Zlato, stříbro, bronz – české bikerky zaválely v Turecku

První ostřejší test a první medaile, taková je bilance českého národního týmu a našich elitních žen a juniorek

První závodní testování v turecké Alanyi má za sebou výběr české reprezentace, v které se představilo mimo jiné i trio elitní žen: Tvarůžková, Czeczinkarová a Štěpánová a naše nejlepší juniorky v čele s Anetou Novotnou a Karolinou Bedrníkovou.

Turečtí organizátoři připravili velké lakádlo: naplánovali na dalších pět víkendů celkem deset cross country závodů, se zajímavým bodovým hodnocením díky zařazení do kategorie C2 a C1.

Teď se závodilo od pátku do neděle a české barvy byly vidět i na stupních vítězů a to i na to nejvyšším. Ten vybojovala v nedělním závodě Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín), když dokázala porazit o dvě minuty vítězku všech předchozích závodů v Turecku Githu Michiels z Belgie. Spravila si tak chuť z předešlého dne, kde ji z průběžného vedení odsunul defekt. Na pódium ji doprovodila Jana Czeczinkarová (LIV), které patřila třetí příčka.

“V předchozích závodech tady měla Terka smůlu, bylo toho na ní hodně a dneska moc chtěla ukázat, jak na tom je. Dvouminutový náskok v cíli odpovídá její aktuální kondici. A pořád si myslím, že to ještě není 100% kvůli pádu a hematomu na kyčli, který si přivodila při střetu s motorkou před třemi týdny. Řešili jsme, jestli vůbec nastoupí, ale měla velkou chuť závodit, masér nároďáku Tomáš Hrůza ji dal dohromady,” okomentoval výkon své svěřenkyně týmový manager Jan Slavíček.

Tereza Tvarůžková využila tamních příjemných klimatických podmínek a pro svou přípravu si zvolila právě Turecko. „Je v místě od konce ledna, doteď trénovala na silničce, bika jsme jí přivezli před závody“, vysvětlil Honza Slavíček.

Tereza si závěr loňské velmi krátké sezóny prodloužila právě šňůrou závodů na jihu Turecka, kde se jí dařilo a díky zisku důležitých UCI bodů se vyšvihla na pozici nejvýše postavené české bikerky v UCI žebříčku-v tuto chvíli jí patří 11. místo.

Stříbrná Karla, Čičina v bronzu

V druhém ze tří závodů se blýskly další dvě české bikerky, Karla Štěpánová a Jana Czeczinkarová. Nestačily jen na belgickou mistryni Gitu Mitchiels.

“Mám radost, jelo se mi zase líp než včera. Je znát, že jsem toho po krosech ještě moc na biku nenatrénovala, ale zvykám si! Jen jsem zvědavá, jak budu vypadat zítra!” uvedla po závodě stříbrná Karla Štěpánová.

“Start jsem totálně vypustila, ale když se do tebe opřou dvě Ukrajinky, tak prostě uhneš, protože nechceš ještě umřít. Pak jsem musela hodně přemýšlet, kde budu předjíždět, trať je tady úzká a neustále v singlu. Povedlo se mi už jet ale bez chyb a jednu po druhé jsem holky docukla. Až na jeden skoro-polet přes řídítka, jsem chytla dobrý tempo a dotáhla to až na druhý místo.” 

Spokojená byla i Jana Czeczinkarová, která si oproti předešlému dni polepšila o jednu příčku.

Tři starty a tři vítězství, taková je bilance Anety Novotné, která ani jednou nenašla v závodě juniorek přemožitelku. Vyhlašování nejlepších si užily i další dvě mladé bikerky Štěpánka Hojková a Karolína Bedrníková, když v úvodním závodě skončily na druhém, resp. třetím místě.

 

 

Kompletní výsledky ZDE
Foto: Matěj Charvát, mtbs

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková