POD POKLIČKOU s Pavlou Havlíkovou

Seriál o tom, co rady vaří a jedí přední české cyklistky pokračuje s českou osminásobnou cyklokrosovou šampionkou Pavlou Havlíkovou

Cyklokrosařka, bikerka, silničářka a všestranná sportovkyně… co jiného taky čekat od holky odkojené v Jizerských horách. To ale není zdaleka vše. Letos vybojovala po páté v řadě a celkově osmý titul na domácím cyklokrosovém šampionátu a své nemalé zkušenosti předává dál mladým svěřencům na sportovním gymnáziu v Jablonci nad Nisou.

Tato cyklistická srdcařka nebojovala letos jen za svůj úspěch, ale jela i za svého týmového mechanika, který nešťastnou událostí utrpěl zranění hlavy a je stále ve vážném stavu. To je Pavla Havlíková a její rozhovor „Pod pokličkou“ pro Dámy na kole!

Nejprve Pavly krátké osobní představení …

Na kole závodím od 13 let. Největší úspěch je fakt, že si závodní cyklistiku užívám tak dlouho. Letos mi je 37 let.  Jinak dělám všechny možné sporty, které se kolem mě naskytnou. Jezdit jen na kole by mě asi nebavilo. Preferuji všestrannost nejen u sebe, ale i u svých svěřenců, což to základ budoucího úspěchu.

Pavlo, přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Liší se tvoje stravování v krosové sezóně v zimě od stravování v létě, kdy závodíš na bikách?

Nejsem žádný vzor ideálního stravování. Prostě baštím to, na co mám chuť. Věřím tomu, že tělo si řekne, když mu něco chybí. Nevím, zda je to zvláštní, ale musím jíst hodně často a menší porce. Když mám hlad, nejsem absolutně k použití, prostě moje tělo vypíná. Jinak se neliší moje stravování v závodní sezóně od toho mimo sezónu.

Co (ne)jíš, piješ, vaříš a jaké je Tvoje nejoblíbenější jídlo?

Ráno začínám snídaní, nejraději mám müsli s čerstvým ovocem a rýžovým mlékem, ale pro změnu nepohrdnu ani houskou se sýrem či medem. Nikdy nesmí chybět hrnek teplého čaje, je to takový rituál po ránu. Kávu moc nepiju, v tom jsem asi trochu exot.

Obědy přes léto moc neřeším, to jsem většinou na kole. V tomto případě to za jízdy zachraňují různé tyčinky od firmy Amix. Přes zimu, kdy mám tréninky kratší, si oběd klidně dám. To pak zbaštím cokoli, jen se snažím vyhýbat těžkým jídlům, smažené moc nemusím. Co se týče krosové sezóny, tak mám večeře velice pestré.

Na maso vždy vyrážím za kamarádem do restaurace Crosscountry u nás v Jablonci, umí ho udělat fakt dokonale (i když v posledních měsících je to kapánek problém). Když nechci maso, ulítávám na zelenině a sladkých jídlech. Dobíjím tím baterky na další den. Takže lívance, palačinky, rýžový nákyp a zeleninové saláty patří mezi moje TOP jídla.

Prozradíš nám ještě konkrétně, co zařazuješ do jídelníčku před závody?

Tradičně před závodem nesmí chybět k večeři palačinka, je to takový můj rituál už spoustu let. Recept na palačinku znáte určitě všichni, je zbytečné to zde rozepisovat. Jinak si nepotrpím na složitá jídla, preferuji jednoduchost a rychlost přípravy. Proto u mě vedou těstoviny smíchané s čímkoliv nebo rizoto.

Špaldové palačinky Pavly Havlíkové

Suroviny (cca 10 ks):

  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka mořské soli
  • 140 g hladké špaldové mouky
  • máslo nebo řepkový olej na opékání

Postup: v mléce rozmícháme vejce, cukr, sůl a přidáváme mouku, kterou prošleháme metlou. Necháme půl hodiny v chladu odpočívat. Pak si rozehřejeme pánev, slabě ji potřeme máslem či olejem a postupně opékáme palačinky.

Blesková zpověď:


Když vařím, tak nejraději… nenáročné těstoviny nebo palačinky.
Když peču, tak nejraději… chutný a rychlý hrnečkový koláč z podmáslí s ovocem.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… italskou kuchyni.
V pekárně si nejčastěji kupuji… vše sladké bez rozinek.
V kavárně nejčastěji piju… kávu, ale není to moc často.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou… klidně housku se sýrem a k tomu něco sladkého, nejčastěji vafle s nutellou a marmeládou.
Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou… prázdné kapsy, krátký trénink zvládám bez jídla.
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si…
colu/fantu a něco děsně sladkého – naštěstí tato situace už dlouho nenastala.
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… energetickou tyčinku a ionťák – firma AMIX má všeho a velký výběr příchutí, takže mohu každý závod střídat.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… nejčastěji cola – rovnám si tím žaludek, po závodě mi bývá dost často špatně. První jídlo mám až s delším odstupem času. Regenery moc nepoužívám.

 

Bára Bubílková