Konečně poradny závod! Mám pomalejší starty a tak jsem jako vždy zaspala a musela to sjíždět. V předposledním kole jsem začala stahovat Kaju, ale spadla jsem ve sjezdu, což mě stálo cenné metry a začínala stahovat od znova! Nakonec se mi podařilo dojet v těsném závěsu do cíle za ni a jsem moc spokojena, oproti loňsku je tam posun. Ale už bych uvítala závody na plného rozsahu na hodinu a půl…“ popsala svůj výkon nadějná bikerka, která spadá do kategorie do 23 let.

Na Zadov se bikeři ještě vrátí  8.- 9.srpna a to při třetím závodě Českého poháru.

Na Zadov se bikeři ještě vrátí  8.- 9.srpna a to při třetím závodě Českého poháru.

Výsledky ženy Elite:
1. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) 58:47 min.
2. Karla Štěpánová (Pushbikers Maloja) +0:27
3. Tereza Tvarůžková (Expres CZ-Tufo Team) +0:31
4. Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) +1:54
5. Jana Pichlíková (Kross Bikeranch) +3:05

Foto: Gapp System -Kolofix

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková