Titul pro Machačovou, favorizovaná Nosková bez medaile

Taktická jízda týmu Dukly přinesla ovoce v podobě dvou medailí, braly zlato a bronz, obhájkyně titulu si dospurtovala pro stříbro

V Mladé Boleslavi pokračoval domácí šampionát v silniční cyklistice, na programu byl hromadný závod. Už v 9 hodin ráno se vydaly na trať společně ženy a juniorky, pro obě kategorie byl vypsán závod na 86 kilometrů. Po zhruba 7 kilometrovém nájezdu z centra města byl pořadateli nachystám 9 kilometrový okruh s dvěma stoupáními. Ten musely závodnice absolvovat celkem 7x a dalo se očekávat, že právě v kopci se bude peloton dělit a závod rozhodovat.

Naštěstí pro závodnice i nemalý počet fanoušků se nevyplnila předpověď, hrozící deštivým počasím. Přesto byly zejména v úvodních kilometrech k vidění pády, ten první ještě ve městě, kdy se k zemi poroučelo trio závodnic, další pád byl pak ve sjezdu na okruhu, naštěstí bez vážných zranění.

Už v prvním ze sedmi okruhu 800 metrů dlouhý poměrně prudký kopec natáhl peloton a vytvořil skupinku odpadlic. Bylo jasné, že právě zde se bude tvořit závod, respektive ten, kdo se nepotkal s formou, tohle místo ho popraví.

V každém dalším průjezdu byly na čele vidět závodnice Dukly, aktivně si počínala Korvasová, které se jako stín držela zkušená Jarmila Machačová, pohyb těchto dvou si kontrolovala Nikola Nosková. V přední skupině jela aktivně i bikerka Jana Czeczinkarová a nechyběla ani obhájkyně titulu Tereza Neumanová.

Tři kola před cílem to byla právě Tereza Neumanová (ČS Accoladee), která z předchozích let, kdy byla členkou týmu Dukly, tušila jejich taktiku a pokusila se o nástup. Na vršek stoupání se jí udržela pouze Machačová a Nosková. Čekalo by se, že trojice bude spolupracovat, ale nestalo se tak a odpadlá osmičlenná skupina je po chvíli dojela.

Tohoto momentu využila opět závodnice Dukly, Jarmila Machačová a na jednom horizontu nastoupila zbytku pole. Její týmové kolegyně se usadily na špici a balík lehce zpomalily. Brzy si špičková dráhařka vyjela minutový náskok, který postupně navyšovala. Čekalo ji zhruba 20 kilometrů, ale to nebylo nic, co by tato zkušená matadorka české cyklistické scény nezvládla.

Po 2 hodinách a 23 minutách slavila s rukama nad hlavou svůj již druhý titul mistryně republiky.
„„Mistrovství republiky je jen jedno za rok. Letos se ani nevědělo, jestli vůbec nějaké bude. Navíc těch závodů je málo… Jezdit v tom mistrovském dresu je určitě pocta a nepodaří se to každý rok, takže mám strašně velkou radost. Nejelo se mi úplně nejlíp, ale pořád jsme měly někoho z týmu vepředu. 

V půlce závodu začala od nás útočit Terka Korvasová, ale potom se to sjelo. Využila jsem toho a zkusila nastoupit já a byl to povedený únik. Poslední kilometry jsem jela s myšlenkami na svou úžasnou kamarádku, která letos tragicky zahynula. Jí symbolicky tenhle titul věnuju, „řekla šťastná vítězka, které se hrnuly slzy z očí radostí, dojetím i vzpomínkami na bývalou talentovanou závodnici Dášu Labákovou.

Boj o zbylé dvě medaile si sedmičlenná skupina rozdala ve spurtu na cílovou pásku. Tady předvedla opět své rychlostní předpoklady Tereza Neumanová, po loňském zlatu se musela spokojit se stříbrem.

„Mám spíš smíšené pocity. Mrzí mě, že když Jarmila odjela a bylo tam kromě dvou holek z Dukly dalších pět z jiných týmů, že se nejelo, že jsme se nedokázaly nějak domluvit na spolupráci. Když jsem se snažila to rozjet, všichni se mi poskládaly za zadní kolo, ale nikdo další nejel. Je to škoda, je tady jeden velký tým, bez vzájemný spolupráce nás ostatních to je těžký,“ okomentovala průběh závodu všestranná cyklistka, která sbírá úspěchy také v terénu.

Boj o bronz vyšel Nikole Bajgerové, když přespurtovala mistryni z časovky, českou olympioničku Nikolu Noskovou.

„Bronzové medaile si hodně dost vážím, byly tady všechny holky a závod byl hodně těžký a spravedlivý. Od začátku jsem si to hlídala a snažila se být vepředu. Ve spurtu to vyšlo. Spravila jsem si chuť z čtvrteční časovky, která nedopadla podle mých představ,“ prozradila Nikola, kterou čeká již za pár dní reprezentační povinnost na Mistrovství Evropy.

Slzy a zklamání mělo ve tváři hned několik závodnic, které zůstaly mimo pódium. Hodně se na kopcovité trati čekalo od Nikoly Noskové, která je excelentní vrchařka, ale závod jí vůbec nevyšel podle představ. „Ta trať vlastně nevyla těžká, v kopci se to natáhlo, ale hned zas sjelo. Kopec byl moc krátkej. Bylo těžký cokoliv dělat s přesilou Dukly… A spurt byl taky na hraně, ne všechny holky tam jely rovně, mě vytlačily k bariéře,“ postěžovala si Nikola na nepříliš vybíravou stopu v cílové rovině.

Tým Dukly zvládl svůj úkol bravurně, i na profilově hodně členité trati, s výrazným kopcem dokázal zúročit početní převahu, podloženou velmi solidní výkonností. Závodnice se zahraničím angažmá, které v mezinárodních kláních zajedou mnohdy excelentní výsledek se s touto situací a bez týmové podpory vyrovnat.

Nejlepší ze slovenských závodnic byla Tereza Medveďová (UCI team Servetto), která si po časovce odvezla i titul z hromadného závodu. Bylo to ale velmi těsné vítězství, skvělou jízdu předvedla čtyřiačtyřicetiletá Janka Keseg Števková (Outsiterz cycling team), která prohrála s o 20 let mladší soupeřkou až v cílovém spurtu.

Český juniorský titul pro sebe ukořistila Tereza Obořilová (GT Opportunity Brno), když také ve spurtu porazila závodnici domácího týmu Ivar CS-Author tým Kristýnu Zemanovou. Třetí místo brala s již se sedmiminutovou ztrátou Aneta Lochmanová z týmu Tufo Pardus Prostějov.

Výsledky:

Ženy (86 km): 
1. Machačová (Dukla Praha) 2:23:51
2. Neumanová (Česká spořitelna-Accolade) -2:08,
3. Bajgerová (Dukla Praha) -2:09
4. Nosková (Équipe Paule Ka) -2:13
5. Korvasová (Dukla Praha) -2:14
6. Hájková (BePink) -2:37

Juniorky (86 km): 
1. Obořilová (GT opportunity Brno) 2:27:32
2. Zemanová (Ivar CS – Author Team) -3
3.Lochmanová (Tufo Pardus Prostějov) -7:07.

Kompletní výsledky zde

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková