Scott Sport Trail Evo Boa a Road Comp. Dvojitá nálož pro ženy

Opět povedená záležitost švýcarského Scottu pro všechny dámy cyklistky, ať už jezdí po lese nebo se raději prohání na úzkých galuskách…

O tom, že ve švýcarském Scottu věnují nemalou pozornost dámské kolekci tak, aby měla komplexní nabídku, už jsme psaly mnohokrát. To platí i doplňcích, kde si můžete vybírat od top produktů s označením RC, přes výkonností, sportovní až cykloturistické modely. Každý rok něco nového. Do lesa i na silnici. Dnes vám představíme dva zástupce, kteří kromě všech funkčních parametrů splňují i jeden neméně důležitý, a tím je povedený design.

Scott Sport Trail Evo BOA® Lady

Před třemi lety jsme vám představily tehdy jednu z novinek švýcarského Scottu – dámské tretry Trail Boa. Tehdy jsme měly možnost i dlouhodobého testu (mimochodem, slouží doteď). Dnes tu máme o kategorii vyššího zástupce trialových treter, model Scott Sport Trail Evo BOA® Lady. Pevnější, odolnější, zároveň s jednoduchým zapínacím systémem stahování.

Pro svršek tretry byl použitý syntetický polyuretan, prodyšnost zajistí jednak síťovina využitá na vrchní část jazyku a u špičky boty, a také dostatečné množství perforací, které najdeme po stranách boty.

Už na první pohled je zřejmé, že díky trochu kulatějšímu tvaru špičky půjde o tretru, která nabídne potřebné pohodlí. Přesto je dostatečně pevná, což ocení zejména bikerky, které se pouští do náročnějšího terénu a potřebují mít oporu i v botě. Tomu přispěje i systém stahování, který využívá sice pouze jedno BOA kolečko (verzi L6), ale utáhne lanko postupně od samotné špičky. Jemné odstupňování umožní stažení nohy přesně dle potřeby.

Na podrážku byla použitá pryž nesoucí označení Sticki. Ta zajišťuje dobrou přilnavost při chůzi i delší odolnost proti opotřebení. Touto směsí je chráněná i špička boty, která je při chůzi v terénu vystavená větší zátěži.  

Podešev využívá technologii, kdy je do směsi vstřikovaný nylon, vyztužený skelnými vlákny. Index tuhosti je u modelu Scott Trail Boa 6, což je sice nižší hodnota, ale zcela to vyhovuje charakteru boty: jde o trailovku, v které chcete pohodlně strávit mnoho hodin. Pro vyšší odolnost boty slouží přetažení podrážky přes špičku. Uvnitř boty je tvarovaná, vyjímatelná vložka ErgoLogic.

Podrážka treter Scott Sport Trail Evo BOA® má vzorek, takže můžete buď standardně nasadit nášlapné pedály nebo jezdit pouze na pedálech, resp. platformách.

Tyhle povedené „trailovky“, které ale užijete nejen na jízdu v terénu, nabízí značka Scott v rozsahu velikostí od 36 do 42. Pokud vám tahle barva neladí, další možností je vyzkoušet unisex model v černém provedení, tam výrobce začíná u vel. 40.

Scott Road Comp Boa® Lady

Pro všechny ženy, kterým učarovala silniční cyklistika jsou určeny tretry Scott Road Comp Boa® Lady. Výrobce slibuje, že jejich kvalitu ocení cyklistka začátečnice i závodnice. Samozřejmě, lze namítnout, že pro úplně začínající cyklistku stačí základní model, ale my máme hned argument – proč si kazit dojem z prvních kilometrů tím, že máme například chodidlo v botě volně, při každém šlápnutí jde pak část energie nazmar?   

Druhý argument je zcela jednoduchý, kdo by nechtěl krásné boty. A tenhle design se opravdu povedl. Bílá je elegantní v každé situaci, decentní přizdobení zelenými grafickými prvky, které ladí i s vnitřní výstelkou celkový design oživí.

Co se týče podešve, najdeme tu shodu s trialovými tretrami: i zde je použitá pod špičkou a patou protiskluzová pryž Sticki. Shodný je i index tuhosti 6 i nylon-kompozitová podešev. Prodyšnost zajistí nejen větrací otvory na bocích tretry, ale také použitá síťovina ve špičce. Jeden ventilační otvor je i na podrážce, kousek před montážními otvory pro silniční kufry. Ty budou příjemně ochlazovat plosku nohy odspodu.

Zapínací systém kombinuje mechanismus BOA® a pásek na suchý zip, který má za úkol stáhnout nohu ve špičce. Tretry mají vyjímatelnou tvarovanou vložku ErgoLogic. Ta disponuje řadou drobných průduchů, což také zvyšuje prodyšnost a tedy nabídne komfort v letních teplých dnech.

Pár čísel na závěr: silniční tretry Scott Road Comp Boa® Lady ve velikosti 39 váží cca 245 gramů, trailové Sport Trail Evo Boa® 380 gramů, rozsah nabízených velikostí je 36-42, cena je u obou modelů 3290 Kč.

Info o dostupnosti i dalších variantách najdete na stránkách dovozce www.scott-sports.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková