Mořské řasy pomohou při jarní očistě i obohatí jídelníček

Víte, na čem všem závisí, zda je v našem těle „uklizeno“ či nikoli? A jak mohou tělu pomoci mořské řasy?

Očistu těla můžeme brát jako činnost, kdy se důkladně umyjeme, vykoupeme, sprchujeme.  Tím je v péči povrch těla, ale ne vždy platí, čím více, tím lépe. Když to budeme s mytím přehánět, smyjeme povrchovou ochrannou vrstvu, čímž zvýšíme citlivost kůže. Přílišnou hygienou uvolňujeme cestu ke kožním nemocem či toxickým zevním vlivům.

Vedle zevní očisty je důležitá a mnohdy opomíjená ta, která se týká našeho těla uvnitř. Protože právě od čistoty našich orgánů, tkání, krve a lymfy se odvíjí naše zdraví.

První cestou, kudy se do těla dostávají důležité a potřebné látky spolu s těmi zatěžujícími je dýchací systém. Aktuální covidová a roušková pandemie představuje obrovský problém a začarovaný kruh pro naše zdraví. Dýchat bychom měli čistý vzduch a tím nezanášet plíce a krev nejrůznějšími škodlivinami. A proto je třeba chodit často do přírody a na místa, kam tolik nezasáhla civilizace. Náš dech nepředstavuje jen nádech, ale i pořádný výdech, který naše tělo zbavuje mnoha škodlivin. Lidé obecně neumí správně dýchat, výdech i nádech je mělký, a nejenže dostatečně kyslík nevdechujeme, ale už vůbec nevydechujeme nepotřebné škodliviny.

Ústa a celý zažívací systém jsou druhou cestou do nitra těla. Je známo, že bychom měli velmi důsledně dbát na to, aby součástí stravy nebyly toxické látky, chemická dochucovadla, barviva, emulgátory či stabilizátory. Ale to je jen jedna část problému. Už vlastní složení stravy je velmi důležité, ale když neodpovídá tomu, jak je konstruovaný náš vnitřní metabolismus, například nadbytek cukru či masa, vznikají usazeniny, které mohou vést k mnoha degenerativním nemocem.

Kromě plic je detoxikace organismu závislá také na játrech. Ta čistí krev, což je důležitý úkol. Játra zatěžuje jak stres, tak špatná strava. Čím lépe se o játra staráme, tím lépe zbavují naše tělo škodlivin. Vedle jater nesmíme zapomenout ani na ledviny. Jsou vylučovacím orgánem, který se spolupodílí na řízení vodního metabolismu. Tak jako každý orgán i ledviny může zatížit nevhodným jídlem. Z toho všeho vyplývá, že očista organismu není jen občasné zařazení půstu, ale každodenní práce na tom, aby se naše tělo přirozeně čistilo a hlavně nezanášelo.

Nejpřirozenější očistou je každodenní jídlo, které nezatěžuje a zároveň pročišťuje. Přesto je třeba čas od času nasadit účinnější metodu a tou jsou půsty. Náš domov také udržujeme v pořádku a čistý, i přesto pak děláme velký úklid a vše důsledně vyčistíme. Stejně máme zacházet i se svým organismem.

Půsty byly vždy součástí historie lidstva. Nejlepší postní období jsou dvě a vycházejí z biorytmu přírody. Jsou to období, ve kterých se i příroda očišťuje a regeneruje, a těmi jsou jaro a podzim. Když v těchto přechodných obdobích pravidelně zařazujeme nějakou formu očisty, činíme tak v souladu s přírodními zákony a půsty jsou účinnější a lépe proveditelné. Pokud očistu neprovedeme, pak se o to naše tělo postará samo, v lepším případě se dostaví očista v podobě horečky, kašle, rýmy, zahlenění a podobně.

Řasy Kombu a Wakame – nositelé zdraví (nejen) při půstu

Zdraví člověka do značné míry závisí na stravě, kterou denně přijímá, na jejím složení a schopnosti našeho organismu tuto potravu strávit a využít. Mořské řasy a chaluhy rostou, jak již název říká, v mořské vodě a od toho se také odvíjí jejich minerálové složení.

Díky obsahu minerálů jsou mořské řasy zásadotvorné a umožňují vyvažování pH vnitřního prostředí. To je totiž pro současnou dobu, kdy strava i zevní prostředí tělo silně zakyseluje, velmi důležitý efekt, kterého je třeba využít. Právě správnou kontrolou pH je možné předejít řadě civilizačních nemocí.

I proto jsou mořské řasy často součástí očistných kůr. 

Řasa Kombu je velmi bohatá na kyselinu algináovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Odvádí z těla toxické zplodiny a usazeniny a ochraňuje tak před vstřebáváním těžkých kovů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem.

Podobně je na tom řasa Wakame, ta bývá často dávána do souvislosti především s pozitivním působením na kardiovaskulární systém. Doporučována je k čištění krve.

b
Jak připravit vývar z řas pro jednodenní půst?

Kus řasy WAKAME nebo KOMBU dáme do 3 litrů vody a pomalu vaříme půl hodiny. Tento vývar popíjíme při jednodenním půstu po celý den. Můžeme ho střídat s kvalitní vodou. Řasy významně tělo pročišťují a zbavují ho jak těžkých kovů, tak radioaktivity, udržují krevní oběh a vyrovnávají naše tekutiny minerálově i po stránce pH.

Pravidla pro jednodenní půst

  • nejčastěji je provádíme 1x týdně ideálně při úplňku, novu a v půlce měsíce podle kalendáře. Ne vždy můžeme půsty sladit s přírodními biorytmy, a tak je lepší stanovit si aspoň pravidelný den v týdnu
  • při těchto půstech pijeme pouze tekutiny a je třeba jich vypít hodně, nejméně 3 až 4 litry, aby se uvolněné usazeniny mohly dostat ven z těla. Ovšem toto množství není vhodné pro běžné pití, kdy nemáme půst
  • při půstu je třeba začít pít hned ráno a pokračovat v pití pravidelně celý den. I zde platí, že dopoledne více, odpoledne trochu méně a nejméně večer
  • k pití se více hodí nápoje vlažné nebo i teplé. Zvláště když je venku chladněji a my při půstu nejíme. Nejčastěji pijeme čaje (například kopřivový či čaje Bancha a Kukicha), které doplníme vývary ze zeleniny bez soli či z mořských řas a v teplejším období se hodí i syrové zeleninové šťávy a čistá voda
  • po jednodenním půstu by první jídlo mělo být lehké, dobře stavitelné, vlhké a bez tuku. V praxi to znamená, že prvním jídlem je snídaně a nejlepší je zeleninová polévka, kterou nejlépe nastartujeme zažívání a nezatížíme organismus. Na oběd pak zařazujeme bezmasé a méně tučné jídlo
Bára Bubílková