Jde to i jinak – 4.díl. Zmrzlina, jak ji vylepšit a vybrat tu nejlepší!

Léto-zmrzlina-tělo do plavek! I tahle kombinace jde k sobě, když na to půjdete chytře. Třeba s námi….

Když se řekne „letní osvěžení“, co vás napadne jako první? Ano, většinu z nás asi zmrzlina… léto a zmrzlina, zmrzlina a léto, to prostě patří k sobě! Jenže k létu patří i plavky a lákavé nabídky na nejrůznější mražené dobroty v sobě skrývají spoustu kalorií. Chcete mlsat bez výčitek? Máme pro vás recept!

Zmrzlina totiž může být i vhodnou letní svačinkou. Záleží však na tom, jakou si dáme, protože kvůli nepozornosti při výběru se může ze zmrzliny stát energetická bomba s nevhodným složením. Přesto i zmrzlina do vyváženého jídelníčku patří a stačí jen sledovat nutriční hodnoty.

Je jasné, že domácí zmrzlina je lepší než ta kupovaná, protože samy vybíráme, jaké přísady do ní použijeme. Když ale zatoužíme po rychlém zchlazení na výletě či dovolené, jen těžko ji budeme mít po ruce. Důležité je tedy umět vybrat tu správnou zmrzlinu v obchodě a také vědět, jak vyrobit zmrzlinu doma. 

Chytrý výběr zmrzliny?  3 pravidla pro správnou volbu

Kvalitu zmrzliny tvoří dvě věci. Na jedné straně jsou to suroviny, tedy receptura. Na druhé straně jsou to podmínky. Zejména v letních měsících se riziko nevhodného zacházení se zmrzlinou zvyšuje. Z tohoto pohledu je nejbezpečnější zmrzlina, se kterou prodejce nemusí nějak manipulovat.

1. Kopečková, točená nebo nanuk?

Z hlediska hygieny a s ohledem na rizika spojená s nevhodným zacházením se zmrzlinou je nejbezpečnější balený nanuk. Hned vedle něho pak kopečková zmrzlina. Nejvíce riziková je naopak točená zmrzlina. Ta se připravuje až v místě prodeje, nejčastěji smícháním připravené směsi s vodou. Riziko tak představuje už samotná voda. Jindy například nedostatečně vyčištěný mrazící stroj.

 Z hlediska receptury u kopečkových a točených zmrzlin to máme samozřejmě o něco složitější a často se o jejich složení příliš mnoho informací nedozvíme. Nicméně kvalitní zmrzliny pomalu získávají na popularitě a jsou k dostání na mnoha místech. Zmrzliny prodávané na ulici nebo v cukrárně či kavárně se mohou svým složením velmi lišit podle toho, zda se používají průmyslové směsi nebo se připravují podle vlastních receptur. Zkuste se tedy na složení zeptat obsluhy a uvidíte, zda uspějete.

 2. Jak vybrat balený nanuk či zmrzlinu?

Při výběru mražených lahůdek nejprve zkontrolujeme samotný mrazící box. Pokud je uvnitř obalený ledem, pak nemrazí správně. Nanuky či zmrzliny v něm mohou být jednou přemražené, podruhé naopak znehodnocené příliš vysokou teplotou. Zde si rozhodně nepochutnáte.

V případě balených nanuků a zmrzlin nám dosti napoví údaje na jejich obale. Soustředit bychom se měly zejména na složení, nutriční hodnoty a velikost balení. Ve složení je ale velký rozdíl. Vybírejte si takové, které obsahují kvalitní suroviny – mléko, tvaroh, jogurt, ovoce či ovocné šťávy, kakao a ořechy. Vyvarovat bychom se raději měly výrobků s vysokým podílem rostlinného (nejčastěji palmový a kokosový) tuku, vhodné nejsou ani ty, u kterých je ve složení na prvních místě uvedena voda a cukr.

3. Mléčný nebo vodový?

Jak v kategoriích zmrzlin vyrobených z mléka, tak v kategorii „vodových“ nanuků se dá vždy vybrat. Výhodou zmrzlin obsahujících mléko, tvaroh nebo jogurt je vyšší podíl bílkovin, tedy obvykle lepší výživové složení (sytivost) než u vodových zmrzlin. Při výběru „vodových“ nanuků na osvěžení je dobré hledat ty, které obsahují i podíl ovocné složky. Některé totiž obsahují vedle vody jen barviva, aromata a cukr, a proto je lepší dát si tzv. ovocný sorbet, který podle legislativy obsahuje min. 25 % ovoce. 

Dalším kritériem při výběru zmrzliny je obsah přidaného cukru, který by neměl být vyšší než 20 gramů na 100 gramů výrobku. Nemalým kritériem je i obsah nasycených a trans mastných kyselin, které se vyskytují především v čokoládových polevách. Proto výrobky porovnávejte a vybírejte vždy jen ten, který obsahuje tyto živiny minimálně. Vyhnout byste se měly i příliš levným výrobkům, v jejichž složení bývá zpravidla nejméně kvalitních surovin.

Kupovaná vs. domácí zmrzlina aneb co (ne)potřebuješ vědět

Některé mražené krémy se za poslední desítky let výrazně změnily jako například polárkový dort, který ani zdaleka nechutná jako polárkový dort, jež byl na trhu před dvaceti, třiceti lety. Místo smetanového osvěžení připomíná spíš chemický koktejl, který se navíc ani po několika desítkách minut v teple nerozteče. Tomu odpovídá i cena, kdy celé balení stojí kolem 20 korun.

Výčet složení vás jistě přesvědčí o tom, že se této mražené lahůdce vyhnete obloukem. Naopak ale můžete vyzkoušet naše jednoduché a rychlé recepty na zdravou domácí zmrzlinu. Minimum ingrediencí, maximum chuti, jednoduchá příprava – přesně taková kritéria splňuje naše zdravá domácí zmrzlina.

Plusové body pro domácí zmrzlinu

  • použije se čerstvé ovoce
  •  přísadou může být smetanový jogurt či tahini
  • aroma dostane z pravého espressa či citronu
  • bude bez doslazení nebo jen s trochou kvalitního přírodního sladidla

Recept na domácí zmrzlinu s příchutí manga a cappuccina

Suroviny na zmrzlinu s příchutí MANGA:

  • 1 zralé mango
  • 3 čl smetanového jogurtu
  • pár kapek citronové šťávy
  • na doslazení lze použít 1 pl květového medu

Suroviny na zmrzlinu s příchutí CAPPUCCINA:

  • 3 zralé banány
  • 1 espresso (30 ml)
  • 3 čl sezamové pasty tahini
  • na dosazení lze použít 1 pl javorového sirupu

Postup: ovoce oloupeme a všechny ingredience mixujeme zhruba 5 minut, dokud nám nevznikne krémová hmota. Hotovou zmrzlinu nalijeme do vzduchotěsné nádoby a zamrazíme minimálně na 15 h. Před podáváním necháme zhruba hodinu povolit při pokojové teplotě pro minimalizaci ledových krystalků ve zmrzlině. Připravený pohár můžeme navíc servírovat s čerstvým sezónním ovocem, praženými ořechy či s kousky kvalitní hořké čokolády. 

Bára Bubílková