Syrová strava je většinou vegetariánská výživa založená na konzumaci tepelně neupravených potravin.
Hlavními složkami jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko. Z technologických úprav se používá namáčení ořechů a semínek, nakličování semínek, obilovin, luštěnin, odšťavňování ovoce a zeleniny, mixování a šetrné vysoušení. Tato teorie uvádí zdravotní prospěšnost syrové stravy, na které mohou krátkodobě prospívat lidé s nadváhou.
Výhody
Představuje možnost redukce hmotnosti a také ekologicky šetrné stravování s vysokým obsahem draslíku, hořčíku, vlákniny i kyseliny listové. Současně přináší nižší obsah aditiv, trans tuků a přidávaných cukrů. Tento odlehčující režim slibuje i zlepšení psychického stavu.
Rizika
Pro sportující osoby se jedná o příliš restriktivní způsob stravování a ohrožení v podobě nedostatečného příjmu energie, bílkovin, vápníku a vitaminu B12, kdy může dojít i ke snížení obranyschopnosti. Další nevýhodou je i náročnější trávení syrové potravy, které při sportování může vést k žaludečním či zažívacím problémům. Před sportováním je naopak žádoucí, aby lehká strava opustila žaludek co nejrychleji a krev se soustředila do pracujících svalů.