České slečny bojovně, ale bez medaile, nejblíž byla Karolina Bedrníková

Mona Mitterwallner a Loana Lecomte – dvě suverénky nedělních soubojů ovládly své kategorie, české barvy byly hodně vidět, slečny vybojovaly tři umístění v TOP TEN

Program evropského šampionátu zakončily závody juniorek a žen do 23 let. V obou jsme měly početné zastoupení i naději na medaile. Nejblíž k ní měla Karolina Bedrníková, kterou dělilo od bronzu pouhých devět vteřin.

I mladým závodnicím přálo počasí a čekala na ně příjemná teplota i suchá trať. Závod zcela suverénně ovládla mladá Rakušanka Mona Mitterwallner, jedoucí v duhovém dresu mistryně světa. Nekoukala za sebe, jen na svém hardtailu zcela suverénně a s lehkostí zdolávala všechny technické nástrahy a do cíle si přivezla náskok na druhou Francouzku Olivii Onesti přes 2,5 minuty.

Parádní výkon předvedla i Karolína Bedrníková, která celý závod bojovala o bronzovou medaili. Byla opravdu na dosah, ale nakonec více sil měla Nizozemka Pieterse, která uhájila bronz o 9 vteřin.  

“Vůbec jsem to nečekala, jsem moc spokojená, na konci už nezbývaly síly Holanďanku dojet,”” uvedla v rozhovoru pro ČT Karolína.

O kousek zpět bojovala se soupeřkami i tratí česká medailistka z Leogangu Aneta Novotná, které se nakonec povedlo projet cílem na velmi pěkném 6. místě. “Mě tady neseděla trať tolik jako minulý týden v Leogangu, jinak se mi jelo dobře,” řekla Aneta Novotná.

Závod žen do 23 let

Netradičním zavírákem celého programu mistrovství Evropy byl závod žen do 23 let. A i tady byl z pohledu boje o titul podobný scénář, jako v závodě juniorek. Zcela suverénně si počínala vítězka SP v Novém Městě z elitního závodu a novopečená mistryně světa U23 Loana Lecomte. Jela si naprosto svůj závod, vyhrála o víc jak čtyři minuty! Při virtuálním porovnání času s vítěznou Pauline Ferrand Prevot zvládla subtilní mladá Francouzka pět okruhů dokonce o minutu rychleji!

O dalším pořadí nakonec rozhodl defekt v předposledním kole, který postihl na druhém místě dlouho jedoucí Italku Martinu Bertu. Přes ní se přehnala Ruska Viktoria Kirsanova, tu ale nakonec zezadu ještě předstihla další bikerka v dresu squadra azzura Marika Tovo.

Nejlepší český výsledek si připsala Tereza Tvarůžková, i když si sama pomýšlela trochu výš, než na 10.místo. Odstartovala velmi dobře a společně s Terkou Sáskovou se pohybovaly v úvodním kole kolem pátého, šestého místa, na kontakt s medailovými pozicemi. Pak ale začala česká mistryně ztrácet.

„Bojovala jsem dnes sama se sebou, osobní problémy, hlava byla mimo. V druhé polovině závodu jsem všechno vypustila a trochu se rozjela, takže nakonec jsem s top 10 spokojená, protože jsem tam nechala všechno, ale na druhou stranu trošku zklamaná z toho, že jsem nedokázala hlavu vypnout a soustředit se jenom na závod.  Mrzí mě, že ta dřina přišla nazmar, ale prostě to tak dopadlo. Terka Sásková jela naprosto skvěle, škoda, že ji chytla záda….,“ vysekla poklonu směrem k výkonu své mladší jmenovkyně.

U dalších dvou českých jmen, Terezy Sáskové a Terezy Neumanové je ve výsledkové listině DNF. Byla to ale právě Tereza Sásková, která se nějaký čas pohybovala na třetí pozici a dávala naději, že bychom se mohly v závěru šampionátu i medaile dočkat. Jenže stopku ji vystavily opět zdravotní problémy.

„Cítím, že na to mám, ale budu muset ještě nějaký čas počkat, než to opravdu předvedu. Dneska jsem 3 kola jela ve předu, v technice získávala, ale ty záda bohužel v tuhle chvíli neovlivním. Jela jsem dokud to šlo, bohužel mě zas po 40 minutách bolest začala hodně omezovat a z kopce jsem kvůli tomu sotva ovládala bike, proto jsem to nakonec zabalila. Tak příští rok…,“ vzhlíží s nadějí na vyřešení letošních trablí sympatická bikerka z týmu Rouvy Specialized.

Pohár smůly si vybrala třetí z českých reprezentantek Tereza Neumanová, která závod pro naražené rameno musela vzdát. „Jsem z toho celkem smutná, ve sprintech jsem si věřila, strašně mě to bavilo, cítila sem se dobře a věřím tomu, že kdyby se mi nepřetrhl řetěz, tak bych byla lepší než devátá.

Navíc jak mi praskl a já spadla, narazila jsem si ruku, kterou jsem měla v červnu zlomenou a hodně to bolelo. Přemýšlela jsem, zda má smysl dnes startovat. Zkusila jsem to, ale po prvním kole už jsem to nedávala a závod vzdala. Moc mi to mrzí, ale bylo to správné řešení,“ napsala nám z dějiště závodu Tereza.

Výsledky juniorky

  1. Mona Mitterwallner (AUT) 59:32
  2. Olivia Onesti (FRA) +2:36
  3. Puck Pieterse (NED) +3:07
  4. Karolína Bedrníková +3:20
  5. Line Burquier (FRA) +3:49
  6. Aneta Novotná +4:00
  1. Adéla Holubová +8:00

Kompletní výsledky ZDE

Výsledky ženy U23

  1. Loana Lecomte (FRA) 1:12:43 hod.
  2. Marika Tovo (ITA) +4:20
  3. Viktoria Kirsanova (RUS) +4:36
  4. Martina Berta (ITA) +5:22
  5. Harriet Harnden (GBR) +5:45
  1. Tereza Tvarůžková +6:55

DNF. Tereza Neumanová
DNF. Tereza Sásková

Kompletní výsledky ZDE 

Foto: Robin Nevřala

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková