Zaměřeno na zdraví. Lisované šťávy a čerstvé saláty
V letním období je chuťově výtečná jak samotná zelenina, tak ovoce a velmi vhodné jsou i čerstvé vylisované šťávy, které se doporučuje ředit pitnou vodou a kombinovat i vzájemně mezi sebou. Například výborná je mrkvovo-pomerančová šťáva nebo šťáva z jablek a červené řepy. Tyto čerstvé šťávy však mají nízkou dobu trvanlivosti. Musí se uchovávat v lednici a do druhého dne vypít. Domácí příprava některých šťáv je také velmi časově náročná, hlavně kvůli čištění odšťavňovače.
Na trhu se objevují zeleninové šťávy, jejichž několikadenní trvanlivost je zaručena ošetřením vysokým tlakem, tzv. paskalizací. Tato metoda je velmi šetrná nejen k nutriční hodnotě tohoto výrobku, ale i zachovává přirozenou chuť čerstvé šťávy. To se nedá říci o šťávách, které jsou ošetřené pasterizací nebo sterilací, tedy metodami konzervace teplem. Trvanlivosti touto metodou je samozřejmě docíleno, ale naše chuťové pohárky spokojené nebudou.
Oblíbenou formou konzumace zeleniny jsou saláty. Letní úroda nabízí mnoho druhů zeleniny a tím i nepřeberné množství kombinací salátů. Například salát hlávkový, ledový, salát z čínského zelí, rajčatový či okurkový salát, Řecký salát, salát z červené řepy a další. Saláty jsme zvyklí zde v Čechách ochucovat klasickou zálivkou z vody, cukru a soli. Její nutriční hodnota je však prakticky nulová. Existují ovšem modernější a zdravější způsoby ochucování salátů. Stačí salát ochutit olejem, nejlépe olivovým a přidat šťávu z čerstvého citronu.
Výživovou hodnotu salátu můžeme zvýšit ještě přidáním bílkovinné složky. Vhodné je netučné maso, tuňák, kvalitní šunka, vejce, sýr balkánského typu – nejlépe řecká feta či ořechy a semínka. Neměli bychom také zapomenout salát posypat čerstvými bylinkami. Doplněný kvalitním pečivem, obilovinou či těstovinou může tento salát posloužit jako velmi chutný a zdravý hlavní pokrm.