Chytrý výběr zmrzliny? 3 pravidla pro správnou volbu
Kvalitu zmrzliny tvoří dvě věci. Na jedné straně jsou to suroviny, tedy receptura. Na druhé straně jsou to podmínky. Zejména v letních měsících se riziko nevhodného zacházení se zmrzlinou zvyšuje. Z tohoto pohledu je nejbezpečnější zmrzlina, se kterou prodejce nemusí nějak manipulovat.
1. Kopečková, točená nebo nanuk?
Z hlediska hygieny a s ohledem na rizika spojená s nevhodným zacházením se zmrzlinou je nejbezpečnější balený nanuk. Hned vedle něho pak kopečková zmrzlina. Nejvíce riziková je naopak točená zmrzlina. Ta se připravuje až v místě prodeje, nejčastěji smícháním připravené směsi s vodou. Riziko tak představuje už samotná voda. Jindy například nedostatečně vyčištěný mrazící stroj.
Z hlediska receptury u kopečkových a točených zmrzlin to máme samozřejmě o něco složitější a často se o jejich složení příliš mnoho informací nedozvíme. Nicméně kvalitní zmrzliny pomalu získávají na popularitě a jsou k dostání na mnoha místech. Zmrzliny prodávané na ulici nebo v cukrárně či kavárně se mohou svým složením velmi lišit podle toho, zda se používají průmyslové směsi nebo se připravují podle vlastních receptur. Zkuste se tedy na složení zeptat obsluhy a uvidíte, zda uspějete.
2. Jak vybrat balený nanuk či zmrzlinu?
Při výběru mražených lahůdek nejprve zkontrolujeme samotný mrazící box. Pokud je uvnitř obalený ledem, pak nemrazí správně. Nanuky či zmrzliny v něm mohou být jednou přemražené, podruhé naopak znehodnocené příliš vysokou teplotou. Zde si rozhodně nepochutnáte.
V případě balených nanuků a zmrzlin nám dosti napoví údaje na jejich obale. Soustředit bychom se měly zejména na složení, nutriční hodnoty a velikost balení. Ve složení je ale velký rozdíl. Vybírejte si takové, které obsahují kvalitní suroviny – mléko, tvaroh, jogurt, ovoce či ovocné šťávy, kakao a ořechy. Vyvarovat bychom se raději měly výrobků s vysokým podílem rostlinného (nejčastěji palmový a kokosový) tuku, vhodné nejsou ani ty, u kterých je ve složení na prvních místě uvedena voda a cukr.
3. Mléčný nebo vodový?
Jak v kategoriích zmrzlin vyrobených z mléka, tak v kategorii „vodových“ nanuků se dá vždy vybrat. Výhodou zmrzlin obsahujících mléko, tvaroh nebo jogurt je vyšší podíl bílkovin, tedy obvykle lepší výživové složení (sytivost) než u vodových zmrzlin. Při výběru „vodových“ nanuků na osvěžení je dobré hledat ty, které obsahují i podíl ovocné složky. Některé totiž obsahují vedle vody jen barviva, aromata a cukr, a proto je lepší dát si tzv. ovocný sorbet, který podle legislativy obsahuje min. 25 % ovoce.
Dalším kritériem při výběru zmrzliny je obsah přidaného cukru, který by neměl být vyšší než 20 gramů na 100 gramů výrobku. Nemalým kritériem je i obsah nasycených a trans mastných kyselin, které se vyskytují především v čokoládových polevách. Proto výrobky porovnávejte a vybírejte vždy jen ten, který obsahuje tyto živiny minimálně. Vyhnout byste se měly i příliš levným výrobkům, v jejichž složení bývá zpravidla nejméně kvalitních surovin.