Jana Pichlíková vítězně v Nova Cupu, druhá Tereza Neumanová z pódia do nemocnice

Ostrá konkurence i ostré tempo, takový byl závod seriálu Nova Cup v okolí Sázavy…

Maratonský seriál Nova Cup zahájil úvodním (plnohodnotným) závodem v Sázavě. Po vynucené pauze to byl první větší cíl mnoha českých bikerů, a to napříč disciplínami. Pro bikery byly nachystané tři tratě, takže se tu sešlo celkem přes 1000 závodníků. Nejprestižnější bylo logicky klání na 80 km trati, která prověřila svým převýšením (2240 m) i technickými pasážemi.

Okolí Sázavy je známé svými prudkými stoupáními, náročnost zvýšily i nedávné deště a závěrečné tři brody řekou.

S všemi nástrahami si nejlépe poradila Jan Pichlíková, hájící barvy Kross Bikeranch Teamu. V cíli se objevila po 3 hodinách a 41 minutách, s komfortním náskokem víc jak 4 minut.

Janča táhne balík chlapů

„Letos to byl můj třetí venkovní závod, pokud nepočítám Hradec Králové a měřený trénink na Kobyle. Byla to pro mě neznámá trať, takže jsem se těšila, že uvidím a zažiju něco nového. Místy to bylo hodně podmáčené a klouzalo to. Na trati bylo ale i celkem dost širokých lesních cest a asfaltových přejezdů. Do 50 km jsme byly pospolu s Terkou Neumanovou, ale pak se mi podařilo, ani nevím jak, skupince odjet. Čas a výsledek mě hodně překvapil, ten závod byl těžký a přeci jen je to úvod sezóny. Bylo fajn vidět opět známé tváře a slyšet třeba i povzbudivá slova během závodu od samotných závodníků, tak občasných fanoušků po trati“, pochvalovala si atmosféru Jana.

Druhé místo, možná až překvapivě vybojovala teprve 22leté Tereza Neumanová (Česká spořitelna Accolade), když za svými zády nechala zkušenější Karlu Štěpánovou a také maratonskou specialistku Milenu Cesnakovou.

Pro Terku bylo tempo hodně ostré, ale rvala se statečně...

„Závod byl opravdu hodně těžkej, těžký kopce, hodně bahna a horko. Závod se rozjel rychle, ale bylo potřeba být tam vepředu. Do půlky závodu se mi podařilo držet s Janou ve dvojici, pak jsem se musela vrátit na svoje tempo. Nechtěla jsem to zbytečně přehnat, protože nemám moc zkušeností s tahle dlouhými závody. Asi 30 km před cílem mě sundal k zemi závodník kterého jsme dojížděli. Asi svojí únavou poslal k zemi mě i sebe, může se to stát každému a nebylo to poprvé co byl někdo prošitej a ohrožoval tím ostatní, ale každý závodník by měl být ohleduplný k sobě i k ostatním. 

“S výsledkem jsem spokojená, navíc v takové konkurenci. Ale nemůžu říct, že bych si závod užila, spíš sem si ho pěkně protrpěla.  Po závodě jsem musela vyhledat doktora, ruka mě dost bolela. Mám ji naraženou a čeká mě pár dní klid”, popsala svou taktiku i nečekané peripetie Tereza.

Maratonci žádnou pauzu na trénink mít nebudou, již příští víkend startuje Český pohár XCM na tradiční trati Extrem Bike Most.  

Výsledky ženy 80km

  1. Jana Pichlíková (Kross Bikeranch) 3:41:59 hod.
  2. Tereza Neumanová (Česká spořitelna Accolade) 3:46:13 hod.
  3. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) 3:49:04
  4. Klára Pavelková (Supgirls) 3:54:17
  5. Milena Cesnaková (Maloja Rocky Mountain) 3:56:3

Kompletní výsledky zde

Foto: Jan Němec, mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková