DNK test: komplet Force BRIGHT Lady

Testem jsme prověřily dámský zimní komplet. Čím překvapil?

Utekla už pěkná řádka týdnů, kdy jsme vám poprvé představily slušivý zimní komplet české značky Force, který byl vydesignován pro ženy cyklistky, co usednou na kolo i v náročnějších klimatických podmínkách. Komplet Force BRIGHT Lady, zateplená bunda a kalhoty s kšandami, obojí v černé barvě jsme měly v plánu důkladně otestovat.

Rozmary počasí nám hrály do ruky, přišly jak dny s ukázkovou poctivou zimou, tak i nečekaným oteplením v závěru února. Počet dní, kdy jsme obě (ano, velikost padla na tělo nám oběma) na kole testovaly komplet Bright byl nakonec menší, než byl plán, protože do hry vstoupil nečekaný soupeř – Covid 19, který nás skosil jednu po druhé. Nicméně postřehy jsme posbíraly, a tak je tady máte. Nic na tom, že už přišel první jarní den. Tenhle komplet je nadčasový, jak materiálem, tak i designem, takže to pro někoho může být tip na nákup pro další sezónu.

Bunda Force Bright Lady (vel. L)

✔ Měkká, poddajná

Bunda je vyrobena z velmi měkkého a pružného materiálu, jehož složení tvoří z 85% polyesterové vlákno, zbylých 15% je elastan. Tento podíl ovlivňuje první a důležitý parametr, jak se v bundě cítíte a to jej její poddajnost. V kombinaci se střihem, na kterém se podílel velmi zkušený tým je radost bundu obléci a vyrazit na kolo. Žádná z tradičních „slabin“, které někdy najdete i na výrazně dražších produktech se tu neobjevuje.

✔  Vyvážení poměru vodního sloupce versus prodyšnost

Výrobce uvádí voděodolnost: 7 000 mm H2O, což je pro cyklistickou bundu bohatě dostačující, nebudeme vyhledávat na kole žádné extrémní podmínky, vystavovat se vysokým srážkám. Z praxe: hodinové sněžení jsme přečkaly bez známek promočení. Jemné mžení podobně-efekt „voskové“ plochy, po které kapky stekly.

Prodyšnost nese údaj 2 000g/m2/24hod. Pro zimní a časně jarní cyklistiku se nepředpokládá, že bude probíhat v intenzitě a s velkým pocením. Důležitá byla volba spodní vrstvy prádla.

✔ Silnice-gravel-bike

Pokud bych měla vybrat disciplínu, v které je komplet dokonalý a termoregulaci stačilo řídit jen minimálním porozepnutím zipu, tak vyhrává silnice. Tady je komplet Bright opravdu dokonalý. Ale abychom nekřivdily, ani při gravel projížďce, která víc měnila rychlost jsem nevnímala problém s funkčností bundy. 

Ve výsledku je univerzální i na xc projížďku. Pokud bude jízda probíhat převážně v lese, bunda nabídne pocitově vyšší tepelný komfort, čemuž je potřeba přizpůsobit další vrstvy, aby nedocházelo k přílišnému pocení a následnému prochladnutí. Naopak oceníte praktičnost černé, na oblečení ulpívající bláto vás rozhodně nestresuje.

Silnice je ale vítěz.

✔ Střih potěší malou, vysokou, hubenou, urostlou

Bunda vel. L, kalhoty vel. M, při našem testování udělaly dobrou službu i pro naše rozdílné postavy. Rozpětí výšky 163cm až 172cm. Prostor pro širší hrudník, dostatečně velké průramky. Díky pružnému materiálu výborně padnoucí v ohnuté cyklistické pozici. Dobře posazené kapsy, snadný přístup do nich i v zimních rukavicích.

Velké plus-precizně vyladěný límeček. Není těsný, ale ani pod něj netáhne, pěkně přiléhá v zátylku. Rukávy v dostatečné délce, žádné vyhrnování.

Kalhoty Bright Lady (vel. M)

✔ Kalhoty se spoustou shod s bundou

Podobné superlativy z pohledu materiálu si zaslouží i kalhoty Bright. Pro přední část zvolený elastický softshell dává poměrně vysokou flexibilitu, jezdec necítí omezení v pohybu. Přitom „nefuk“ je po celé délce nohavice, což povyšuje funkčnost do vyššího levelu. Častý nešvar ochránit před větrem kolena, ale část stehna nikoliv se v tomto případě nekoná. Naopak, ve Force nechali větruodolný materiál i pro oblast břicha. Vynikající záležitost, ženy jednoznačně ocení.

Pokud bychom měly něco upravit, tak je to projmutí kalhot v oblasti břicha, boků. Tady je o trošku víc materiálu, zbytečná rezerva. Při jízdě už o tom téměř nevíte, i když menší vzduchová kapsa se vytvoří. Výhodou je, že v kombinaci s bundou, která je v dostatečné délce i přes břicho, je problém zažehnán.

✔ Na závěr…


Slušivé, pohodlné, příjemné mít na sobě. Výhoda černé, bláto vám nevadí. Pračka v šetřivém programu, přesto je komplet jako nový. Černý, přesto drobnými prvky osvěžený design. Detaily, které dělají luxus. Díky profesionalitě, a také především zkušenostem „z terénu“, které ve Force vkládají do svých nových produktů je tu komplet konkurence schopný s dalšími renomovanými značkami. I když jsme na sklonku zimy, stojí za zvážení, zda si neudělat ve vašem šatníku „náskok“ pro tu sezónu příští. Za super cenu nadčasový komplet, který může sloužit dlouho.

b

Odkaz na úvodní představení kompletu najdete ZDE.
Kompletní informace o dostupných velikostech najdete na stránkách výrobce  FORCE.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková