Značná část pokrmů typických pro českou kuchyni nás po zkonzumování uvede do stavu únavy, útlumu a někdy až usnutí. To samé platí i o tzv. junk food, chcete-li o rychlém občerstvení. K těmto jídlům často ubíháme, pokud nemáme čas vařit a jídlo si objednáváme nebo se rychle „zaplácneme houskou s něčím“ a jedeme dál.
Jídlo by ale mělo energii spíše dávat než brát, a proto se dnes můžete těšit na neokoukané návody a inspiraci pro rychlé vaření zdravých jídel, která vás neunaví a po jejichž konzumaci se budete cítit lépe než před ní, a ne naopak, i když se pohybujete někde mimo domov.
Jak by měla vypadat taková zdravá krabička?
K zajištění dostatečného přísunu všech potřebných živin a k jejich efektivnímu využití naším organismem je potřeba mít ve své krabičce denně, nejlépe k obědu, tepelně upravená obilná zrna, olejnatá semena, luštěninu a vařenou zeleninu, doplněnou v menším množství zeleninou kvašenou a syrovou.
Denní příjem celých obilných zrn v podobě různých příloh je pro tělo velice přínosný. Naproti tomu každodenní konzumace masa je spíše zatěžující. Taková skladba pokrmu nám přinese uspokojení jak svojí vizuální estetikou, tak kombinacemi chutí. Naučit se vařit podle uvedené zásady není finančně ani časově náročnější než jídla na objednávku. Zdravé stravování může být snadné a lahodné i v hektických dnech, nebo když jste mimo domov. Vyžaduje to jenom trochu organizačních schopností.