Maraton Extrém Bike Most ovládla Karla Štěpánová

Největší nálož bodů z prvního dílu maratonského poháru si odvezla bikerka týmu Maloja Pushbike Karla Štěpánová, když dokázala pokořit i silné duo Pichlíková, Čábelická.

Už po devatenácté se v Mostě sešla biková elita, aby v rámci Českého poháru XCM bojovala na technicky náročné trati závodu Extrém Bike Most o první body letošního seriálu.

Náročnost elitní trasy v délce 72 km a s 2100 m převýšení ještě zvýšil vytrvalý déšť, nicméně samotný závod už měli účastníci už bez vody shora.

Malá maratonská prověrka proběhla před týdnem na Sázavě, kde se z vítězství radovala Jana Pichlíková (Kross Bikeranch), když za zády nechala Terezu Neumanovou (ČS Accolade) i Karlu Štěpánovou (Maloja Pushbikers). Tam ale chyběla největší favoritka mosteckého závodu Jitka Čábelická (GAPP Systém-Kolofix), která už dlouhý čas nezažila na domácí půdě porážku a navíc, vloni si v Mostě vybojovala v silné konkurenci maratonský titul mistryně republiky.

Jenže ne každý den je posvícení, Jitka se neprobudila do dobrého dne, po slibně vyhlížejícím začátku se stala druhá půlka trápením a papírová favoritka skončila „až“ na třetím místě.

“Začátek byl dobrý, ale postupně přicházela krize, která se stupňovala, že jsem byla ráda, že jsem vůbec Nevím, co bylo špatně, možná rychlý začátek….“, hodnotila svůj bronzový výkon.

Královnou jednoho z nejtechničtějších maratonů na českém území se stala Karla Štěpánová, když zvládla uklouzanou trať těsně pod 4 hodiny! Radovala se nejen z vítězství, ale i celkové 37.příčky v absolutním pořadí! Není divu, že cílovou bránou projížděla sice notně zablácená, ale s šťastným úsměvem.

“Je to hezký, jak tady trpíme všichni dohromady, že jo? Moc mě to bavilo, byla to krásná biková trať, od začátku do konce jsem si to moc užívala a doufám, že se sem ještě někdy vrátím. Asi jenom dvakrát jsem spadla, což je úspěch, podle mě to přední kolo nejelo ani minutu rovně“, líčila barvitě jízdu po zdejším kluzkém povrchu.

„Nejdřív jsem dojela Janu a najednou jsem viděla i Jíťu, ale nechtěla jsem nijak bláznit a jela si pořád svoje. Věděla jsem, že je to tady těžký, dlouhý cross country,” popsala svou úspěšnou taktiku.

Velmi pěkný výkon předvedla i druhá v cíli Jana Pichlíková, když první půlku závodu se držela pozdější vítězky. Nakonec v cíli projela se ztrátou jen lehce přes dvě minuty. “Tohle jsem fakt nečekala, že bych porazila i Jíťu. Jsem megaspokojená, po minulým týdnu na Sázavě, kde to byla taky hodně těžká osmdesátka jsem slušně zregenerovala, z toho mám radost.”

Ve výsledcích byste marně hledali Terezu Neumanovou, která měla na Sázavě kolizi s jiným závodníkem a odnesla to pochroumaná ruka. Pro tento víkend zvolila náročný silniční Krakonošův cyklomaraton (134km a 2150m převýšení), kde si v celodenním vytrvalém dešti dojela pro krásné vítězství.

Další díl Škoda Auto Českého poháru XCM 2020 je naplánován na 3.-5.7. 2020 do Teplic nad Metují, poprvé budou součástí seriálu další  velmi obtížný závod MTB Trilogy!

Výsledky ženy:

1. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) 3:59:21.9 hod.
2. Jana Pichlíková (Kross Bikeranch) + 2:18,8
3. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) + 8:36,4
4. Veronika Kubínová (MS Bike Academy racing) + 35:48,8
5. Lenka Fridrichová (Ghost Team) + 59:54,1

Foto: Jan Němec, mtbs

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková